Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki Kuva: Kuva: Helsingin kaupunki
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki Kuva: Kuva: Helsingin kaupunki

Kaupunkistrategian mukaan Eteläsatamasta kehitetään elämyksellinen keskus, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä. Tavoitteena on kehittää Katajanokanlaituri Kauppatorilta Katajanokan satama-alueelle johtavaksi puistokaduksi ja kytkeä alue osaksi kävelypainotteista keskustaa. Eteläsatama on osa merellisen Helsingin ikonista kansallismaisemaa, jota kehitetään kulttuuriympäristön lähtökohdista ja alueen arvot tunnistaen.

Suunnitteluperiaatteissa esitetään alueella sijaitsevan meriuimalan kehittämistä pysyväksi osaksi Eteläsataman merellisiä toimintoja. Lisäksi alueelle on mahdollista osoittaa tiloja kulttuuri- ja tapahtumatoiminnalle sekä erilaisille tapahtumille. Kadun tasalla olevan kerroksen ja katutilan monipuoliset palvelut tukevat kävely-ympäristön viihtyisyyttä.

Maalta ja mereltä avautuvia maisemia vaalitaan

Suunnitteluperiaatteissa alueelle osoitetaan myös uudisrakentamiselle soveltuvia paikkoja. Uusi täydentävä rakentaminen sovitetaan osaksi arvokasta kaupunkikuvaa ja siluettia niin, että Helsingin merellinen ja tunnistettava kansallismaisema säilyy.

Eteläsataman lahden ainutlaatuisiin näkymiin kiinnitetään erityistä huomiota niin mereltä kuin maaltakin katsottuna. Empirejulkisivujen värittämä tunnistettava kaupunkikuva turvataan. Eteläsataman rannoilta, mereltä ja Katajanokan kaduilta aukeavat tärkeät näkymät säilytetään.

Meriuimala kehitetään alueen pysyväksi osaksi

Osana alueen kehittymistä myös meriuimalaa esitetään pysyväksi osaksi Eteläsataman merellisiä toimintoja. Katajanokanlaiturilla sijaitseva merikylpylä Allas Sea Pool hakee kehittämisvarausta pysyvän hankkeen suunnittelua varten.

Alueelle on tarkoitus suunnitella nykyistä laajempaa kelluvaa kylpyläaluetta, hyvinvointi- ja liikuntapalveluita sekä ympärivuotista tapahtumapaikkaa. Toiminnot on tarkoitus sijoittaa uuteen, entistä laajempaan rakennukseen, jonka suunnittelusta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu.

Kehittämisvaraus etenee päätöksentekoon suunnitteluperiaatteiden rinnalla alkukesästä 2023.

Kaupunkilaiset halutaan mukaan suunnitteluun

Eteläsataman itäosan suunnitteluun toivotaan kommentteja ja ideoita myös asukkailta ja kaikilta alueen kehittämisestä kiinnostuneilta. Suunnitteluperiaatteiden sisältöä ja tavoitteita esitellään verkkotilaisuudessa 13.4.2023. Kysymyksiä verkkotilaisuuteen voi lähettää etukäteen Kerrokantasi -verkkokyselyssä 30.3. alkaen.

Verkkotilaisuuden lisätiedot ja liittymislinkki: Yleisötilaisuus - Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteet(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kerrokantasi-verkkokyselyssä suunnittelua voi kommentoida eri aihepiireihin jaetuissa osioissa 30.3. - 19.4.2023 välisenä aikana. Kyselyyn pääsee vastaamaan osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/etelasatamanitaosa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Eteläsataman itäosaa suunnitellaan osana laajempaa Eteläsataman kokonaisuutta. Suunnittelun tavoitteena on täydentää aluetta rakentamisella ja luoda Eteläsataman itäosasta monipuolinen merenranta-alue, joka tukee keskustan elämyksellisyyttä. Suunnitteluperiaatteet eivät itsessään mahdollista rakentamista, eikä niillä ole lainvoimaa kuten asemakaavoilla. Suunnitteluperiaatteet toimivat kuitenkin alueen kaavamuutosten ja kehittämisen pohjana.