Lux Helsinki tuo valotaidetta kaupunkiin tällä viikolla

Lux Helsinki luo yli 30 teoksen läpileikkauksen kansainväliseen ja kotimaiseen valotaiteeseen 4.–8.1. Teoskokonaisuuksia on keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa – muun muassa yli 18-metrinen kineettinen valoveistos ja AR-teknologiaa hyödyntävä teos. Valotaidefestivaaliin liittyviä teoksia nähdään myös useissa alueellisissa kulttuuritaloissa. Valotaidetta on Korkeasaaressakin.
Ilmakuva Kansalaistorilta, jossa näkyy Musiikkitalo ja sen edessä valotaideteos.
Kuva: Julius Konttinen

Tutut rakennukset ja tilat muuttuvat taas ainutlaatuisiksi taideteoksiksi, kun Lux Helsinki luo kaupunkiin valotaiteella taianomaisen tunnelman. Yksi reitti vaihtuu tänä vuonna kolmeksi teoskokonaisuudeksi, jotta taiteella on enemmän tilaa ja sitä voisi kokea kiireettömämmin. Teokset ovat nähtävissä keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa 4.–8.1.2023 kello 17–22.

Keskustan teoskokonaisuus alkaa Kansalaistorilta ja kulkee Hesperianpuiston läpi Olympiastadionin urheilu- ja kulttuurikeskus Tahtoon asti. Kansalaistorilla nähdään yksi valotaidefestivaalin massiivisimmista teoksista, sillä ranskalaisen Collectif Coinin liikettä, ääntä ja valoa yhdistelevä Abstract levittäytyy aukiolle 81 korkeuksiin kohoavan pylvään voimin. Töölönlahden puistossa yleisön yläpuolelle kohoaa ranskalaisen Pitayan yli 18-metrinen Whale Ghost – merinisäkkään luurankoa muistuttava olento, ehkä lajinsa viimeisen yksilön haamu.

Mäntymäen kentän valtaa brittiläisen Lucid Createsin 30 metriä pitkä ja 9 metriä korkea LED-valoinstallaatio BEAM. Yhteistyössä Polestarin kanssa toteutettava teos käyttää vaihtuvia värejä ja ääntä kuljettaakseen kokijan toiseen aikaan ja paikkaan – tällä kertaa päästöttömään lähitulevaisuuteen.

Ruoholahden teoskokonaisuus kulkee Ruoholahdentorilta Kaapelitehtaalle. Ruoholahdentorille kohoava Growth on hollantilaisen Hypar Collectiven interaktiivinen valoinstallaatio, jossa yleisö pääsee eri elementtejä aktivoimalla seuraamaan kasvun matkaa. Kaapelitehtaan MUU Helsinki nykytaidekeskuksen tiloissa nähdään Suomi-designia rakastavan japanilaisen Yasuhiro Chidan immersiivinen Analemma, joka kutsuu katsojan keskelle lukemattomia valohiukkasia ja -ilmiöitä.
 
Suvilahden teoskokonaisuus levittäytyy ulkotilojen lisäksi myös Kattilahalliin ja kaasukelloon. Suvilahden kentällä nähdään ranskalaisen Romain Tardyn The Great Indecision Council, joka kääntää reaaliajassa Googlessa yleisimmin käytetyt hakutermit audiovisuaalisiksi signaaleiksi ja kutsuu yleisön hypnoottisen installaation sisään. Tardy on tehnyt VJ:nä toimiessaan yhteistyötä esimerkiksi Jay-Z:n ja Flying Lotuksen kanssa. Kattilahalliin kohoaa maailmankuulun italialaisen valotaiteilijan Massimo Ubertin arkkitehtooninen Domus Aurea eli kultainen talo, joka kokee maailmanensi-iltansa Lux Helsingissä.

Valotaide levittäytyy Lux Helsingin aukioloaikoina myös Kanneltaloon, Malmitaloon, kulttuurikeskus Stoaan ja Vuotaloon. Kaapelitehtaan Valssaamossa ja Puristamossa voi tutustua galleriamittakaavan valotaiteeseen Lux In -näyttelyssä, joka on avoinna 2.–8.1. kello 15–22.


”Mitä useampi sammuttaa kotivalonsa ja suuntaa Luxiin, sen parempi”
 


Lux Helsingin 2023 teemana toimii muutos, joka näkyy taiteellisen sisällön lisäksi myös toteutuksessa, kun yksi reitti muuttuu useaksi teoskokonaisuudeksi. Näin taiteen kokemiselle jää enemmän tilaa. Ohjelma on kuitenkin suunniteltu niin, että kaikki teoskokonaisuudet voi halutessaan kiertää yhden illan aikana.
 
Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski iloitsee siitä, että korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmasta voi nauttia nyt väljemmin omaan tahtiin.
 
”Parasta valotaiteessa on se, että jokainen kokee valon ja valoteokset omalla tavallaan – ajatus ja katse kääntyvät usein katsojaan itseensä. Valo puhuu kaikkia kieliä. Pysähdy, katso, kuuntele ja anna valotaiteen vallata mielesi sekä maailmasi”, Rouhikoski sanoo. 
 
Lux Helsinkiä järjestävä Helsingin tapahtumasäätiö kokee elämykset ja valotaiteen tuoman ilon sekä yhteisöllisyyden tärkeiksi myös vallitsevassa tilanteessa.
 
"Energiatehokkuuden kannalta mahdollisimman suuri tapahtuma on energiankulutuksen kannalta itse asiassa hyvä asia. Ihmisten vapaa-ajan vietto kuluttaa aina energiaa, ja mitä useampi sammuttaa kotivalonsa sekä -saunansa ja suuntaa seuraamaan Luxin teoksia, sen parempi", Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo.


Lux Korkeasaaressa valotaiteesta nautitaan jo tapaninpäivästä lähtien
 

Kolmatta kertaa järjestettävä Lux Korkeasaari on avoinna 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19. Eläinten saarella nähdään muun muassa kansainvälistä mainetta anarkistisen humoristisilla pop up -installaatioillaan niittäneiden Filthy Lukerin ja Pedro Estrellasin lonkeroteos Tentacles ja kotimaisen Ghost Projectin yhteisöllisyyttä pohtiva leikkisä, mielikuvitusta ruokkiva Kukkuu-Kylä.
 
Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja jokaisesta pääsylipusta sekä vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojelutyöhön. Aiemmilla tapahtumilla on kerätty yhteensä jo yli 45 000 euroa. Varoilla on hankittu maastokameroita ja GPS-pantoja, joita käytetään luonnonvaraisten lumileopardien tutkimuksessa.
 
Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin voi tutustua Lux Helsingin verkkosivuilla. 
 
Esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma Lux Helsinki järjestetään 4.–8.1.2023 klo 17–22. Lux Korkeasaareen 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19 on erillinen pääsymaksu.

Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi. Lux Helsingin kumppaneita ovat Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Polestar ja Yle.

Uutinen on julkaistu 1.12. ja sitä on päivitetty 27.12. ja 2.1.2023, 3.1.2023 ja 5.1.2023.