Suoraan sisältöön

Kokeiluista apua nuorten asunnottomuuteen: Oman muotoinen koti -hanke

Muotoilija Pablo Riquelme ja nuorisoasiainkeskuksen Miki Mielonen vierailivat Vartiosaaressa tulevien asukkaiden kanssa. Kuva: Aleksi Poutanen

Voiko muotoilun menetelmillä yrittää ratkaista ison, rakenteellisen yhteiskunnallisen ongelman? Helsinki on pullollaan tyhjiä asumiskelpoisia tiloja. Nuorisoasiainkeskus etsii asunnottomille nuorille yllättäviä koteja.

Kannelmäen nuorisokoti sulki ovensa muutama vuosi sitten. Pian entinen nuorisokoti muuttuu taas nuorten asunnoiksi, mutta enää sinne ei pakoteta ketään: tällä kertaa nuoret ottavat tilan haltuun omilla ehdoillaan. Myös satavuotias huvila Vartiosaaressa saa nuorista kesäasukkaita ja vanhainkodin asukkaat seuraa,kun taloon muuttaa nuoria kämppiksiä.

Nuorisoasiainkeskuksen Oman muotoinen koti -hankkeen timanttinen oivallus on ottaa käyttöön olemassaolevia tiloja ja rakennuksia, joita ei heti ensimmäisenä tule ajatelleeksi, kun on kyse nuorten asunnottomuudesta.

Taustalla on suuri ajatus: mitä jos muotoilun menetelmillä voisi yrittää ratkaista ison, rakenteellisen yhteiskunnallisen ongelman? Kokeilujen kautta ongelmaa opitaan ymmärtämään tarkemmin, ja yhden täydellisen ratkaisun odottamisen sijaan muotoilun avulla voi kokeilla nopeasti eri vaihtoehtoja. Nuorten asunnottomuuden kanssa painii moni maa. Voisiko suomalaisilla kokeiluilla näyttää esimerkkiä?

Muotoilija auttaa rakentamaan yhteisön, ei seiniä

Keväällä 2015 alkaneessa hankkeessa on mukana muotoilija, joka auttaa rakentamaan tyhjistä tiloista toimivia paikkoja yhteisöille. Projektitiimi etsii sellaisiakin tiloja, joita ei heti ehkä uskoisi asuinkelpoisiksi. Konttiasuminen on tästä hyvä esimerkki: kukaan ei halua asua kontissa pitkiä aikoja, mutta juuri kaupunkiin muuttaneelle opiskelijalle pari kuukautta edullista konttiasumista auttaa säästämään takuuvuokran pitkäaikaisempaan asuntoon. Monessa kohteessa, esimerkiksi jo aiemmin asuinkäytössä olleessa nuorisokodissa ei edes tarvita suuria fyysisiä muutostöitä. Muotoilija saa keskittyä seinien sijasta ihmisiin, jotta kämppisporukasta ja yhteiselosta tulee sujuvaa.

”Muotoilijat ovat tottuneet ajattelemaan villisti, eivätkä ole lukkiutuneita tiettyihin kaavoihin. Itse sortuu helposti ajattelemaan liian useinvain rajoituksia”, projektipäällikkö, nuorisoasiainkeskuksen Miki Mielonen sanoo.

Asuntoa vailla olevat nuoret ovat itse tiiviisti mukana suunnittelutyössä. Kannelmäessä nuorista kasataan ryhmä, joka yhdessä muotoilijan ja nuorisoasiankeskuksen aikuisten kanssa luo pelisäännöt asumiselle ja valitsee tulevat kämppikset.

Tärkein työtapa ovat nuorten ja vetäjien tekemät yhteiset kokeilut, eikä vaikealtakaan tuntuvia ideoita tyrmätä. Muotoilijan tehtävä on varmistaa, että kokeilut edistyvät. Kokeilut antavat arvokasta tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Ameebamaisesti etenevässä, koko ajan muuttuvassa projektissa ongelmia ratkotaan sitä mukaa, kun niitä tulee eteen.

Parhaassa tapauksessa ratkeaa monta ongelmaa yhdelläkertaa: nuori saa asunnon, tyhjät tilat tulevat hyötykäyttöön,ja nuoret pääsevät käyttämään osaamistaan uusien kotienkehittämisessä. Vartiosaaren kokeiluun pilottiryhmä kasattiinrakennusalan opiskelijoista, jotka asuvat kesän saaressa jakunnostavat samalla huvilavanhusta ja sen ympäristöä.

Asunnot tarvitsevat nuoria

Oman muotoinen koti-projektissa halukkaita yhteistyökumppaneita on ilmoittautunut jopa jonoksi asti. Nyt tehtävistä kokeiluista on tarkoitus jalostaa toimivat käytännöt, joista tehdään pysyviä ratkaisuja pääkaupunkiseudun nuorisoasunnottomuuteen.

Projektion vahvistanut uskoa siihen, että nuoret haluavat ja osaavat olla mukana tekemässä päätöksiä. Vaikka asunnottomuus ei koskettaisi juuri sillä hetkellä nuorta itseään, moni on tullut sanomaan,että haluaa auttaa, koska tuntee jonkun, jonka tilanne ei ole yhtähyvä.

Nuoriin kannattaa luottaa, kuten Vartiosaaren hieno vanha huvila osoittaa. Kun nuoret kunnostavat kesäkotiaan, myös muiden kaupunkilaisten on mukavampaa vierailla saaressa.

”Nuorista ajatellaan helposti, että ei niitä tänne voi päästää, nehän tuhoavat tämän paikan. Me haluamme todistaa päinvastaista: nuoria tarvitaan, että tämä paikka pysyy pystyssä”, muotoilija Pablo Riquelme kiteyttää.

Tärkein oppi: Yllättävien tilojen ottaminen käyttöön voi auttaa ratkomaan mitä tahansa ongelmaa: konttiasuminen voi olla hyvä väliaikaisratkaisu asunnottomuuteen, ja entinen nuorisokoti muuttuu nopeasti uusiksi asunnoiksi.

Oman muotoinen koti from WDC Helsinki 2012 on Vimeo.

Muotoilutarina vuodelta 2015.
Teksti: Enni Sahlman. Kuvat ja video: Aleksi Poutanen
23.09.2020 22:08