Hyppää pääsisältöön

Digitaaliset palvelut

Tällä sivulla kerrotaan, miten voit asioida kanssamme erilaisten digitaalisten palvelujen kautta joko omatoimisesti tai ammattilaisten ohjaamina.

Tällä sivulla

Maisa-asiakasportaali

Maisa-asiakasportaalissa voit asioida sähköisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa. 

Ammattilaiset vastaavat Maisan kautta lähettämääsi viestiin tavallisesti viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa.

Maisa toimii verkkoselaimessa osoitteessa www.maisa.fi  sekä mobiilisovelluksessa. Ilmaisen Maisa-sovelluksen voit ladata laitteellesi iOS- tai Android-sovelluskaupasta.

 1. Mene osoitteeseen www.maisa.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).
 2. Napsauta kohtaa Kirjaudu Maisaan. Siirryt Suomi.fi-sivulle tunnistautumista varten. Kirjaudu sisään käyttäen vahvaa tunnistautumista, esimerkiksi verkkopankkitunnuksiasi.
 3. Tunnistautumisen jälkeen klikkaa Suomi.fi-palvelussa kohtaa Jatka palveluun ja siirryt Maisa-sivustolle.
 4. Ensimmäisellä käyttökerralla hyväksy Maisan käyttöehdot ja tarkista, että yhteystietosi ovat oikein. Voit täydentää tiedot valitsemalla valikosta Tilin asetukset ja Henkilötiedot.
 5. Jos haluat antaa esimerkiksi läheisellesi puolesta-asioinnin oikeudet Maisaan, se tapahtuu valikon kohdassa Tietojen hallinta ja Puolesta-asiointi ja laitteet.

Katso video: Näin otat Maisan käyttöön selaimessa

 1. Lataa Maisa-sovellus puhelimeesi tai tablettiisi joko iOS tai Android-sovellusverkkokaupasta (Apple AppStore, Google Play -kauppa).
 2. Ensimmäisellä käyttökerralla hyväksy Maisan käyttöehdot.
 3. Kirjautuaksesi Maisaan klikkaa näytöllä kohtaa VAHVA TUNNISTAUTUMINEN. Kirjaudu sisään käyttäen vahvaa tunnistautumista, esimerkiksi verkkopankkitunnuksiasi.
 4. Tunnistautumisen jälkeen klikkaa kohtaa Jatka palveluun ja siirryt automaattisesti Maisa-sovellukseen. Jatkossa sovellukseen on mahdollista kirjautua myös valitsemaasi tunnuslukua käyttäen.
 5. Tarkista ensimmäisellä käyttökerralla, että yhteystietosi ovat oikein. Voit täydentää tiedot valitsemalla valikosta Tilin asetukset ja Henkilötiedot.
 6. Jos haluat antaa esimerkiksi läheisellesi puolesta-asioinnin oikeudet Maisaan, se tapahtuu valikon kohdasta Tietojen hallinta. Klikkaa valikossa kohtaa Puolesta-asiointi ja laitteet.

Katso video Näin otat Maisan käyttöön mobiilissa

Voit antaa toiselle henkilölle oikeuden asioida puolestasi Maisassa. Esimerkiksi ikääntynyt voi antaa oikeuden omaiselleen ja huoltajat voivat asioida alle 18-vuotiaan puolesta.

Puolesta asioinnin oikeuden voit antaa toiselle joko suoraan Maisassa tai tuomalla sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteeseen valtakirjan.

Valtakirja docx-muodossa:

Valtakirja rtf-muodossa:

Puolesta-asioinnin oikeudet voi antaa erilaajuisina

Oikeuksien antaja voi itse päättää, kuinka laajat puolesta-asioinnin oikeudet hän myöntää.

 • Täydet oikeudet: Valtuutetulla on samat oikeudet ja pääsy kaikkiin samoihin tietoihin kuin valtuuttajalla itsellään.
 • Ajanvaraukset ja viestit: Valtuutetulla on rajatut toimintaoikeudet. Hän ei näe esimerkiksi diagnooseja tai lääkityslistaa, mutta voi varata valtuuttajan puolesta aikoja ja lähettää viestejä.
 • Vain lukuoikeudet: Valtuutettu näkee kaiken tiedon, mutta ei voi varata aikoja tai lähettää viestejä.

Miten puolesta-asioinnin oikeus annetaan Maisassa?

 1. Kirjaudu Maisaan joko verkossa www.maisa.fi  (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) tai puhelimen tai tabletin sovelluksella.
 2. Valitse valikosta kohta Puolesta-asiointi ja laitteet.
 3. Täytä tiedot ja anna puolesta-asioinnin oikeus haluamallesi henkilölle. Määritä, millaiset oikeudet haluat antaa.
 4. Klikkaa lopuksi lähetä.

Omaolo-palvelu

Maksuttomassa Omaolo-palvelussa voit aloittaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön nopeasti ja helposti milloin tahansa. Saat tilanteeseesi sopivat suositukset, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Omaolo yhdistää sinut tarvittaessa ammattilaiseen.

