Suoraan sisältöön

Yrittäjyyskasvatus rohkaisee opiskelijoita kokeilemaan

”Stadi Tresaa? Se tresata tarkoittaa kokeilla tai yrittää”, Stadin ammatti- ja aikuisopiston yrittäjyyskasvatuksen koordinoiva tiimimestari Sari Karjalainen tähdentää. Stadi Tresaa on yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen keskittyvän asiantuntijatiimin nimi. Karjalaisen luotsaama tiimi aloitti toimintansa syksyllä 2018.
 
Stadi Tresaa -nimessä kiteytyy Stadin AO:n yrittäjyyskasvatuksen tavoite: tarjota opiskelijoille mahdollisuus kokeilla ja kokea yrittäjänä toimimista turvallisessa ympäristössä. Opintojen aikana saatu onnistumisen kokemus voi kantaa pitkälle. Lisäksi yrittäjyyteen liittyvää osaamista voi soveltaa, vaikka opinto- tai työura saisikin uuden suunnan.
 
Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Stadin AO:n yrittäjyyskasvatuksessa lähdetään kuitenkin liikkeelle perusasioista. Karjalaisen mukaan tämä tarkoittaa, että opiskelijaa kannustetaan löytämään omat vahvuutensa. ”Mikään yksittäinen taito tai osaamisen osa ei ole niin pieni, etteikö sitä kannattaisi kehua”, Karjalainen sanoo.
 
Omien vahvuuksien tunnistamista varten opiskelijan tukena ovat Stadin AO:n opettajat ja yrittäjyystiimin asiantuntijat. Heidän tehtävänään on opettaa yrittäjämäistä ajattelutapaa. Tavoitteena on, että opiskelija näkisi yrittäjyyden todellisena mahdollisuutena ja oppisi hahmottamaan, mikä omassa ammattiosaamisessa on sellaista, että sitä voisi hyödyntää yrittäjänä.

Opiskeluvaiheessa yrittäjänä toimimista voi kokeilla eri tavoin. Opiskelija voi esimerkiksi solmia koulutussopimuksen jonkin yrityksen kanssa ja oppia työelämä- ja yrittäjyystaitoja osana ammattiin opiskelua.

Yhteistyöverkosto opiskelijoiden tukena

Stadi Tresaa -tiimin perustamisen myötä siihen kuuluvat asiantuntijat huomasivat, että vain harva tiesi, millainen yrittäjäpalvelujen tukiverkosto Helsingissä on. Tiimi tarttui toimeen ja aloitti yhteistyön yrittäjäjärjestöjen kanssa, mikä on tuonut alan toimijat lähelle opiskelijoita.

”Eri tahojen kohtaaminen on tärkeää: opettajat ja opiskelijat saavat yrittäjäjärjestöiltä ja tukipalvelujen tuottajilta ajankohtaista tietoa ja järjestöt puolestaan asiakkaita opiskelijoista. Opintojen aikana jäsenyys on ilmaista eikä sido jatkamaan jäsenenä opintojen päättyessä”, Sari Karjalainen kertoo.

Hyvin alkaneen yhteistyön tuloksena syntyi myös lokakuun puolivälissä kaupungintalon kolmeksi päiväksi vallannut Young Entrepreneurs Skills -tapahtuma, joka järjestettiin osana Euroopan ammattitaitoviikkoa. Tapahtuman aikana kuultiin puheenvuoroja yrittämisestä ja siihen liittyvistä aiheista, kuten vastuullisesta liiketoiminnasta.

Yksi tapahtuman puhujista oli Stadin AO:sta valmistunut vaatesuunnittelija ja ompelijamestari Juulia Peuhkuri, joka jakoi kuulijoille oman yritystarinansa.

Peuhkurin mukaan hän sai ammattiopistosta vahvaa pohjaosaamista yritystoimintaa ja tulevaa ammattia ajatellen. Tuota osaamista on syvennetty vuosien mittaan oman alan töitä tekemällä.

Young Entrepreneurs Skills -tapahtumassa ääneen pääsivät myös Stadin AO:n opiskelijat, jotka osallistuivat omilla liikeideoillaan tapahtuman yhteydessä järjestettyyn Stadi Tresaa yrittämään -kilpailuun. Reippaat yrittäjänalut esittelivät liikeideoitaan yleisölle useaan otteeseen kolmen päivän ajan.

Peuhkurin terveiset yrittäjyydestä haaveileville nuorille on, että on tärkeää olla rohkea ja opiskella ahkerasti. ”Jos oot hyvä sun työssä ja siinä mitä teet, kysyntää kyllä on”, Peuhkuri kannustaa.

Yhteistyöverkoston muodostavat Stadin ammatti- ja aikuisopisto, NewCo Helsinki, Suomen Yrittäjät ry, Helsingin Yrittäjät ry, Nuoret ja talous TAT ry, Nuori Yrittäjyys ry sekä Nuoret Yrittäjät ry.

Teksti: Emma Puolakanaho

Kuvassa  Juulia Peuhkuri, Stadin AO:n yrittäjyysopiskelijoita ja  Stadi Tresaa -tiimin jäseniä Young Entrepreneurs Skills -tapahtumassa kaupungintalolla lokakuussa.

JAA