Helsinkiläisten vapunviettoon tarjolla perinteitä ja runsaasti tapahtumia

Kevään, opiskelijoiden ja työväen juhlaa vietetään ensi viikonloppuna. Manta lakitetaan tuttuun tapaan Kauppatorilla vappuaattona. Lakituksen ajaksi suljetaan katuosuuksia Kauppatorin ja Esplanadien ympäristössä.
Vappupäivän piknik on yksi suosituimmista vappuperinteistä Helsingissä. Kuva: Jussi Hellsten
Vappupäivän piknik on yksi suosituimmista vappuperinteistä Helsingissä. Kuva: Jussi Hellsten

Helsinkiläistä vappua juhlitaan iloisissa merkeissä ympäri kaupunkia. Kulttuurikeskuksissa vapun tunnelmiin virittäydytään jo ennen vappua. Esimerkiksi Maunula-talossa vietetään kaikenikäisille sopivaa Vappulauluiltaa perjantaina 28. huhtikuuta kello 18 ja Stoassa puolestaan tanssitaan lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa Vähän villimmässä vappudiscossa lauantaina 29. huhtikuuta kello 13. Molemmat tapahtumat ovat maksuttomia.

Yksi vapun rakastetuimmista perinteistä on Havis Amanda -patsaan lakitus, jonka tänä vuonna toteuttaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY). Ylioppilaat lakittavat Mantan vappuaattona kello 18, mutta ohjelma patsaan ympäristössä alkaa jo kello 16. Luvassa on muun muassa puheita, musiikkia ja tanssiesitys. Lakitusta voi katsoa myös Esplanadin puistoon asennettavilta näytöiltä. 

Tarkempi ohjelma Helsingin vapputapahtumista tapahtumat.hel.fi-sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Keskustassa autolla liikkuvien kannattaa huomioida, että Kauppatorin ympäristö ja Esplanadit suljetaan vappuaattona 30.4. kello 15–20 kaikelta moottoriajoneuvoliikenteeltä. Aluetta rajaamalla vähennetään riskiä, jota voi koitua jalankulkijoille ja autoilijoille, mikäli eri tavoin liikkuvat vapun viettäjät kulkisivat täysin samoja reittejä pitkin. Vapun vietossa on hyvä varata riittävästi aikaa tapahtumiin kulkiessa, sekä välttää ruuhkaisimpia reittejä. 

Hel.fi-uutinen: Kauppatorin ja Esplanadin ympäristössä vappuna liikennerajoituksia

Havis Amandan vesialtaassa ei ole vappuna vettä, sillä patsaan peruskorjaus alkaa vapun jälkeen.

Vappupäivänä konsertteja ja kulkueita 

Maanantaina eli  vappupäivänä vapun vietto kokoaa kaupunkilaisia muun muassa Kaivopuistoon ja Kaisaniemenpuistoon. Erilaisia vapputapahtumia, kuten konsertteja, vappumarsseja ja -lounaita järjestetään ympäri kaupunkia. 

Helsingin kaupunginorkesterin Vappumatinea nautitaan juhlan kunniaksi aivan erityisellä svengillä, kun UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyy Helsingin kaupunginorkesterin seuraan. Perinteikäs Vappumatinea Musiikkitalossa maanantaina 1.5. kello 12 ja 14. Liput 9,50-46 euroa. 

Tarkempi ohjelma Helsingin vapputapahtumista tapahtumat.hel.fi-sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Ensihoidon sähköpyörät kiertävät kaupungilla, apua nuorille vapun aikana

Helsingin kaupungin pelastuslaitos ottaa vappuna käyttöön uudet ensihoidon sähköavusteiset polkupyörät. Pyörillä ensihoitajat tavoittavat ensihoitoa tarvitsevat ihmiset suurissa ihmisjoukoissa paremmin kuin autolla. Ensihoidon polkupyörät on varusteltu lähes samoin kuin ambulanssitkin.

Ensihoidon polkupyörät päivystävät vappuaattona keskustan alueella noin kello 14–02 sekä vappupäivänä Kaivopuistossa noin kello 8–20. Pelastuslaitoksen ensihoidolla on tuttuun tapaan käytössä myös lisäambulansseja.

Helsingin keskustassa ja alueilla järjestetään myös kaupungin nuorisopalvelujen organisoima nuorten auttamisoperaatio vappuaaton iltana ja -yönä. Operaation tarkoituksena on kohdata ja auttaa alle 18-vuotiaita nuoria muun muassa keskustelemalla sekä tarvittaessa antamalla heille ensiapua kaduilla ja ohjaamalla sairaalahoitoon. Auttamisoperaatiossa on mukana yhteensä noin 95 ammattilaista ja vapaaehtoista.   

Uutinen: Nuorten auttamisoperaatio vappuaattona Helsingissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat myös vappuna

Helsinkiläiset saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut myös vappuna. 

Hel.fi-uutinen: Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut vappuna

Kaupungin siisteydestä huolehditaan vessoja ja roskiksia lisäämällä

Kaupunki järjestää vapun juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle. Kaivopuistossa kokeillaan tänä vappuna muovin, lasin, kartongin ja biojätteiden kierrätystä. Keskustan puistoihin on varattu 212 käymälää ja 53 pisoaaria. 

Hel.fi-uutinen: Kaupunki varautuu vappuun vessoin ja roskiksin

 

Vapun joukkoliikenne

Vappuaattona 30.4. ja vappupäivänä 1.5. ajetaan sunnuntain aikataulujen mukaan. Sekä vappuaattona että vappupäivänä on lisäliikennettä. Raitiovaunuilla on keskustassa poikkeusreittejä vappuaattona klo 15.30 alkaen.

HSL:n uutinen: Vapun liikenne(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)