Suoraan sisältöön
Kuvassa Kazanin ammattitaidon MM-kisoihin osallistuvia eksperttejä.

Päivi Okko-Ahola toimii eksperttinä WorldSkills-kilpailussa

Ammattitaidon MM-kilpailussa Kazanissa on kilpailijoiden lisäksi mukana 25 eksperttiä. Yksi asiantuntijoista on Stadin ammatti- ja aikuisopiston opettaja Päivi Okko-Ahola, jonka laji on Fashion Technology. Lajissa on kisaajia 34 maasta.

Ekspertin tehtävä on ennen kilpailua olla mukana tukemassa valmennusta ja osallistua kilpailuvalmisteluihin. Ekspertit myös arvioivat kilpailutyöt. Fashiom Technology -lajissa vain osa eksperteistä pääsee arvioimaan kisaajien suorituksia.

”Tämä on kokeilupilottina nyt muutamassa lajissa. Teimme muun muassa käytännön testejä ja arviointitestejä, joiden perusteella arvioijat valittiin. Oma valintani varmistui tänään”, kertoo Päivi Okko-Ahola.

Arvioitikriteerit ymmärrettävä tarkasti

Ekspertin tehtävässä arviointi on tärkeässä roolissa, ja tehtävässä kehittyy jatkuvasti. On ymmärrettävä arviointikriteerit tarkasti, jotta arvioidaan juuri oikeita asioita kisatilanteissa. Okko-Aholan mukaan hänen roolinsa eksperttinä lisää myös innostusta omaa alaa ja työtä kohtaan.


”Tehtävä on mielenkiintoinen ja antoisa monella tavalla. Pääsee luomaan kansainvälisiä kontakteja ja pysyy ajan tasalla alan vaatimuksista ja kehityksestä sekä laatukriteereistä”, sanoo Okko-Ahola.

Kilpailutoiminnan kautta opiskelijat saavat tietämystä ja kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. Heille tarjoutuu näin mahdollisuus jatkaa kilpailu-uraansa Taitaja-kisojen jälkeenkin. Stadin AO:n edustaja World Skillsissä on Jouni Heikkinen, lajinaan 3D-peligrafiikka.

Tietämys ja kokemus kansainvälisistä kilpailuista antaa myös opiskelijoille mahdollisuuden kilpailutoiminnan kautta päästä jatkamaan kilpailu-uraa Taitaja-kisojen jälkeenkin.

”Kilpailijalle kansainvälinen kilpailu on paitsi huikea kokemus, myös hieno ponnahduslauta omalla uralla”, toteaa Okko-Ahola.

Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestetään Kazanissa Venäjällä 22.–27.8.2019.


JAA