Suoraan sisältöön

Helsinki muotoilukaupunkina

Lasipalatsin aukio ja Amos Rex museo. Kuva: Amos Rex

Helsinki tunnetaan hyvästä muotoilusta ja pitkästä muotoiluperinteestä. Muotoilun avulla teemme maailman toimivinta kaupunkia ja sujuvaa arkea.

Muotoilu merkitsee kaupungille ennen kaikkea ihmislähtöisyyttä ja asiakkaan näkökulman hyödyntämistä. Muotoilu on otettu mukaan myös strategiatyöhön ja organisaation kehittämiseen.

Helsinki on muotoilun suurkuluttaja, jonka näkemykset ja kokemukset muotoilun käytöstä kiinnostavat myös maailmalla. Muotoilu on Helsingille kansainvälinen erottautumistekijä.

Miten muotoiluajattelusta tuli osa arkea Helsingissä

Vuonna 2012 Helsinki oli maailman designpääkaupunki ja kaksi vuotta myöhemmin Helsingille myönnettiin nimitys UNESCO City of Design. 

Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki -hanke jatkoi designpääkaupunkivuoden perintöä vuoden 2015 loppuun asti. Syyskuussa 2016 kaupunki nimitti muotoilujohtajan ensimmäisenä maailmassa. 

Vuonna 2016 aloitettu Helsinki Lab -hanke tuo kaupungin kehittämiseen entistäkin tiiviimmin muotoiluosaamisen, digitaalisuuden ja vuorovaikutuksen. Lab myös yhdistää kaupungin organisaatioita ja kumppaneita toimimaan yhdessä paremman kaupungin ja uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi.

Helsinki tekee muotoiluun liittyvää kehitystyötä kolmella sektorilla:
• Muotoiluosaaminen: muotoilun hyödyntäminen kaupungin palveluiden kehittämisessä
• Muotoilu yritysten kasvun vauhdittajana: muotoilun hyödyntäminen pk-yrityksissä muilla avaintoimialoilla
• Muotoilu ja kansainvälinen yhteistyö: Helsinki UNESCO City of Design -verkosto ja World Design Weeks -verkosto, jonka puheenjohtajana toimii Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman

Yhdessä kokeillen, muotoilun keinoja, avointa tietoa ja digitaalisuutta hyödyntäen luomme asukkaiden ja vierailijoiden tarpeisiin sovitettuja palveluja sekä ketteriä osallistumis- ja vuorovaikutusväyliä.

Kuva: Amos Rex19.03.2020 11:08

Oodi palvelumuotoilun oppikirjaesimerkkinä

Keskustakirjasto Oodin kehityspolku heijastaa Helsingin palvelumuotoiluajattelun kypsymistä.