Helsinki Design Week tulee taas syyskuussa

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week valtaa kaupungin 6.–15. syyskuuta. Pinnan alla -vuositeeman mukaisesti festivaalin ohjelmassa sukelletaan syvälle luoviin prosesseihin ja nostetaan pinnalle luovien alojen kiinnostavimpia ilmiöitä kolmessa eri päätapahtumapaikassa ja yli sadassa muussa tapahtumassa.
Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on tänä vuonna Hakaniemessä, Paasivuorenkatu 3:ssa sijaitseva vanha pankkisali.   Kuva: Helsinki Design Week
Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on tänä vuonna Hakaniemessä, Paasivuorenkatu 3:ssa sijaitseva vanha pankkisali. Kuva: Helsinki Design Week

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana toimii tänä vuonna Hakaniemessä Paasivuorenkatu 3:ssa sijaitseva vanha pankkisali.

Paasivuorenkadulla on tarjolla päiväkohtaisesti vaihtuvaa keskusteluohjelmaa niin kaupunkilaisille kuin suunnittelualojen ammattilaisille 11.–14. syyskuuta.

Esimerkiksi torstaina 12. syyskuuta Arkkitehtuurin teemapäivässä on luvassa keskustelua uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta.

– Matka kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota on juuri nyt ison askeleen äärellä – uuden museorakennuksen suunnittelukilpailun myötä syntyy Helsingin kaupunkikuvaan uusi näkyvä maamerkki ja toimija. Kilpailun tuomat näkemykset uudesta museorakennuksesta herättävät konkreettisia ja käsinkosketeltavia ajatuksia siitä, mitä kaikkea uusi museo tarkoittaa luoville aloille, pääkaupunkiseudun elinvoimalle – tätä keskustelua on tärkeää käydä jo nyt, sanoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould.

Teemapäivä päättyy inspiroivaan Arkkitehtuurin talo -illanviettoon, jossa arkkitehdit kertovat suosikkiasuinrakennuksistaan.

Perjantaina luvassa on moniäänistä keskustelua monialaisesta luovuudesta – ja tietenkin lennokas, odotettu PechaKucha Night. Lauantaina julkaistaan uusi Helsingin arkkitehtuurikartta ja kuullaan muita puheenvuoroja kaupunkien kehittämisestä.

Tapahtuma huipentuu lauantaina yön kaupunkiin, Helsinki Design Nightiin, joka tuo tilaan klubitunnelman, musiikkia ja performansseja.  

Muotoilua ja arkkitehtuuria juhlistetaan kymmenissä tapahtumissa ympäri kaupunkia

Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhteinen tunnustus Helsinki Design Award nostaa tänä vuonna pinnalle muotoilualan yritystoiminnan.

– Tänä vuonna haluamme Helsinki Design Awardilla huomioida muotoiluvetoisten yritysten rohkeaa, merkityksellistä ja kansainvälistä toimintaa. Muotoilu ja luovat alat ovat merkittäviä kestävän yhteiskunnan tekijöitä, kertoo tuomariston jäsen, Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Tuomariston muut jäsenet ovat kaupunkimuotoilupäällikkö Piritta Hannonen Helsingin kaupungilta, toimitusjohtaja Minka Koukkunen sekä start up -yrittäjä Mona Ismail. Tuomariston puheenjohtajana toimii Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman. Helsinki Design Award julkistetaan tiistaina 10. syyskuuta festivaalin avajaisissa.

Helsinki Design Weekin aikana etenee myös visiotyö Hanasaaren voimalan tulevan käytön selvittämiseksi. Kaupunki järjestää viikon yhteydessä visiotyöpajat sekä kaupunkilaisille että ammattilaisille.

Festivaalin aikana on luvassa myös tutut klassikkotapahtumat kuten Design Market Kaapelitehtaalla 7.–8. syyskuuta, Open Studios -avointen ovien illat 6. ja 13. syyskuuta, sekä Design Diplomacy -tapahtumasarja suurlähettiläiden residensseissä 11.–13. syyskuuta.

Paasivuorenkatu 3:n lisäksi festivaalin päätapahtumapaikkoja ovat myös Aalto-yliopiston uusi Marsio-rakennus (6.–15.9.) sekä Habitare Messukeskuksessa (11.–15.9.).

Koko ohjelmisto julkaistaan elokuussa osoitteesta helsinkidesignweek.com(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)