Tikkupullaa ja splättistä

Splättiksen pelaajia

Tiistaina, toukokuun 23. päivän iltana pidettiin lastenkotien ja nuorten vastaanoton yhteinen, jo perinteinen, Lemmilän lastenkodin järjestämä Splättisturnaus. Turnaukseen osallistui yli 30 Helsingin lastenkoteihin tai vastaanottolaitoksiin sijoitettua lasta. Joukkueita saatiin kaikkiaan viisi.

Lemmilän järjestämä Splättis-/värikuula-/paintball-turnaus on hieman erilainen turnaus kuin Helsingissä järjestettävät muut turnaukset. Helsingissä järjestetään turnauksia mm. jalkapallossa, salibandyssa ja kaukalopallossa. Turnausten erilaisuus muodostuu pääosin ympäristöstä, Helsingin turnaukset järjestetään kentillä ja halleissa ja Lemmilän turnaus kolme kilometriä kestopäällystetieltä, Ridasjärven päihdehoitoyksikön vanhan soramontun maastoista. Toisena erilaisuutena on ruokailu, joka Splättis-turnauksessa toteutetaan nuotion ympärillä. Pelin tiimellyksessä käydään syömässä Murikka-pannulta tarjoiltua pyttipannua sekä grillimakkaraa. Jokainen halukas saa paistaa oman tikkupullansa. Onnistuneen maastoruokailun mahdollistaa Lemmilän keittiöhenkilökunta, joka on myös maastossa mukana.

Makkaran ja tikkupullan paistoa

Lastenkotien ja nuorten vastaanoton yhteiset turnaukset ovat lähes ainoita tapahtumia, joissa sijoitetut, eri yksiköiden lapset toimivat yhdessä. Vuosien saatossa lasten käyttäytyminen on parantunut ja turnauksiin osallistutaan pääosin hyvällä mielellä. Turnaukset, turnauksiin osallistuminen ja turnauksissa onnistuminen ovat yhteisiä keskusteluaiheita. Ennen turnausta saatetaan tehdä harjoituksia ja sopia pelikuvioista. Vastaavasti pelin jälkeen on jälkipelin vuoro. Muistona turnauksista on otetut valokuvat sekä pokaalit osastojen hyllyillä. Järjestettävät turnaukset ovat yhteistoimintaa yhdessä lastenkotien, nuorten vastaanoton ja toiminnallisen työn kesken.

Turnauksiin osallistuminen ei ole pelkästään kilpailemista, vaan suurelta osin yhdessä toimimista. Splättis-pelissäkin ei ole väliä, onko iso vai pieni, tyttö tai poika. Pelissä ratkaisee ryhmän yhteistoiminta. Jokaiselle on rooli pelissä. Yksilö ei voi voittaa, vaan ryhmä. Pelissä on erilaisia rooleja. Voi hyökätä tai puolustaa oman mielen mukaan. Splättispeli on jännittävää ja sykettä nostavaa, vaikka vain maatessa paikallaan omalla alueella. Splättiksessä pelin tuntua korostavat lisäksi maastohaalari, paineilma-ase ja suojamaski. Pelissä on tiukat turvallisuusohjeet, joita tulee noudattaa.

Osuman saanut pelaaja joutuu pelistä pois

Ridasjärven maastot ja miljöö kannustavat niin lapsia kuin myös aikuisia yhteistoimintaan. Pelissä haetaan voittajia ja saadusta osumasta joutuu pelistä pois. Tällä kertaa tunnelmaa lisäsivät läheisen ampumaradan ammunnat. Lemmilän turnaus kesti palkinnonjakoineen nelisen tuntia, mutta kaikki eivät päässeet pelaamaan omasta mielestä tarpeeksi. Tällä kertaa isäntäjoukkue voitti.

Blogin kirjoittaja: Matti Seppälä, lastenkodin johtaja JAA