Pormestari Vartiainen osallistui Ukrainan jälleenrakentamista käsittelevään tilaisuuteen Brysselissä

Pormestari Juhana Vartiainen on tänään 28. marraskuuta ollut Brysselissä Kyiv Investment Forumissa Kiovan pormestari Vitaliy Klitschkon ja Brysselin pormestari Philippe Closen kutsumana. Foorumi kokosi yhteen yritysten ja sijoittajien lisäksi Kiovan ja lähialueen pormestareita sekä Euroopan kaupunkien ja EU-instituutioiden edustajia. Myös pormestari Klitschkon piti saapua tilaisuuteen, mutta Kiovan vaikean tilanteen vuoksi hän osallistui vain videoyhteydellä.
Pormestari Juhana Vartiainen ja Kiovan apulaispormestari Mykola Povoroznyk allekirjoittivat Helsingin ja Kiovan välisen päivitetyn yhteistyöasiakirjan. Kuva: Nicolas Lobet
Pormestari Juhana Vartiainen ja Kiovan apulaispormestari Mykola Povoroznyk allekirjoittivat Helsingin ja Kiovan välisen päivitetyn yhteistyöasiakirjan. Kuva: Nicolas Lobet

Pormestari Vartiainen osallistui tilaisuudessa kaupunkien kestävyyttä käsittelevään paneelikeskusteluun, jossa oli mukana myös muiden muassa Pariisin pormestari Anne Hidalgo, Brysselin pormestari Philippe Close, Sarajevon pormestari Benjamina Karić ja Rooman pormestari Roberto Gualtieri. Ukrainaa edusti myös Vitaliy Klitchkon veli, investoija ja yrittäjä Wladimir Klitchko. Paikalla olleiden kaupunkien johtajat allekirjoittivat tapahtumassa yhteisen julkilausuman Kiovan jälleenrakentamisen tueksi.

Lisäksi pormestari Vartiainen ja pormestari Klitschkon sijaisena toiminut Kiovan apulaispormestari, Mykola Povoroznyk, allekirjoittivat Helsingin ja Kiovan välisen päivitetyn yhteistyöasiakirjan, jonka tavoitteena on vahvistaa kaupunkien välisiä siteitä tiivistäen ja kehittäen yhteistyötä sekä keskinäistä yhteydenpitoa. Helsinki on solminut ensimmäisen yhteistyöasiakirjan Kiovan kaupungin kanssa vuonna 1993.

 

Helsinki ja Kiova edistävät tietotaidon, parhaiden käytäntöjen ja kokemusten vaihtoa selviytymiskyvyn, kestävyyden, tasa-arvon ja jälleenrakentamisen näkökulmasta esimerkiksi seuraavissa teemoissa: 

•    energiatehokas ja kestävä kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen sekä kestävä liikennejärjestelmä,

•    koulutus ja kulttuuri mukaan lukien lasten ja nuorten palvelut, 

•    luottamukseen perustuva avoin hallinto, kestävä digitalisaatio ja ihmislähtöinen teknologia,

•    tasa-arvo ja monimuotoisuuden edistäminen.

Kaupungit sitoutuvat myös yhdessä edistämään demokraattisia eurooppalaisia arvoja ja pyrkivät antamaan keskinäistä tukea kriisitilanteissa. Yhteistyö toteutetaan tietojen, kokemusten ja asiantuntemuksen vaihdon muodossa erilaisten yhteisten ja monenvälisten hankkeiden kautta.

Ukraina-yhteistyö jatkuu monimuotoisena

Pohjoismaiden ja Baltian pääkaupunkien pormestarit tekevät tiivistä yhteistyötä liittyen Ukrainan tilanteeseen. Kaupungit myös jakavat keskenään parhaita käytäntöjä Ukrainasta paenneiden auttamiseksi keskittyen erityisesti lasten koulunkäyntiin ja aikuisten työllistymiseen. 

Lisäksi Helsingin kaupunki suunnittelee parhaillaan yhteistyössä YK:n kanssa tilaisuutta, jossa jaetaan ukrainalaisille kaupungeille oppeja varautumisesta, väestönsuojista ja maanalaisesta rakentamisesta. 

Pormestari Vartiainen on jäsen Eurocities-järjestön Political Task Force -ryhmässä, joka seuraa Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvän ”Memorandum of Understanding” -aiesopimuksen edistymistä.