Hyppää pääsisältöön

Kesäkadut

Etelä-Helsingissä neljä vilkasta katua on muunnettiin vehreiksi kesäkaduiksi kesällä 2022. Kasarmikatu, Pieni Roobertinkatu, Korkeavuorenkatu ja Erottajankatu olivat kaupunkilaisten viihtymisen paikkoja kesäkuusta elokuun loppuun asti.

Kesäkaduista rakentui yhtenäinen kävelyverkosto Esplanadilta kohti Designmuseon aukiota. Ensimmäinen osuus oli Kasarmikadulla välillä Eteläesplanadi-Pohjoinen Makasiinikatu. Reitti jatkui Pienelle Roobertinkadulle ja sieltä edelleen Erottajalle. Erottajankadulla oli yksi kaista varattu terassien ja jalankulkijoiden käyttöön. Pieneltä Roobertinkadulta oli luonteva siirtymä joko nykyiselle kävelykadulle Isolle Roobertinkadulle, Designmuseon aukiolle tai kohti etelää Korkeavuorenkadulle.
Pyöräilijä Erottajalla

Kesäkaduilla parannetaan katujen viihtyisyyttä, houkuttelevuutta ja palvelujen kirjoa

Kesäkaduista ja kaupunkielämästä pystyi nauttimaan koko kesän leikkien, kävellen, pysähdellen tai vaikkapa terassilla istuen. Kesäkaduilla pääsi nauttimaan myös villistä kaupunkivihreästä. Kaduilta saattoi etsiä helsinkiläisestä luonnosta tuttuja eläimiä sekä taidetta ja kulttuuria. Kesäkaduilla liikennejärjestelyjä ja palveluita oli muutettu niin, että alue kutsui nauttimaan kesäisestä kaupunkielämästä. 

Kesän 2021 Kasarmikadun kesäkatukokeilusta saatu kaupunkilaispalaute oli kuultu; kesäkaduilla huomioitiin aiempaa enemmän lapsia. Erilaiset elementit sopivat oivasti rakenteluun ja kiipeilyyn. Lasten leikkipaikkojen lisäksi kesäkaduilla oli paikallisten ravintoloiden parklet-terasseja, puisia istuskelualueita ja runkolukittavia pyörätelineitä. Kesäkaduilla liikuttiin kävelijöiden ehdoilla. Paikalliskadut rauhoittuivat siten liikenteeltä ja sen aiheuttamalta melulta. Tontille ajo ja huoltoajo oli järjestetty toimivaksi.

Kesäkaduilla ja niiden terasseilla oli myös erilaista ohjelmaa kesän aikana. Helsingin elävät kadut –tapahtumakokonaisuus kutsui kaupunkilaiset viihtymään musiikki- ja esitystaiteen pariin.

Kartta kesäkaduista (pdf)

Kesäkatujen liikennejärjestelyt (pdf)