Omaolossa voit valita oireeseesi sopivan oirearvion tai täyttää yleisen oirekyselyn, jos oirettasi kuvaavaa arviota ei löydy. Saat toimintaohjeet ympäri vuorokauden!

 1. Tee oirearvio netissä silloin kun sinulle sopii.
 2. Omaolo antaa sinulle sopivat toimintaohjeet.
 3. Jos oireesi vaativat ammattilaisen arviota, voit lähettää täyttämäsi arvion terveysasemallesi. Oireesi perusteella vastaamme sinulle mahdollisimman pian, viimeistään vuorokauden kuluessa. Kiireellisimmät yhteydenotot ammattilainen käsittelee kahden tunnin kuluessa.

Täytä oirearvio Omaolossa

Omaolo-palvelun sähköinen terveystarkastus antaa arvion siitä, mitkä asiat ovat hyvin, mikä on elinajan odotteesi nykyisillä elämäntavoilla ja mihin voit halutessasi kiinnittää tarkempaa huomiota sairastumisriskin vähentämiseksi. Terveystarkastus sisältää noin 40 kysymystä terveydentilastasi, elämäntavoistasi ja henkisestä hyvinvoinnistasi. Jos tuloksesi vaativat ammattilaisen arviota, voit lähettää täyttämäsi tarkastuksen terveysasemallesi.

Tee Omaolon sähköinen terveystarkastus

Hyvinvointivalmennukset kannustavat sinua elämäntapamuutoksiin, joilla hyvinvointisi voi kohentua. Omaolosta löydät kymmenen hyvinvointivalmennusta eri aihealueilta, muun muassa painonhallinnasta, unesta ja liikunnasta. Valmennuksessa voit asettaa itsellesi tavoitteita ja seurata edistymistäsi.

Tutustu hyvinvointivalmennuksiin Omaolossa

Palveluarvioilla voit kartoittaa, millaista tukea ja apua sinä tai läheisesi voitte sosiaalipalveluista saada, kun olette harkinneet henkilökohtaisen avun tai omaishoidon tuen hakemista tai tarvitsette apua liikkumiseen kodin ulkopuolella. Arvion tulokset auttavat arvioimaan, kannattaako tukea hakea.

Tee palveluarvio Omaolossa

 

OmaKanta-palvelu

OmaKannasta löydät tiedot sähköisistä resepteistäsi. Voit myös pyytää reseptin uusintaa OmaKannan kautta. Lisäksi näet lääkäreiden ja hoitajien tekemiä sairauskertomustekstejä.

Hoitoosi liittyvät tiedot ja laboratoriotuloksesi näkyvät OmaKannassa yleensä viikon kuluessa.

Kirjaudu OmaKantaan

Etäkäynti ja etävastaanotto

Vaihe vaiheelta -etenevät ohjeet VideoVisit-videopuheluun liittymisestä löytyvät järjestelmän omilta sivuilta . Samassa paikassa on paljon muitakin ohjeita. Aloitussivulle pääset tästä linkistä .

Laite- ja selainvaatimukset

 • Jos sinulla on Windows-tietokone, suosittelemme käyttämään Google Chrome- tai Mozilla Firefox -internetselaimen uusinta versiota.
 • Jos sinulla on Mac-tietokone, suosittelemme käytettämään Google Chrome- tai Safari-selainta.
 • Jos käytät tablettitietokonetta tai älypuhelinta, lataa  erillinen VideoVisit-sovellus. Sovelluksen lataaminen ei vaadi käyttäjäksi rekisteröitymistä ja kirjautumista. Ohjeet VideoVisitin sivuilla.

Maisan videovastaanotolle voit liittyä joko tietokoneella tai mobiilisti älypuhelimella tai tabletilla.

Liittyminen videovastaanotolle tietokoneella

Jos käytät tietokonetta, et tarvitse erillistä sovellusta. Tarkista laitteesi asetuksista, että 

 • kamerayhteys on käytössä ja että kamera ei ole peitettynä
 • mikrofoni on käytettävissä
 • selaimen ponnahdusikkunat on sallittu.
Toimi näin
 1. Kirjaudu Maisaan  (linkki aukeaa uuten ikkunaan)
 2. Valitse etusivulta Tulevat tapahtumat.
 3. Napsauta aikaa, jolloin siirryt suoraan videovastaanoton liittymislinkki -sivustolle.

Liittyminen videovastaanotolle mobiilisti

Lataa Maisa-sovellus sekä Maisa Videovastaanotto -sovellus.

Toimi näin
 1. Kirjaudu Maisa-sovellukseen.
 2. Valitse Tapahtumat, jossa näkyy videovastaanottovarauksesi.
 3. Aikaa napsauttamalla pääset Videokäynti-sivulle. Napsauta Videokäynti-osiossa kohtaa Siirry videokäynnille, jolloin videovastaanotto käynnistyy.