Suoraan sisältöön

PopUpCollegessa opitaan yrittäjyys- ja työelämätaitoja

Stadin ammatti- ja aikuisopiston ja Business Collegen yhteinen PopUpCollege on käynnissä seitsemättä kertaa. Yrittäjyyteen ja työelämään liittyvää osaamista kartutetaan tälläkin kertaa Kalasataman Redissä, jossa opiskelijat pääsevät suorittamaan opintoja tekemällä erilaisia projekteja kauppakeskukselle ja sen yrityksille.

”PopUpCollegessa tavoitteena on, että opiskelijat toteuttavat aitoja asiakasprojekteja ja oppivat samalla löytämään vahvuuksiaan ja kartoittamaan tulevaisuuden suunnitelmiaan sekä työllistymismahdollisuuksiaan”, Stadin AO:n ravintola- ja catering-alan koulutuspäällikkö Dan Koskinen selventää. ”Asiakasprojekteissa työskentely kerryttää osaamispisteitä kunkin opiskelijan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman mukaisesti.”

Stadin AO:n opiskelijat suorittavat PopUpCollegessa yritystoiminnan suunnittelun tutkinnon osaa Business Collegen opettajien johdolla. Opiskelijat laativat jakson aikana liiketoimintasuunnitelmat, joista osa päätynee käyttöön jonain päivänä: mukaan on hakeutunut yrittäjyydestä kiinnostunut joukko, joka koostuu eri alojen opiskelijoista.

Projektioppimisen lisäksi PopUpCollegessa sovelletaan tiimioppimisen pedagogisia menetelmiä. Business Collegen opettaja Jani Valkeisen mukaan Stadin AO:n opiskelijoiden muodostaman monialaisen- ja ammatillisen ryhmän työskentelyä on ollut ilo seurata: ”Opettajana on ollut tosi kiva nähdä, kuinka opiskelijat ovat keskustelleet ja jakaneet ajatuksiaan.”

Konsepti saa kehuja myös mukana olevilta Stadin AO:n opiskelijoilta: ”On ollut mielenkiintoista kuulla muiden näkemyksiä: joka alan opiskelijalla on hieman erilainen lähestymistapa esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Lisäksi vapaampi oppimisympäristö on tuonut mukavaa vaihtelua opiskeluun.” Viihtyisä tila on Stadin AO:n sisustusalan opiskelijoiden käsialaa.

Tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia

Business Collegen opiskelijoita ohjaa Stadin AO:n hiusalan opettaja Taina Honkamäki. Hänkin tunnistaa PopUpCollegen hyödyt: ”Mahdollisuudet ovat tässä rajattomat. Mutta tietenkin toiminnan onnistuminen edellyttää tarkkaa suunnittelua ja aktiivista otetta.”

Tekemistä on riittänyt. Kauppakeskuksen yritykset ovat tarjonneet projekteja opiskelijoille, jotka ovat myös itse hakeneet erilaisia tehtäviä oman kiinnostuksen pohjalta.

Business Collegen opiskelijat esimerkiksi toteuttivat Redin toimeksiantona ohjelmaa Halloweenin ja Nenäpäivän tapahtumiin. Stadin AO:n opiskelijoita puolestaan työllisti hiljattain Tunne työ @REDI -tapahtuma, johon opiskelijat suunnittelivat työelämärastin kauppakeskuksessa suunnistaneille lukiolaisille.

Rastilla testattiin lukiolaisten työelämätaitoja ja jaettiin tietoa muun muassa työnantajan ja työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista, verotuksesta sekä yrittäjäksi ryhtymisestä.

Yleisölle PopUpCollegen toiminta näkyykin ennen kaikkea erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa. Mikäli PopUpCollegen toiminta kiinnostaa – tai haluat pistäytyä ihailemaan taideteollisuusalan perustutkinnon, sisustamisen osaamisalan opiskelijoiden suunnittelemaa työtilaa – olet tervetullut paikalle tutustumaan. PopUpCollege on auki Redin Skönen 1. kerroksessa 13.12. saakka.

Teksti: Emma Puolakanaho

JAA