Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille laajenee – uusi neuvontapalvelu ilman ajanvarausta käynnistyy

Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ja helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijoille.
Maksuttoman ehkäisyn kampanjakuva.
Kuva: Sohova Helsinki

Nyt kaikki kaupungin tarjoamat ehkäisymuodot ovat maksuttomia koko sen ajan kun nuori on alle 25-vuotias. Aiemmin pillereitä ja renkaita tarjottiin nuorille vuoden ajan ilmaiseksi. Kaupungin tarjoamia ehkäisymuotoja ovat pillerit, rengas, kierukka, kapselit ja kondomit. 

Nuoret voivat kysyä lisää ehkäisystä oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta, omalta terveysasemalta, keskitetystä ehkäisyneuvonnasta sekä nyt käynnistyvästä neuvontapalvelusta.

Kalasatamassa ja Vuosaaressa neuvontaa ja ohjausta matalalla kynnyksellä

Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla käynnistyy maanantaina 13.2. alle 25-vuotiaille suunnattu walk in -neuvontapalvelu, johon ei tarvitse varata aikaa. Neuvonta palvelee kaikkia sukupuolia.

”Kerromme mielellämme nuorelle Helsingin tarjoamasta maksuttomasta ehkäisystä. Ehkäisyn aloittaminen ammattilaisen tuella on turvallista ja se käy helposti”, kertoo keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastuulääkäri, gynekologi Maria Pekkola.

”Vastaanotolla nuori voi keskustella terveydenhoitajan ja seksuaalineuvojan kanssa luottamuksellisesti ehkäisyn lisäksi seksuaalisuudesta, seurustelusta, parisuhteesta, kuukautisista ja muista mieltä askarruttavista asioista.”

”Mikäli nuorella on huoli raskaudesta tai seksitautitartunnasta, voimme yhdessä pohtia tilannetta ja tehdä tarvittaessa raskaustestin ja varata seksitautitestit laboratorioon”, Maria Pekkola jatkaa. 

Vastaanotolta saat myös maksutta kondomeja sekä kondomien ja suuseksisuojan käytön opastusta.

Helsinki on tehnyt nuorten maksuttoman ehkäisyn osalta uraa uurtavaa työtä. Alle 25-vuotiaitten osalta palvelu käynnistyi vuonna 2018. Maksutonta ehkäisyä on nyt mahdollista laajentaa valtion väliaikaisella rahoituksella.  

Erityisesti nuorten kohdalla matala kynnys kysyä ehkäisystä ja käyttää ehkäisypalveluja edistää hyvinvointia ja terveyttä. Vähentyneet ei-toivotut raskaudet ja seksitautitartunnat näkyvät myös säästettyinä euroina.

Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk-in Kalasatama (alle 25-v.)
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, Työpajankatu 14 A, (ilmoittautuminen sisääntulokerroksessa ITTE-automaatilla)

  • ma klo 16-19
  • ti klo 16-19

Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk -in Vuosaari (alle 25-v.)
Vuosaaren terveys- ja hyvinvointikeskus, Kahvikuja 3 A, (ilmoittautuminen 3. kerroksessa ITTE-automaatilla)

  • to klo 13-15
  • pe klo 8-11

Kampanja helmikuusta alkaen

Helsinki aloittaa helmikuussa maksuttoman ehkäisyn kampanjan, joka näkyy kaupungin verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, oppilaitoksissa ja terveysasemilla.

Olemme tehneet kampanjan tueksi kortteja ja julisteita, joita jaamme Helsingin soten yksiköihin ja yhteistyökumppaneille.

Katso animaatio(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ehkäisypalveluja kaikenikäisille

Helsingin terveysasemat ja keskitetty ehkäisyneuvonta palvelevat kaikenikäisiä helsinkiläisiä. Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi, jos haluat aloittaa raskauden ehkäisyn tai sinulla on ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Maksuttoman ehkäisyn palveluja on tarjolla myös yli 25-vuotiaille. 

www.hel.fi/ehkaisy

Uutista on päivitetty 2.3.2023. Mukaan on lisätty linkki maksuttomasta ehkäisystä kertovaan animaatioon.