Helsinki Ukrainasta paenneiden ja maahan jääneiden tukena

Tuomitsemme jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Tältä sivustolta löydät tietoa Helsingin kaupungin palveluista ja tuesta Ukrainan tilanteeseen liittyen sekä linkit muiden viranomaisten keskeisiin palveluihin. Tiedot ukrainaksi ja venäjäksi löydät alla olevien linkkien kautta.

Гельсінкі підтримує тих, хто втік з України, і тих, хто залишився в країні (ukrainaksi) 

Хельсинки поддерживает беженцев из Украины и тех, кто там остался (venäjäksi) 

 

Helsingin kaupungintalon edessä liehuvat Suomen ja Ukrainan lippu
Olemme Suomessa ja Helsingissä asuvien ukrainalaisten tukena. Helsingin palvelut auttavat sekä tilapäistä suojelua ja turvapaikan Suomesta saaneita että Helsinkiin asettuneita ja kotikuntaoikeuden omaavia ukrainalaisia.

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa ja kotikuntasi on Helsinki

Maaliskuusta 2023 alkaen Suomessa asuvat ukrainalaiset voit hakea Helsinkiä kotikunnakseen. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on suurilta osin samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Digi- ja väestötietoviraston (DVV) sekä Maahanmuuttoviraston (Migri) sivuilla on lisää tietoa kotikuntaoikeudesta ja siitä, miten voit hakea kotikuntaa.

Ohjeita kotikunnan hakemisesta ukrainasta saapuville (DVV)

Mitä kotikunta tarkoittaa (DVV)

Tilapäinen suojelu ja kotikunta (Migri)

InfoFinland-sivustolla kerrotaan mm. mistä voit löytää asunnon ja mitä asuminen maksaa Helsingissä. 

Asuminen Helsingissä (InfoFinland)

Kotikunnan saaminen velvoittaa esiopetusikäisiä (alle 7 vuotta) lapsia osallistumaan esiopetukseen, ja oppivelvollisuusikäisiä (7–15 vuotta) lapsia ja nuoria osallistumaan peruskoulutukseen. Oppivelvollisuus päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta tai on suorittanut tutkinnon lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen. Opetushallituksen sivuilta löydät tietoa kotikunnan vaikutuksista varhaiskasvatukseen ja koulutukseen:

Ukrainasta paenneille (Opetushallitus) 

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen sivuilta voit etsiä tietoa kaupungin tarjoamista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen, palveluista. Yli 15-vuotiaille kaupunki tarjoaa lukioiden ja ammatillisen koulutuksen sekä työväenopistojen palveluita.

Helsingin kasvatus- ja koulutuspalvelut

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa ja lisäksi kotikuntasi on Helsinki, olet oikeutettu samoihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin muut helsinkiläiset. Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden sivuilta voit etsiä tietoa esimerkiksi kaupungin terveysasemista, hammashoidosta, mielenterveyspalveluista ja päihdepalvelusta.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut

Maahan muuttaneiden erityispalvelut

Sinulla on oikeus kotouttamista edistävään sosiaalipalveluun tai/ja alkukartoitukseen ja kotoutumissuunnitelmaan. Voit saada myös ohjausta ja neuvontaa Helsinkiin asettautumiseen ja arjen järjestäytymiseen liittyvissä asioissa. 

Tarvitsetko tukea asumiseen, talouteen, hyvinvointiin tai psykososiaalista tukea arjessa jaksamiseen? Kotoutumista edistävä sosiaalipalvelu perustuu sinun tarpeisiisi ja tukee sinua kotoutumisen alkuvaiheessa. Lisäksi palveluumme kuuluu alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneiden aikuistumisen tuki sekä kiireellinen ja välttämätön sosiaalipalvelu. 

Jos tuentarpeesi on vähäisempi, ja jos esimerkiksi hoidat alle 3-vuotiasta lastasi, olet opiskelija, käyt töissä ja olet asunut Suomessa alle 3 vuotta, voit saada meiltä alkukartoituksen. Kartoituksen tarkoituksena on auttaa sinua löytämään tarvitsemasi palvelut kotoutumisen tueksi.  

Yhteystiedot:

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus
Maahan muuttaneiden erityispalvelut
Työpajankatu 14A, 1.kerros
Puh. 09 310 37577 (vasta maahan tulleet ja ihmiskaupan uhrit)
Puh. 09 310 23747 (erityisryhmien sosiaalityö/paperittomat)

Maahanmuuttoyksikön verkkosivut

Sosiaali- ja kriisipäivystys 

Sosiaalipäivystys auttaa sosiaalihuollon kriisitilanteissa joka päivä ympäri vuorokauden, p. 0206 96006
Kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua äkillisissä kriisitilanteissa ympäri vuorokauden p. 09 3104 4222

Sosiaalipäivystyksen verkkosivu

Kriisipäivystyksen verkkosivu

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa ja lisäksi kotikuntasi on Helsinki, olet oikeutettu samoihin terveyspalveluihin kuin muut helsinkiläiset. Voit asioida esim. terveysasemalla, hammashoidossa tai neuvolassa. Lisää näistä palveluista voit lukea: https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut
•    Palvelemme sinua lähimmällä terveysasemallasi. Yhteystiedot löydät osoitteesta hel.fi/terveysasemat tai palvelukartta.hel.fi. 
•    Terveysasemien ollessa kiinni, kiireellisissä asioissa sinua auttaa Päivystysapu numerossa 116 117.
•    Yleinen hätänumero Suomessa on 112.

