Pyöräilyn tehostetun talvihoidon reitit laajenevat – raaka-ainepula vaikuttaa hoitomenetelmiin

Tehostetusti hoidettujen pyörä- ja kävelyreittien verkosto laajenee noin 95 kilometriin talvikaudeksi 2022–2023. Uusia reittejä tulee muun muassa Raide-Jokerin varteen, esimerkiksi Herttoniemen ja Oulunkylän välille sekä Pitäjänmäkeen. Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan takia talvihoidon menetelmiin tulee kuitenkin muutoksia.
Talvipyöräilyä.
Kuva: Roni Rekomaa

Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Viereiset erotellut jalkakäytävät hoidetaan myös pääosin tehostetusti.

Liuossuolan puute hankaloittaa harjasuolausta 

Ukrainan sota vaikuttaa tänä talvena myös talvihoidon menetelmiin. Harjasuolauksessa käytettävää teollisesti valmistettua liuossuolaa on tällä hetkellä hyvin rajoitetusti saatavilla, sillä sen valmistuksessa käytettävistä raaka-aineista on pulaa sodan takia. Jäljellä olevaa liuossuolaa joudutaan säännöstelemään, sillä sitä tarvitaan etenkin keväiseen pölynsidontaan kaduilla. Raemuodossa olevasta tiesuolasta ei ole pulaa.

Tehostetun talvihoidon reiteistä noin puolet on tarkoitus hoitaa harjasuolaamalla ja puolet aurausta tehostamalla. Harjasuolaus tarkoittaa, että lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina, ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti.   

On todennäköistä, että harjasuolauksesta täytyy siirtyä tehostettuun auraukseen ja hiekoitukseen matalalla kynnyksellä liuossuolan puutteen takia. Pelkkä lumen harjaus ilman suolan sulattavaa vaikutusta ei riitä pitämään väylää laadukkaassa kunnossa. 

Pidemmällä aikavälillä kaupunki selvittää vaihtoehtoisia materiaaleja tehostetun talvihoidon liukkaudentorjuntaan. Nykyisen kaluston liuossuolalevittimet soveltuvat vain teollisesti tuotetulle liuossuolalle. 

Tehostetun talvihoidon verkosto talvella 2022-2023(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Tietoa ympärivuotisesta pyöräilystä