Suoraan sisältöön

Case: Kaupungintalon aula

Kaupungintalon aula. Kuva: Laura Oja, Helsingin kaupunki

Tulevaisuuden Helsinkiä tehdään Kaupungintalon aulassa

Helsingin Kaupungintalon aulasta on luotu palvelumuotoilun keinoin avoin kohtaamispaikka ja yhteiskehittämisen alusta kaupunkilaisille, yhteisöille ja kaupungin henkilöstölle.

Aulaan saapuvaa vierailijaa odottaa yllättävä kokemus. Heti pääsisäänkäynnin jälkeen häntä tervehtii kirkas ja muotokielellään inspiroiva lounge-alue istuinryhmineen. Avaraa aulatilaa hallitsee laaja kokoontumisalue – tapahtumatori – jota jäsentää katseen kokoava, koko alueen levyinen digitaalinen mediaseinä vaihtuvine sisältöineen.

Aulasta löytyy tiloja myös vapaamuotoisiin tapaamisiin sekä yksin tai yhdessä työskentelyyn. Aulan takaosassa sijaitsee neuvottelutiloja, jotka on suunniteltu eri kaupunkiteemojen mukaan. Vesikulma tarjoilee kävijöille maailman parasta vesijohtovettä.

Muita keskeisiä elementtejä aulassa ovat monumentaalitaide, tulevaisuuskäytävä sekä Helsinki-kehys, jonka äärellä voi vaikka ottaa selfien. Tilasta aukeaa käynti yleisölle avoimeen ravintolaan.

”Vierailijat kiinnittävät erityisesti huomiota tilan avoimuuteen”, kertoo Helsingin kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen.

Hietanen vastasi vuoden mittaisesta aulan uudistushankkeesta, joka saatiin päätökseen huhtikuussa 2019. Hankkeessa uudistettiin aulan palvelukonsepti, tilat, sisustus, digitaaliset elementit ja opasteet.

”Aulasta on luotu kokonaan uudenlainen palveluympäristö. Olemme rakentaneet työhuoneen, jossa kaupunkia kehitetään avoimesti ja läpinäkyvästi. Kutsumme kaupunkilaiset ja sidosryhmät kehittämään kanssamme tulevaisuuden Helsinkiä”, Hietanen kommentoi.

Pormestarin käynnistämässä aulan uudistushankkeessa oli tavoitteena luoda paikka, jossa ajatus Maailman Toimivimmasta Kaupungista olisi kävijöiden koettavissa.

”Aulasta on tullut juuri sellainen työhuone ja elävä tapahtumien ja yhteiskehittämisen paikka kuin halusimmekin”, lisää yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti.

Kaupungintalon aula. Kuva. Laura Oja, Helsingin kaupunki

Muotoiluajattelu ohjasi suunnittelua

Aulan uudistus oli monivaiheinen prosessi. Työssä oli mukana useiden eri alojen ammattilaisia, mutta palvelumuotoilun periaatteiden mukaisesti hanketta ohjasi käyttäjän kokemus – työn keskiössä olivat tilan tulevat käyttäjät kaupungin omista työntekijöistä kaupunkilaisiin.

Aulan konseptointi käynnistettiin muotoilutoimisto Kuudes Helsingin kanssa keväällä 2018. Konsepti syntyi yhteiskehittämisen kautta. Työhön sisältyi sidosryhmähaastatteluja, vertailututkimusta sekä kaksi Concept Lab -työpajaa henkilöstölle ja kaupunkilaisille. Tilassa toimivaa henkilökuntaa haastateltiin heidän näkemyksistään ja toiveistaan. Alustavia ideoita esiteltiin konseptinäyttelyssä, jossa kävijöiltä kerättiin palautetta suunnitelmiin. Muun muassa idea Vesikulmasta saatiin paikalliselta torikauppiaalta.

Muotoiluhanke synnytti aulalle uuden palvelukonseptin sekä palvelulupauksen ”Tervetuloa tekemään tulevaisuuden Helsinkiä”. Aulan tärkein käyttäjäryhmä ovat jatkossa kaupunkilaiset.

Osallistava ote jatkui suunnitteluvaiheessa. Henkilöstölle järjestettiin infotilaisuuksia ja työpajoja, joissa suunnitelmia jalostettiin arjen tarpeiden pohjalta eteenpäin. Myös kalusteita testattiin etukäteen. Aulan sisustussuunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto Koko3, joka vei henkilöstön ideat suunnitelmiin. Arkkitehtisuunnittelijana toimi puolestaan Verstas Arkkitehdit.

Aulan uusi konsepti on rakennettu vanhaa kunnioittaen: Aarno Ruusuvuoren 1960-luvun modernistinen ja suojeltu arkkitehtuuri on nivottu saumattomasti palvelemaan tulevaisuuden Helsinkiä.

”Uusi palvelukonsepti tarkoitti merkittävää muutosta oman henkilöstömme toimintaan. Muotoilulla on ollut keskeinen rooli tämän muutoksen onnistumisessa. Osallistavan suunnittelun keinoin on luotu henkilöstölle yhteinen visio ja omistajuus konseptiin, tuettu muutosta ja varmistettu suunnitteluratkaisujen käytettävyys”, Hietanen lisää.

Kaupungintalon aula. Kuva: Laura Oja, Helsingin kaupunki

Kaupunkilaisten työhuone

Aulan uuden konseptin omistaa Helsingin kaupunginkanslian viestintä. Viestintä vastaa myös tapahtumatorista, jota kaupunkilaiset ja henkilöstö voivat varata maksutta erilaisiin tapahtumiin.

Yrityskoordinaattori Riitta Hintikka Helsingin kaupungin Elinkeino-osastolta on järjestänyt torilla kaupungin ja Googlen yhteisen digikoordinaattori-koulutuksen infotilaisuuksia.

Hintikka kuvailee uusittua aulaa toimivaksi ja moniluonteiseksi: ”Tila on auttanut meitä luomaan tilaisuuksiin rennon otteen. Mediaseinä on syventänyt tapahtumien asiasisältöä.”

Osallistujat ovat spontaanisti kehuneet tilaa Hintikalle. Hän lainaa osallistujien kommentteja: "En tiennytkään, että kaupungilla on tällainen tila. On hienoa, että Kaupungintalon aula on tällaisessa käytössä!”

Teksti: Johanna Lemola
Kuvat: Laura Oja
19.02.2020 14:01