Tapahtumavinkkejä - mitä voisi toteuttaa

Ruoka on yksi Helsingin tapahtumallisuuden, matkailun, viestinnän ja markkinoinnin teemoja vuonna 2024. Haemme ruokatapahtumia ja -elämyksiä eri puolilta kaupunkia koko vuodelle. Alla muutamia esimerkkejä, minkälaisia syötävän herkullisen Helsingin villit ja yllätykselliset tapahtumat voisivat olla!

Tasting – tilaisuudet

Erilaiset ruokien ja juomien maistelutilaisuudet ovat kiinnostavia. Erityisesti jos maisteltavan tuotteen raaka-aineista, valmistustavoista tai -paikoista saadaan taustaksi paikkaan liittyvä tarina. Historiaa liitettynä tarinan taustalle sekä raaka-aineiden nykyaikainen käyttö ja jalostaminen eri tarkoituksiin esiteltynä. Olisi erityisen hienoa, jos saisimme mukaan esimerkiksi puolukkaa, raparperia tai haukea raaka-aineina hyödyntäviä tapahtumia.

Miksi puolukka? Imatralainen leski ja kahden lapsen yksinhuoltaja Ilma Lindgren taisteli 1900-luvun alkupuolella kaikille suomalaisille jokaisenoikeudet. Maanomistaja, jonka maalta Ilma tuolloin puolukoita keräsi, vaati puolukat omaan käyttöönsä. Tästä alkoi työläisnaisen ja maanomistajan välinen oikeustaistelu, joka kesti kuusi vuotta. Ilma Lindgren ei antanut periksi, vaan piti kiinni oikeudestaan poimia puolukkaa. Suuri puolukkasota päättyi korkeimman oikeuden päätökseen vuonna 1920. Lindgren voitti. Puolukka kuvastaa siis parhaimmalla tavalla jokaisenoikeuksia, suomalaisten metsämarjojen laajaa hyödyntämistä ja periksiantamattomuutta. 

Miksi hauki? Hauki on ylivoimaista lähiruokaa ja hyödyllinen peto, joka syö särkikaloja. Hauki on mainio ruokakala. Hauen vaaleasta ja vähärasvaisesta lihasta valmistuu monenmoista kalaherkkua. Helsingin sijainti merenrannalla mahdollistaa hauen kalastuksen monin eri tavoin ja saalis on melkein aina taattu. Haluamme kannustaa asukkaita syömään enemmän kotimaista villiä kalaa, ja hauki on tähän erinomainen raaka-aine. 

Raparperi? Vuosittain 12. kesäkuuta vietettävän Helsinki-päivän pitkäikäisimpiin perinteisiin kuuluvat pormestarin aamukahvit, joissa helsinkiläisille on tarjottu kaupungin syntymäpäivän kunniaksi perinteisellä reseptillä valmistettua raparperipiirakkaa jo parinkymmenen vuoden ajan. Raparperipiirakka on vakiintunut kaupungin syntymäpäiväleivonnaiseksi, sillä kesäkuu on tyypillisesti hyvää raparperikautta ja kotimaista raparperia on silloin runsaasti tarjolla. Raparperipiirakka on hieno alkukesän herkku, ja siitä on muotoutunut Helsingille ainutlaatuinen perinne. Raparperia löytyy monesta helsinkiläisen kotipuutarhasta, ja se on lähiruokaa parhaimmillaan.

Erityisruokaviikot tai menu

Helsinkiläisissä ravintoloissa huomioidaan jo nyt erityisen hyvin useita erikoisruokavalioita. Tästä voisi kehittää erikoisruokavaliomenun tarinoineen tietylle ajalle, vaikkapa alkukesän ruokaviikoille. Erityisruokavalioiden huomioiminen on meillä vahvuus. Siksi erityisruokavalioiden esille nostaminen on osa inklusiivista matkailua ja selkeä vetovoimatekijä kansainvälisille markkinoille suunnattuna.

Ohjelmallisia ruokailuja

Kulttuurin ja hyvän ruoan yhdistävät ohjelmalliset ruokailut sopivat loistavasti mukaan ruokavuoteen. Elämyksellisistä ohjelmallisista ruokailuista voi rakentaa eri kohderyhmille tapahtumaviikkojen ajaksi suunnattua tarjontaa. Esimerkiksi eri musiikkigenren ystäville tai tanssin ystäville sopivia elämyksiä, taikuutta ruoassa ja lavalla, suomalaisen kulttuuriperinnön teemaista, stadin spessu -tarjonta (ruokalistat stadin slangilla, esiintyjä teemaan sopiva ja maut stadin makuja). Teemaruokailuilla vain taivas on rajana merellisestä maanalaiseen!

Opastettuja ruokailu- tai maistelukierroksia

Opastettuihin kierroksiin pystyy rakentamaan teemallisesti erilaisia käyntejä, vaikka eri kahviloissa tai eri ravintoloissa. Pieni maistiainen joka paikassa ja sitten taas edetään seuraavaan paikkaan! Mukaan voi ottaa valmistuspaikkoja, kauppahalleja, ravintoloita tai kahviloita sopivalla etäisyydellä toisistaan. Toisaalta retki voi olla vaikka yhteinen yrityksen järjestämä sieni- tai marjaretki tai muu luonnossa toteutettu luonnonvaroja upeasti esittelevä metsäinen retki.

Ammattilaisen työskentelyn esittely

Tapahtumaksi sopii hyvin myös tilaisuus, jossa voi seurata, kuunnella ja keskustella, miten ammattilainen työskentelee ruoan valmistuksen parissa. Löytyykö sinulta ruokaan tai juomaan liittyvä erityistaito, jota olisit valmis esittelemään muille?

Pienimuotoiset kotivierailut

Erityisesti kansainvälisten matkailijoiden suosiossa ovat kotivierailut, jossa yhdessä kerätään tai noudetaan raaka-aineet ja valmistetaan ja nautitaan herkullista paikallisia ruokia. Korvapuustien tai mustikkapiirakan leivonta tai esimerkiksi sienikeiton valmistus sopivat hyvin. Kokoontuminen tehdään ruokakärjellä, mutta samalla vaihdetaan kulttuurillisia näkemyksiä, keskustellaan tavallisesta elämästä, ja oma koti on vieraiden nähtävillä.