Valintoja, valintoja

Tämä blogi on elellyt muutaman viikon hiljaiseloa, mutta sehän ei suinkaan tarkoita projektin olleen pysähdyksissä. Tilanne vaan on aika herkkä tällä hetkellä.

Kaupunkiorganisaatio on monessa mielessä hyvä paikka kehittää palveluja. Talo on tarpeeksi suuri antamaan tukea ja jakamaan tarvittaessa resursseja Finnish Coursesin kaltaisten palvelujen kehittämiseen. Täällä kohtaavat ammattitaito, halu parantaa palveluja ja kyky vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Olemme monessa mielessä onnekkaassa asemassa maahanmuuttajapalveluiden kentällä.

Se missä kaupunki ei ole ihan kauhean hyvä, on byrokratia. Rattaat ovat suuria, joten ne kääntyvät hitaasti. Kaikkien lankojen keriminen yhteen paikkaan syö aikaa, hermoja ja sähköpostilaatikon gigoja. Kaikkein kriittisimmissä vaiheissa, kuten hetkenä, jolloin päätetään esim. verkkosivujen tekniikan hankinnasta, astutaan vapaan suunnittelun pallomerestä byrokratian tatamille. Trendikkäiden palvelumuotoilijoiden sijasta keskustelukumppaneiksi vaihtuvat lakimiehet ja muut hankinta-asiantuntijat.

Tämän kaltaisen ”missä projektissa mennään” -blogin kirjoittaminen on ihan tosi turhauttavaa, jos ei oikein uskalla kirjoittaa siitä missä mennään. Julkisella alalla kun tämä toiminta kuitenkin pitäisi olla, noh, julkista. Joten sen sijaan, että kertoisin siitä mitä olemme tekemässä, kerron vähän siitä mitä emme todennäköisesti tule tekemään.

Uusi Finnishcourses.fi palvelu ei tule olemaan minkään tunnetun kurssijulkaisupalvelun alla erillisenä palvelunaan. Palvelussamme kielikursseja julkaisevista oppilaitoksista monet käyttävät samoja valmisohjelmia kurssihallinnassaan, joita on muokattu vähän kunkin oppilaitoksen tarpeita varten. Siksi koimme velvollisuudeksemme tarkistaa, että olisiko Finnish Courses mahdollista rakentaa jonkin tällaisen päälle?

Pienen tutkiskelun ja palaveroinnin jälkeen tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että valmisohjelmiston muokkaaminen tarpeitamme varten olisi työlästä. Tämä reitti on siis todennäköisesti meiltä ummessa, joten palvelua suunnitellaan toteutettavaksi muulla tavalla.

Melko todennäköistä on myös se, että uusi palvelu ei tule heti julkaisuvaiheessaan olemaan kaikilta osiltaan valmis. Etenkin avointen rajapintojen kautta tuskin saadaan kaikkea haluamaamme kurssitietoa suoraan palveluun. Tiedämme että oppilaitosten julkaisujärjestelmissä on rajapintaratkaisuja, joiden kautta dataa saisi automaattisesti siirrettyä suoraan uuteen Finnish Coursesiin.

Meidän on kuitenkin vaikeaa tehdä järjestelmästä rajapintayhteensopiva, jos emme saa tässä suunnitteluvaiheessa lukuisista pyynnöistä huolimatta rajapintojen kuvauksia käyttöömme. Uskokaa pois, sen eteen on tehty paljon töitä. Joudumme siis varautumaan osan toimintojen tekemiseen jatkokehitystyönä.

Ensi kerralla toivottavasti pääsenkin sitten kertomaan vähän siitä, mitä tullaan tekemään. Tai sitten kerron uusista ongelmistani ja loputtomista palavereista eri asiantuntijoiden kanssa.

Sitä odotellessa.JAA