Suoraan sisältöön

Helsinkiläiset kehittävät itselleen unelmien kirjastoa: Uusi keskustakirjasto

Kirjaston vuorovaikutussuunnittelija Virve Miettinen kirjastopyörän päällä. Kuva: Aleksi Poutanen

Uudeksi kansalaistoiminnan kehdoksi kutsuttu keskustakirjasto nousee kaupunkilaisten ideoiden voimalla Helsingin keskustaan Töölönlahdelle. Uusi julkinen tila vaatii asiakkaiden osallistamista suunnitteluun.

”On hämmentävää miten paljon ihmiset rakastavat kirjastoa”, Helsingin kaupunginkirjaston vuorovaikutussuunnittelija Virve Miettinen sanoo.

Kirjaston käytäviltä löytää koko elämän kirjon. Siksi vuoden 2018 lopussa valmistuvaan keskustakirjastoon tulee muun muassa elokuvateatteri, musiikkistudio, ravintola, avoimia työtiloja ja “kansalaisparveke” – perinteistä kirjastomaista tilaa tietenkään unohtamatta.

Miettisen mukaan rakkaus näkyy tällä kertaa myös tekoina. Kirjaston kävijät ovat halunneet sankoin joukoin osallistua vapaaehtoisesti uuden keskustakirjaston suunnitteluun.

”Osallistujat ovat valmiita hikoilemaan työpajoissa ja ammentamaan loputtomasti mielikuvitustaan ja osaamistaan, jotta keskustakirjastosta tulee aidosti käyttäjälähtöinen ja kutsuva julkinen tila.”

Kirjasto on käyttänyt käyttäjäkeskeisiä menetelmiä hyväkseen jo pitkään, pidempään kuin muut virastot. Ennen käyttäjäkeskeisyys tarkoitti käyttäjien tarkastelua kohderyhminä ja suunnittelun kohteina, mutta nyt kirjaston käyttäjät osallistuvat suunnitteluun ideoimalla itse.

”Huomasimme, että kävijät kokevat kirjaston vahvemmin omakseen ja käyvät siellä enemmän, kun he ovat olleet suunnittelussa mukana”, Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto kertoo.

Kaupunkilaisten osallisuus keskustakirjaston ideoimisessa ei jää yksittäistapaukseksi, vaan oppeja on tarkoitus soveltaa koko Helsingin kirjastoverkkoon.

Skeittiteini ja emeritusprofessori samassa työpajassa

Keskustakirjaston osallistava suunnittelu alkoi ”megafonikutsulla” kaupunkilaisille: mielipidevaikuttajat ja julkisuuden henkilöt kannustivat kaupunkilaisia ideoimaan, minkälaisen roolin keskustakirjasto voisi Helsingin ydinkeskustassa ottaa. Kun avoin ja osallistuva suunnittelu oli saatu näyttävästi käyntiin, sitä jatkettiin erilaisilla tavoilla, kuten osallistuvalla budjetoinnilla, arkkitehtuurikilpailulla ja kumppaneille suunnatulla vaikuttajaverkostotoiminnalla ja työpajoilla.

Syksyllä 2014 perustettiin Keskustakirjaston kaverit -niminen kehittäjäyhteisö, johon haettiin eri puolilla Helsinkiä asuvia erilaisia kaupunkilaisia. Hakemuksia tuli tulvimalla. Valittujen “KeKi-kavereiden” kanssa mietittiin kirjastoa mm. kokeilun, oppimisen, 2000-luvun kansalaistaitojen ja vertaisoppimisen tilana, ideoiden ja ajatusten rikastamona, sekä maahanmuuttajien ja turistien palvelujen tarjoajana.

Suurimpia haasteita osallistavassa suunnittelussa on osallistujien moniäänisyyden kanssa tasapainottelu.

“Äänten kirjoa ei saa hävittää. Vaikka osallistaminen on avointa, ei se saa olla tasapäistävää”, Miettinen sanoo.
Ideana ei ole suodattaa ajatuksista yhtä suosituinta ideaa, vaan kantaa mukana erilaisten ihmisten erilaisia tarpeita.

Esimerkiksi yksi osallistuja haluaa hiljaisen ja perinteisen kirjaston, kun toinen haluaa paljon avointa harrastustilaa ja uusinta tietotekniikkaa. Muotoilun ansiosta on mahdollista tuoda kokonaiskuva näkyviin.

Kirjasto vahvistaa käyttäjäkeskeisyyttä yhä suuremmalla innolla. Tavoite on esimerkiksi saattaa yhä useampi työntekijä suoraan vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa.

“Organisaatiot ovat liian pitkään katsoneet sisäänpäin, omia toimintojaan”, sanoo Marja-Liisa Komulainen, Helsingin kaupunginkirjaston kehittämispäällikkö.

“Käyttäjät tulevat organisaation ulkopuolelta ja näkevät niitä asioita, joita itse organisaatio ei näe. Organisaation kannattaa kuunnella näitä raikkaita uusia ajatuksia.”

Tärkein oppi: Osallista hyvin. Oleellista on löytää kyvykäs joukko, joka pystyy tuottamaan todellista arvoa suunnitteluun. Motivoi, sitouta ja kannusta. Kerro, miten arvokasta ihmisten antama panos on. Suunnittele osallistumisen menetelmät, keinot ja kanavat huolellisesti, mutta kuuntele herkällä korvalla mukana olijoita.

Uusi keskustakirjasto from WDC Helsinki 2012 on Vimeo.

Muotoilutarina vuodelta 2015.
Teksti: Annaliina Niittamo. Kuvat ja video: Aleksi Poutanen
22.09.2020 15:22

Mistä kyse: Osallistava suunnittelu

Osallistava suunnittelu ottaa ihmiset mukaan kaupungin kehittämiseen ja tekee heistä oman elinympäristönsä asiantuntijoita. Haastattelussa vuodelta 2015 Tuula Jäppinen ja Tuuli Mattelmäki neuvovat, miten osallistetaan hyvin.