Ihmisoikeuksien päivän yleisötilaisuus juhlistaa kaupungin 20-vuotista kestävän kehityksen työtä

Kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää vietetään vuosittain 10. joulukuuta, koska ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948. 
Nainen koira sylissä, lapsi vieressä kulkemassa portaita.
Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin kaupunki järjestää ihmisoikeuksien päivän kunniaksi teemaan liittyvän avoimen yleisötilaisuuden jo neljättä vuotta peräkkäin. Tämän vuoden tilaisuus pidetään 9. joulukuuta, ja sen aiheena on ”Ketään ei jätetä – ihmisoikeudet osana kestävää kaupunkikehitystä”.

Näkökulmana on erityisesti kestävän kehityksen tavoitteiden pohjana oleva ”ketään ei jätetä” -periaate (leave no-one behind). Tilaisuus juhlistaa samalla Helsingin kaupungin kestävän kehityksen 20-vuotista työtä. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin ensimmäisen kestävän kehityksen toimintaohjelman vuonna 2002. 

Kaupunki järjestää samana päivänä myös kohdennettuja Erätauko-dialogeja, joiden tavoitteena on vahvistaa osallisuutta ja lisätä ajatusten vaihtoa ketään ei jätetä -periaatteen käytännön toteutumisesta eri palveluissa ja aihekokonaisuuksissa. Teemakeskusteluihin on kutsuttu kaupungin asiantuntijoita ja eri sidosryhmien edustajia.  

Ilmoittaudu seminaariin 2.12. mennessä 


Ihmisoikeuksien päivän yleisöseminaarin aluksi kuullaan Helsingin kestävän kehityksen työn vaiheista. Keynote-puheenvuorossa paneudutaan tuoreeseen kansainväliseen selvitykseen ketään ei jätetä -periaatteen näkymisestä eurooppalaisten kaupunkien kestävän kehityksen työssä. Lopuksi teemaa syvennetään suomalaisten kaupunkien näkökulmasta paneelikeskustelussa.

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus, johon tulee ilmoittautua(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) viimeistään 2. joulukuuta kello 14 mennessä. Tilaisuuteen voi osallistua joko saapumalla kaupungintalon ala-aulan tapahtumatorille (Pohjoisesplanadi 11-13) tai seuraamalla striimiä Helsinki-kanavalla. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään linkki Helsinki-kanavan striimiin viimeistään 7. joulukuuta, mutta toivomme runsasta osanottoa myös paikan päällä.  Tilaisuudesta tulee myöhemmin Helsinki-kanavalle myös tallenne. 

Kaupungintalolle on esteetön pääsy. Tilaisuuden kieli on suomi englanninkielistä keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta. Tilaisuus tulkataan suomalaiselle viittomakielelle.  

Ohjelma:

8.30─9.00 Aamupala (ilmoittautuneille)

9.00─9.05 Avaussanat 
Helsingin strategiajohtaja Markus Kühn

9.05─9.20 Tiivis katsaus Helsingin kestävän kehityksen työhön 2002─2022 
Haastattelussa Helsingin kaupungin kestävän kehityksen erityisasiantuntija Mia Malin

9.20─9.45 Keynote: Beyond, behind or along − How European cities operationalise the leave no-one behind principle
Project Officer Paola Proietti, Joint Researh Centre of the European Commission (etäyhteydellä)
Assistant Professor Daria Denti, Gran Sasso Science Institute (etäyhteydellä)

9.45─10.30 Paneelikeskustelu: Miten ihmisoikeudet näkyvät kaupunkien kestävän kehityksen työssä ja miten ”ketään ei jätetä” -periaatteen toteutumista voitaisiin vielä vahvistaa?  
Apulaispormestari Paavo Arhinmäki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Helsingin kaupunki
Kasvun ja oppimisen toimialan johtaja Harri Rinta-aho, Espoon kaupunki 
Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pj. Eeva Furman, valtioneuvosto
Asiantuntija Nitin Sood, Ihmisoikeuskeskus 


Tilaisuuden juontaa esteettömyys- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Anni Kyröläinen, Riesa Consultative Oy.