Käyttöoikeuksien hallinta – Ohje pääkäyttäjille

Pääkäyttäjät voivat hallita käyttäjien oikeuksia Drupalin käyttöliittymän kautta. Käyttäjän tunnistaminen ja tunnusten luonti hoidetaan AD-tunnuksilla.

Tällä sivulla

Drupalissa käyttöoikeuksien hallinta jakautuu seuraavasti:

 • Käyttäjät tunnistetaan ja tunnukset Drupaliin luodaan kaupungin AD-tunnistautumista käyttäen
 • Pääkäyttäjät hallinnoivat tunnusten käyttöoikeusrooleja Drupalin käyttöliittymässä

AD (Active Directory) on kaupungin keskitetty työntekijöiden tunnistamisen järjestelmä, jota käytetään mm. omalle tietokoneelle kirjautuessa.

Näin luot käyttöoikeudet uudelle käyttäjälle

 1. Pyydä uutta käyttäjää kirjautumaan osioosi käyttäen Tunnistamo-kirjautumista. Kirjautumissivu on osion juuriosoite ja "../user". Löydät kirjautumissivut myös sisällönhallinnan etusivulta. Tunnistamo on moduuli, joka kytkee Drupalin kaupungin AD-järjestelmään
 2. Kun uusi käyttäjä kirjautuu Tunnistamolla, kyseiseen Drupal-osioon luodaan tunnukset automaattisesti. Drupaliin luotavat tunnukset ovat osiokohtaiset eli yhteen osiooon luodut Drupal-tunnukset eivät ole käytössä muissa osioissa.
 3. Osion pääkäyttäjänä voit myöntää tunnuksille sopivan käyttöoikeusroolin sisällönhallinnan valikon kohdasta Käyttäjät. Uusilla Drupal-tunnuksilla ei ole oletuksena mitään käyttöoikeusroolia.
 4. Avaa listasta uuden käyttäjän asetukset kohdasta Muokkaa. Anna käyttäjälle yksi neljästä käyttöoikeusroolista:
  1. Lukija: Käyttäjällä on oikeus katsella osion julkaisemattomia, luonnos-tilaisia sivuja. Kenelle? Sivuston sisällöstä ennen julkaisua konsultoitaville.
  2. Sisällöntuottaja – suppea: Käyttäjälle on oikeus luoda osioon uusia sisältöjä, poistaa omia sisältöjään ja muokata muiden tekemiä sisältöjä. Sisältää ylemmät. Kenelle? Satunnaisille käyttäjille ja käyttäjille jotka päivittävät vain muutamaa sisältöä.
  3. Sisällöntuottaja – laaja. Käyttäjällä on kattava oikeus luoda ja poistaa osion sisältöjä. Käyttäjä voi muokata sivuston valikkoja. Sisältää ylemmät. Kenelle? Kokeneille sisällöntuottajille, joille voi luottaa osion kaiken sisällön muokkaamisen.
  4. Pääkäyttäjä: Oikeus hallita muiden käyttäjien rooleja. Sisältää ylemmät. Kenelle? Vain muutamalle sellaiselle käyttäjälle osiossa, jotka ovat jatkuvasti osion kanssa tekemisissä.

Käyttäjien hallintaa kehitetään uudistuksen edetessä

Hel.fi-uudistuksen edetessä käyttäjien hallintamallia kehitetään. Tavoitteena on pitää malli pääkäyttäjille ja sisällöntuottajille helppona, mutta samalla turvallisena ja läpinäkyvänä.

Uusien osioiden perustamisen alkuvaiheessa osiolla ei välttämättä ole käytössä AD-tunnistautumista. Tässä tapauksessa oikeudet pyydetään Drupalin kehitystiimiltä.

Kysymyksiä? Mika Lappalainen ja Aleksi Salonen.