Energiansäästötoimenpiteillä saatiin merkittävästi vähennettyä Helsingin kaupungin kulutusta

Sähkön hintaan ja saatavuuteen ennakoitiin erilaisia häiriöitä talvikaudelle 2022–2023. Helsingin kaupunki varautui tilanteeseen nopeilla ja osin tilapäisillä toimenpiteillä, jotta energiankulutusta ja -kustannuksia saatiin alennettua ja palvelut turvattua. Kulutuksen vähentämistä tavoiteltiin kaupungin kaikissa soveltuvissa toimitiloissa, suurissa kulutuskohteissa sekä yleisillä alueilla.
Kaupunki onnistui toimenpiteillään laskemaan kaukolämmön ja sähköenergian kulutusta talvikaudella 2022–2023. Kuva: Helsingin kaupunki
Kaupunki onnistui toimenpiteillään laskemaan kaukolämmön ja sähköenergian kulutusta talvikaudella 2022–2023. Kuva: Helsingin kaupunki

Kaupungin toimitiloissa energiankulutusta vähennettiin lämpötiloja sekä ilmanvaihtoa optimoimalla ja liikuntapaikkojen osalta supistamalla energiankulutusta eri keinoin. Yleisillä alueilla energiaa säästettiin esimerkiksi ulkovalaistuksesta ja kulkureittien sulanapitojärjestelmistä.

Vaikka niin sanottuihin kiertäviin sähkökatkoihin ei Suomessa jouduttu turvautumaan, Helsingin kaupunki onnistui nopealla aikataululla parantamaan energiavarautumistaan ja tunnistamaan yhteisiä keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi. Kaupunki myös löysi uusia pysyviä keinoja vähentää kulutusta.

Kaupunki onnistui laskemaan kaukolämmön ja sähköenergian kulutusta

Helsingin kaupunkikonsernin vertailukelpoista energiankulutuksen kehitystä on vaikea seurata tarkasti. Tämä johtuu pitkällä aikavälillä tapahtuvista muutoksista hyvin laajassa toimitilaverkostossa ja esimerkiksi siitä, että osa toimitiloista on remontissa ja samalla uusia kohteita valmistuu.  

Kaupunkikonserni osti vuonna 2021 sähköä yhteensä 550 gigawattituntia (GWh) ja kaukolämpöä 1 200 GWh. Saatavissa olevan raportoinnin perusteella voidaan sanoa, että kaukolämmön kulutus vuonna 2022 väheni noin 7 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Kun tarkastelee ajanjaksoa syyskuusta 2022 tammikuuhun 2023, jolloin varsinaiset energiansäästötoimenpiteet olivat voimassa, on kaukolämmön kulutus vähentynyt noin 11 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Osaltaan tätä edesauttoivat myös tämän talven vertailukuukausien lämpimämmät sääolosuhteet. 

Kaupunginkonsernin sähköenergian kulutus puolestaan väheni noin 4 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Ajanjaksolla syyskuusta 2022 tammikuuhun 2023 kulutus laski noin 9 prosenttia.

Energiakustannukset nousivat säästötoimenpiteistä huolimatta

Säästötoimenpiteistä huolimatta kaupungin energiakustannukset ovat talvikaudella kasvaneet johtuen energianhinnan noususta. 

Kaupunkikonsernin kaukolämpökustannukset kasvoivat vuoden 2022 puolella noin 8 prosenttia eli noin 7 miljoonaa euroa. Alustava arvio koko talvikauden osalta on, että kaukolämpökustannukset kaupunkikonsernissa kasvavat noin 10 prosenttia eli noin 9 miljoonaa euroa.