Paljon sateenkaarevia tapahtumia kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.
Helsingissä on paljon sateenkaarevia tapahtumia Pride-viikolla. Kuva: Sanne Varrio
Helsingissä on paljon sateenkaarevia tapahtumia Pride-viikolla. Kuva: Sanne Varrio

Kirjastoissa sateenkaarikirjallisuutta ja työpajoja

Helsingin kirjastojen sateenkaarihyllyt nostavat queer-kirjallisuuden esiin. Jo 33 helsinkiläisessä kirjastossa on sateenkaarihylly, johon on koottu kirjallisuutta ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Sateenkaarihyllyn aineisto tarjoaa tärkeitä samaistumisen kohteita sekä tietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta.

Nuorille suunnatuilla Pride-etkoilla luodaan upeimmat asusteet juhlintaa varten ja virittäydytään tunnelmaan. Etkoja vietetään Pride-viikolla 24.–30.6.2024 Itäkeskuksen, Kannelmäen, Kontulan, Malmin ja Malminkartanon kirjastossa.

Sateenkaarevaa ohjelmaa on myös monissa muissa kirjastoissa ympäri kaupunkia. Keskustakirjasto Oodin Tarinoita ja ristipistoja -tapahtumassa torstaina 27.6. tehdään yhdessä ristipistotöitä ja kuullaan sateenkaarinovelleja ääneen luettuna. Vuosaaren kirjastossa pääsee valmistamaan sateenkaarenvärisiä kukkaseppeleitä ja käsikoruja perjantaina 28.6.

Kulttuurikeskuksissa tarjolla teatteria, musiikkia, askartelua ja näyttely sateenkaarioikeuksista

Helsingin kulttuurikeskukset täyttyvät nuorille ja aikuisille suunnatusta sateenkaarevasta ohjelmasta.

Kulttuurikeskus Caisan Pride-viikkoa Kalliossa vietetään aikuisten kesken. Ohjelmassa käsitellään muun muassa dragia, muunsukupuolisuutta ja polyamorisia suhteita teatterin, musiikin, komedian ja muiden taidemuotojen kautta. Esityksiä on koko viikon ja ne on sallittu yli 18-vuotiaille. Lue lisää Caisan Pride-viikon ohjelmasta (linkki vie ulkoiseen palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Annantalon nuorten Pride-laboratoriossa maanantaina 24.6. askarrellaan ja tuunataan vaatteita. Vuotalon sateenkaarevissa työpajoissa kaiken ikäiset pääsevät tekemään kukkaseppeleitä, koruja ja omia kylttejä Pride-kulkueeseen.

Maunula-talolla pääsee valokuvaamaan sisältöä Pride-someseinälle. Lisäksi ohjelmassa on teeman mukaista askertelua ja visailua. Tiistaina 25.6. Metsäpurosalissa esitetään maksuton, nuorille suunnattu tanssiesitys Jos nyt olisi huominen.

Malmitalolla Kino Helios tarjoaa maksuttoman Pride-viikon elokuvasarjan, jossa esitetään kolme teemaan sopivaa elokuvaa: Bohemian Rhapsody, Danish Girl ja All of Us Strangers. Lisäksi keskiviikkona 26.6. järjestetään nuorten sateenkaarenvärinen runokollaasityöpaja.  

Stoan aukiosta tulee nuorten Pride-etkojen ajaksi Queer Square keskiviikkona 26.6. Tapahtumailtapäivään kuuluu työpajoja, joissa unelmoidaan, tanssitaan ja tehdään rekvisiittaa Pride-kulkuetta varten. Tunnelmaa tapahtumailtapäivään luo DJ Mora.

Liikettä ja yhteisöllisyyttä Pride-hengessä

Uimastadionin Pride-lounge tarjoaa viihtyisä hengailualueen Stadikan nurtsilla lauantaina 29.6. klo 11–14. Tule kuulemaan liikunnasta ja liikuntapaikoista Dj Rno:n levyjen tahdittamana. Alueen pomppulinna viihdyttää perheen pienempiä.

Nuorten Pride House toimii Vallilassa

Kaupungin nuorisopalvelut järjestää Nuorten Pride -viikolla monipuolista ohjelmaa, jossa nuoret voivat tavata toisiaan, luoda ystävyyssuhteita ja viettää aikaa turvallisessa ympäristössä. Tapahtumissa voi esimerkiksi osallistua keskusteluihin tai työpajoihin, taiteilla kutistemuovilla ja luoda itselleen roolipelihahmon.  

Sateenkaarevaa ohjelmaa on luvassa eri toimipisteissä ympäri kaupunkia. Vallilan Konepajalla sijaitseva Fredriksberg toimii Nuorten Pride Housena, eli nuorten omana turvallisena tilana. Tila on avoinna klo 14–20 Pride-viikolla 24.–28.6.2024.  

Museot juhlistavat Pride-historiaa ja queer-kulttuuria

Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa Pride-viikolla sateenkaarihistoriallisia kävelykierroksia 1900-luvun alun Helsingissä. Tapahtuma on suunnattu 13–25-vuotiaille nuorille ja kierroksille on vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseo kutsuu nuoret Oma matkani- lautapelipajaan tekemään vanhanajan lautapelin nykyajan tallaajasta: sinusta!  Tapahtuma on osa Nuorten Priden virallista ohjelmaa.

Nuorten Pride -viikko huipentuu 13–17-vuotiaiden nuorten omiin päihteettömiin ja pääsymaksuttomiin päätösbileisiin kaupunginmuseolla lauantaina 29.6. Ennen illan bileitä kaupunginmuseo tarjoaa mahdollisuuden turvalliseen kokoontumiseen ja kohtaamiseen museon työpajatilassa ja aulassa jo klo 15 alkaen sekä opastetun kierroksen Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyyn klo 16.

Kaupungin palveluissa sateenkaarevaa ohjelmaa ympäri vuoden

Sateenkaarevaa ohjelmaa järjestetään kaupungin palveluissa myös ympärivuotisesti. Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa tietoa, tarinoita ja keskustelua sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta kirjailijavierailujen ja lukupiirien avulla.

Helsingin kulttuurikeskuksissa on tarjolla vaihtuvia sateenkaariteemaisia esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuriin panostetaan erityisesti Kalliossa sijaitsevassa kulttuurikeskus Caisassa, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt otetaan huomioon sekä esitysten teemoissa että taiteilijoiden moninaisuudessa.

Pride-kuukauden jälkeen Stoan parvigalleriaan avautuu 5.7. Rainbow Cities Networkin näyttely Queer Elders and Pioneers, joka nostaa esille sateenkaarioikeuksien historiaa ja esikuvia. Vuonna 2021 verkostoon liittynyt Helsinki on näyttelyssä mukana toista kertaa.

Nuorten sateenkaarevan toiminnan keskus on puolestaan IrisHelsinki, joka tarjoaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja sateenkaariteemoja pohtiville nuorille sensitiivistä ja turvallista nuorisotalotoimintaa maanantai- ja keskiviikkoiltaisin. Rennon oleskelun lisäksi ohjelmassa on nuorten toiveiden mukaan muun muassa pelailua, työpajoja, leffailtoja, kädentaitojen opettelua sekä tiedon ja tuen tarjoamista. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja osallistua voi oman fiiliksen mukaan. Sateenkaarevaa toimintaa järjestetään myös muissa nuorisotaloissa ympäri kaupungin.

Tutustu tarkemmin Helsingin kaupungin Pride-kuukauden tapahtumiin ja sateenkaarevaan ohjelmaan osoitteessa tapahtumat.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)