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa ja lisäksi kotikuntasi on Helsinki, sinulla on mahdollisuus tulla asiakkaaksemme. Kaikki palvelumme ovat silloin maksuttomia. Helsingin työllisyyspalvelussa saat apua työnhakuun, koulutukseen hakemiseen sekä suomen ja ruotsin kielen opintoihin hakeutumiseen.

Kun olet asiakkaamme:

 • Autamme sinua työnhaussa.
 • Päivitämme kanssasi ansioluettelosi ja työhakemuksesi. 
 • Mietimme yhdessä eri koulutusvaihtoehtoja.
 • Neuvomme sinua kotimaassasi suoritetun tutkinnon tunnustamisessa.
 • Laadimme kanssasi suunnitelman työllistymiseen tai kotoutumiseen. 
 • Autamme sinua pääsemään kielikoulutukseen, jos haluat oppia suomen tai ruotsin kielen.
 • Tarjoamme sinulle monipuolisia neuvonta- ja valmennuspalveluita.
 • Lähetämme sinulle tietoa erilaisista rekrytointitapahtumista.
 • Tuemme sinua kotoutumaan Suomeen.

Miten pääset asiakkaaksemme?

 1. Ilmoittaudu asiakkaaksemme käymällä Itäkeskuksen toimipisteessä.
 2. Oma vastuuasiantuntijasi ottaa sinuun tämän jälkeen yhteyttä ja sopii varsinaisen tapaamisajan. Tapaamisessa käytte läpi tilannettasi ja tavoitteitasi. Suunnittelette yhdessä, mitä palveluita tarvitset. Teette sinulle suunnitelman työllistymiseen tai kotoutumiseen. 
 3. Seuraavien viikkojen aikana pidämme sinuun yhteyttä tapaamisten, puhelujen ja sähköpostin kautta. Halutessasi sinulla on mahdollisuus tavata omaa vastuuasiantuntijaasi. Voit hyödyntää myös neuvontaamme ilman ajanvarausta. 

Edellytämme sinulta asiakkaanamme, että

•    toteutat suunnitelmaasi sovitun mukaisesti,
•    haet aktiivisesti töitä tai koulutusta ja
•    ilmoitat yhteystietojesi muutoksista omalle vastuuasiantuntijallesi.

Kotoutumissuunnitelma

Jos haluat jäädä pysyvästi asumaan Suomeen, teemme sinulle kotoutumissuunnitelman. Suunnitelmassa sovimme yhdessä palveluista, joita tarvitset kotoutumiseen ja työllistymiseen. Näitä ovat esimerkiksi:
-    suomen tai ruotsin kielen koulutus
-    kotoutumiskoulutus
-    ammatillinen koulutus
-    työnhakuvalmennus.

Kotoutumiskoulutus kestää noin vuoden, kuitenkin maksimissaan kolme vuotta. Se on suunnattu vähän aikaa sitten Suomeen muuttaneille. Kotoutumiskoulutuksessa opiskelet suomen kieltä sekä yhteiskunta- ja työelämätaitoja.

Työllistymissuunnitelma

Jos tavoitteesi on työllistyä, teemme sinulle työllistymissuunnitelman. Suunnitelmaan kuvataan työnhakusi tilanne. Suunnitelma auttaa sinua työllistymisessä. Laadit suunnitelman yhdessä vastuuasiantuntijasi kanssa. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi näitä asioita:
-    Millaisia töitä etsit?
-    Kuinka montaa työpaikkaa sinun tulee hakea kuukaudessa? Tämä määritetään työnhakuvelvoitteessasi. 
-    Millaista osaamista sinulla on? Esimerkiksi työkokemus, koulutus ja pätevyydet.
-    Millaisia palveluja tarvitset työllistymisesi tueksi? 
Tuemme sinua suunnitelmasi toteuttamisessa. Suunnitelma on voimassa kolme kuukautta kerrallaan. 

Hyödyllisiä sivustoja


 

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa Suomeen ja asut Helsingissä

Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Maahanmuuttoviraston sekä sivustolta löydät lisätiedot tilapäisen suojelun oleskeluluvista sekä luvan saaneiden palveluista. InfoFinlandin sivuilla on myös tietoa tilapäisestä suojelusta

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille (Maahanmuuttovirasto) 

Tilapäinen suojelu Suomessa (InfoFinland) 

Palvelut tilapäistä suojelua hakeville (Maahanmuuttovirasto)

Tietoa ja neuvontaa Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen tarjoamista palveluista. 

Tietoa Helsingin kaupungin kasvatuksesta ja koulutuksesta Ukrainasta tuleville 

Tilapäistä suojelua Suomessa saavat ovat 1.3.2023 alkaen oikeutettuja hyödyntämään kaupungin työllisyyspalveluja asuinpaikkansa perusteella (laki työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta). Jos sinulla on tilapäisen suojelun perusteella oleskelulupa Suomeen ja asut Helsingissä, voit siis hakeutua työllisyyspalveluiden asiakkaaksi. Tällöin voit sinua koskevat samat työllisyyspalvelut kuin kotikuntaoikeuden Helsinkiin saaneita. Lue lisää tarjoamistamme palveluista kohdasta Jos sinulla on tilapäisen suojelun perusteella oleskelulupa Suomeen ja asut Helsingissä -> Työllisyyspalvelut