Hakaniemi

Merenlahtien ympäröimä Hakaniemi on särmikäs edelleen kehittyvä kaupan, työssäkäynnin, kulttuurin ja asumisen alue, jonka sydän sykkii Hakaniemen torilla ja kauppahallissa.
 

Hakaniemi

Tällä sivulla

Hakaniemi alueena

Hakaniementorin monumentaalinen mittakaava ja ympäröivä rakennuskanta muodostavat Helsingin yhden tunnetuimmista julkisista tiloista. Erityisiä maamerkkejä torin ympäristössä ovat Ympyrätalo, kauppahalli, Metallitalo ja Helsingin työväentalo.

Tori ja kauppahalli koetaan kaupunkilaisten omiksi paikoiksi, joihin tullaan kauempaakin ostoksille ja kahville. Peruskorjauksen valmistuttua kauppahalli jatkaa elämäänsä Hakaniemen kiintopisteenä, ja uusi terassi tuo monipuolisuutta hallin palvelutarjontaan. Ruoka eri muodoissaan on yksi alueen identiteetin keskeisimpiä elementtejä.

Merellisyys on aina ollut keskeinen osa Hakaniemen identiteettiä. Torilta avautuvat näkymät kohti Siltavuorensalmea.

Legendaarinen Hakaniemen kauppahalli palaa loistoonsa remontin valmistumisen myötä. Kauppiaat palaavat aitoon ja alkuperäiseen halliin. Torin perusparannuksen on tarkoitus alkaa tulevina vuosina.

Hakaniemen kauppahalli (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaupunkitilat (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kulttuuritarjonta pitää alueen elävänä myös iltaisin. Hakaniemeen sijoittuvat muun muassa Helsingin kaupunginteatteri ja Arena-näyttämö.
Helsingin kaupunginteatteri  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hakaniemenrantaan rakennetaan asuinkortteleita, hotelli, toimitiloja ja julkista rantaa. Esirakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2027.

Keskeisimpiä tavoitteita on mahdollistaa Siltavuorensalmen molemmin puolin uutta julkista rantaa. Alueen virkistysalueita laajennetaan ja meren läheisyyttä korostetaan.

Siltavuorensalmen rantavyöhykkeestä (Signe Branderin terassi, Merihaanpuisto, Kirjanpuisto ja Pohjoisrannan Kotisatama) muodostuu uutta tilaa rannassa oleiluun sekä kivijalkaliiketilaa alueen palveluille.

Uusia asuntoja Hakaniemenrantaan sekä Sörnäisten rantatien ja meren väliin rakennetaan kaupunkisuunnittelun mukaan noin 3 500 asukkaalle.
 

Hakaniemen ranta
Kuva: Paavo Jantunen
Hakiemen rakentamisaikataulut karttakuvana

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Hakaniemen suunnitelmat kartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liikenneyhteydet

Uudet siltayhteydet ja kaupunkirakenteen tiivistäminen korostavat Hakaniemen asemaa merkittävänä joukkoliikenteen solmukohtana. Kruunusillat-pikaraitiotie Nihdin suunnasta täydentää Hakaniemen asemaa keskeisenä osana Helsingin keskusta-aluetta. 

Palvelut

Tori- ja hallikaupan lisäksi alueella on paljon kivijalkaravintoloita, kahviloita sekä etnisiä kauppoja. Työpaikat ja asuminen yhdessä mahdollistavat alueen elävän kivijalkamaailman, jossa erikoisliikkeet, kahvilat ja ravintolat menestyvät.

Hakaniemen palvelut palvelukartalla - Avaa kartta suurempana (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Sirpa Kallio

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi Helsingin kaupunginkanslia