Hyppää pääsisältöön

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikat Helsingissä

Eduskuntavaalit järjestetään 2. huhtikuuta 2023. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 22.–28. maaliskuuta. Helsingissä voi äänestää ennakkoon monissa kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja myös Helsingin kaupungintalolla.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta. Kuva: Kimmo Brandt
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta. Kuva: Kimmo Brandt

Eduskuntavaaleissa äänioikeus on kaikilla vaalipäivään mennessä 18 vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla. Ennakkoäänestyksen aikana 22.–28. maaliskuuta voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Helsingin yleiset ennakkoäänestyspaikat ja äänestyspaikkojen aukioloajat löytyvät vaalit.fi-sivuilta .

Äänestyspaikalle tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Varsinaisena vaalipäivänä 2. huhtikuuta voi äänestää vain oman äänestysalueensa äänestyspaikassa. Äänioikeutetut ovat saaneet kirjeitse ilmoituksen omasta äänestyspaikastaan.

Henkilön, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivän äänestyspaikkaan, on mahdollista äänestää myös kotona. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään tiistaina 21.3.2023 ennen kello 16 oman kunnan keskusvaalilautakuntaan. Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan yhteystiedot löytyvät täältä. Lisätietoa kotiäänestyksestä löytyy oikeusministeriön sivuilta .

 

Eduskuntavaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa. Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se säätää lait ja päättää myös valtiontaloudesta.

Helsinkiläiset voivat valita ehdokkaansa Helsingin vaalipiirin ehdokkaista .

Eduskuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi.

Vaalipalvelunumero äänestäjille

Palvelunumeroista voi kysyä vaaleihin ja äänestämiseen liittyvistä asioista. Numerot ovat maksuttomia.

Vaalipalvelunumero äänestäjille: 0800 9 4770 (suomeksi) | 0800 9 4771 (på svenska)
WhatsApp-viestipalvelu: 050 438 8730. Avoinna arkisin kello 8-16.