Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto käsitteli HUS-järjestämissopimusta ja uuden toimialan luottamuselimiä

Jaosto kokoontui 3.10. Kokouksessa merkittiin tiedoksi HUS-järjestämissopimuksen ajankohtaiskatsaus. Jaosto merkitsi tiedoksi myös tilannekatsauksen sosiaali- ja
Haartmanin sairaalan sisäänkäynti

Jaosto kokoontui 3.10. Kokouksessa merkittiin tiedoksi HUS-järjestämissopimuksen ajankohtaiskatsaus. Jaosto merkitsi tiedoksi myös tilannekatsauksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistukseen liittyvien toimielinvalintojen tilannekatsauksen.

HUS-järjestämissopimus on Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin sekä HUS-yhtymän keskinäinen sopimus, jossa osapuolet sopivat keskinäisestä työnjaosta, yhteistyöstä ja toiminnan yhteensovittamisesta terveydenhuollon palvelujen järjestämiseksi. Sopimuksen sisällöstä, valmistelusta ja hyväksymisestä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annetussa laissa (615/2021, Uusimaa-laki).

Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa osapuolten työnjaon, yhteistyön ja toiminnan yhteensovittamisen toteutuminen siltä osin kuin se on tarpeellista osapuolten lakisääteisten tehtävien hoitamisen ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuuden turvaamiseksi.

HUS-järjestämissopimuksen rakenne ja sisältö löytyy esityksestä.

Toimielimet uudelle toimialalle

Jaosto merkitsi tiedoksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistukseen liittyvien toimielinvalintojen tilannekatsauksen. 1.1.2023 voimaan tuleva Helsingin kaupungin hallintosääntö sisältää määräykset kaupungin toimielimistä sote-uudistuksen voimaantulon jälkeen. 

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta korvaa nykyisen sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä yksilöasioiden jaosto sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston. Pelastusjaosto korvaa nykyisen pelastuslautakunnan pelastustoimen siirtyessä kaupunkiympäristön toimialan virastosta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuudeksi.

Kansalliskielilautakunta on kokonaan uusi toimielin. Sillä on samankaltaisia tehtäviä kuin kaupunginhallituksen asettamalla kaksikielisyystoimikunnalla on ollut aikaisemmin.

Kaikki kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen jaoston päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kunnes pöytäkirja ilmestyy. Jaoston pöytäkirjat ovat luettavissa täällä

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen jaoston tehtävänä on ohjata uudistuksen toimeenpanoa, välittää valmisteluun luottamushenkilöiden näkemyksiä ja tehdä tarvittavat päätösesitykset kaupunginhallitukselle. Jaosto on perustettu määräajaksi ja se toimii 31.12.2022 saakka.