BYRÅKRATERNA  

Att bevilja Finland autonomi ingick i Alexander I:s maktpolitik. Lokal- och länsförvaltningen från den svenska tiden bibehölls, men storfurstendömet måste få sin egen centralförvaltning. Tsaren bestämde om de finska ärendena som självhärskare, men behövde en ämbetsmannakår för verkställigheten.  

För ämbetsmän och militärer öppnades nya vyer när höga befattningar erbjöds i Helsingfors och S:t Petersburg. Borgerskapet i Helsingfors lärde sig snabbt utnyttja sina förbindelser med senaten. I S:t Petersburg handhades storfurstendömets angelägenheter av kommittén för finska ärenden, som grundades i november 1811. Den beredde och föredrog ärendena direkt för tsaren utan att gå via den ryska ämbetsmannakåren. Dess förste ordförande var Gustav Mauritz Armfelt.

Generalkuvernör (1823-1831) Arseni Zakrevski. Samlingar av Helsingfors stadsmuseum.

Klikkaa suuremmaksi!

Ett ståndsmässigt liv för de senatorer som bodde i Helsingfors krävde mycket pengar. Härigenom uppstod ett beroende av tsarens välvilja. Ämbetsmännen tvingades till lydnad mot sin välgörare. Landet styrdes utan inflytande från de lägre stånden, och de nödvändiga förändringarna vidtogs på administrativ väg genom förordningar. När inga lantdagar hölls och pressen var underkastad censur var det många som saknade påverkningskanaler.  

Tillbaka till framsidan