Suoraan sisältöön
Kuva: Jefunne Gimpel

Stadin ammatti- ja aikuisopisto uudistuu: Yksilöllisiä opintopolkuja ja yhteisöllisyyttä

Ammatillisen koulutuksen uudistus on tuonut mukanaan opiskelijoille räätälöitävät yksilölliset opintopolut, ja opiskelijan tarvitsee suorittaa vain se osaaminen, joka häneltä puuttuu. Yksilöllisyyden vastapainona Stadin ammatti- ja aikuisopisto korostaa yhteisöllisyyttä, jota myös uusi organisaatio tukee.

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen uudistus tuli voimaan vuoden alusta. Uuden lukuvuoden alkaessa uudistus näkyy toden teolla Stadin ammatti- ja aikuisopistossa.
 
Uudistus korostaa yksilöllisyyttä. Stadin ammatti- ja aikuisopiston johtava rehtori Maria Sarkkinen kuitenkin vakuuttaa, ettei opiskelija jää yksin. ”Oppilaitoksissa on aina opettaja ohjaamassa, ja opiskelija voi opiskella enemmän oman aikataulunsa mukaisesti,”
 
”Uudistuksessa painopiste siirtyy opettamisesta oppimiseen. Työvaltainen oppiminen ja yhdessä tekeminen lisääntyvät. Oppimista syntyy etsimällä, osallistumalla, oivaltamalla yhdessä yhteisöllisesti,” Sarkkinen sanoo ja muistuttaa, että muutosmatka on vasta alussa.
 
Opiskelemaan voi nykyään hakea ympäri vuoden, eli jatkuvasti. Jatkuvasta hausta saa tietoa Stadin ammattiopiston verkkosivuilta
 
Kampukset muodostavat yhteisöjä
 
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa muutoksiin on valmistauduttu muun muassa uudistammalla organisaatio elokuun alusta uuden toimintakulttuurin mukaiseksi.

Johtavan rehtorin tiimiin kuuluu rehtoreiden lisäksi kaksi apulaisrehtoria, johdon assistentti sekä johtava taloussuunnittelija.
 
Toimipisteet muodostavat viisi kampusta. Opiskelijoita kullakin kampuksella on noin 2000 ja henkilökuntaa 200. Kutakin kampusta johtaa rehtori. Jokaiseen kampukseen kuuluu eri koulutusalojen koulutuspäälliköitä sekä oppimisyhteisöt. Opettajat muodostavat 6-8 hengen tiimejä. Opettajan rooli pedagogisena asiantuntijana korostuu. 
 
”Kampuksilla luodaan yhteisöllisiä kokonaisuuksia. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija ja työntekijä kokee kuuluvansa johonkin kampukseen, jossa on oma tiivis yhteisö. Toki tärkeää on myös kampusten välinen vuorovaikutus”, Maria Sarkkinen sanoo.
 
Toistaiseksi kampukset on numeroitu 1-5, mutta jatkossa kukin kampus saa oman nimen. Kampusten nimeämiseksi järjestetään nimikilpailu.
 
Kampus 1 = Teollisuuskadun ja Pälkäneentien toimipaikat
Kampus 2 = Meritalon, Savonkadun, Ilkantien ja Holkkitie toimipaikat
Kampus 3 = Prinsessantien, Kullervonkadun ja  Muotoilijankadun toimipaikat
Kampus 4 = Vilppulantien, Myllypuron ja Abraham Wetterintien toimipaikat
Kampus 5 = Sturenkadun ja Hattulantien toimipaikat

Tietoa ammatillisen koulutuksen uudistuksesta:

JAA