Tietojen säilyminen muuttumattomina

Yksi tietoturvaan liittyvä peruskäsite on tietojen eheys. Säilyvätkö tiedot sellaisina kuin ne on tarkoitettu? Voiko tietojen käyttäjä luottaa siihen, että tiedot ovat niitä käytettäessä samanlaisia kuin silloin kun ne tallennettiin?

Esimerkki tietojen eheyden säilyttämisestä pitkän ajan yli löytyy Helsingin historiasta. Helsingin kaupunginhallinnon asiakirjoja on saatu säilymään vieläkin käyttökelpoisina 1700- ja 1800-luvuilta saakka. Helsingin kaupunginarkisto on nyt julkistanut niitä vapaasti käytettäviksi verkkosivujensa kautta.

On jännittävää selata satoja vuosia vanhoja maistraatin ja raastuvanoikeuden asioita samaan aikaan kun Helsingin kaupunki astuu uudelle aikakaudelle uudistuneen johtamisjärjestelmän kanssa.

Digitalisaatio on myös tällaista. Julkaistaan tietoverkossa arkistoja digitoituina avoimena tietona. Sitten aikanaan vuonna 2315 selaillaan vuosisatoja vanhoja vuonna 2017 sähköisesti arkistoituja asiakirjoja sen ajan välineillä – kenties jonkinlaisella kaukohologrammikaihtimella.

 

Helsingin vanhat asiakirjat 1700-luvulta 1870-luvulle nähtävillä verkossa, hel.fi/uutiset, 23.5.2017

Kaupunki uudistuu-sivusto

Helsingin Henki 2/2017, johtamisjärjestelmä- ja organisaatiouudistuksen lukupaketti tuoreessa Helsingin Hengessä
JAA