Suoraan sisältöön
Kaksi ammattikouluopiskelijaa.

Ibizalle työharjoitteluun, Evolle retkeilemään, Gastro-messuille hommiin – näitä asioita Stadin AO:n opiskelijat ylistävät

Janina Saarinen, 22, aloitti viime syksynä luonto- ja ympäristöalan opinnot Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hän löysi alasta ihan oman juttunsa.

- Kaikki oli tuntunut tähän asti vähän väärältä, ja minun oli löydettävä suunta elämälleni. Ajattelin kokeilla alaa, joka on minulle sydämen asia, Saarinen kertoo.

Hän nauraa löytäneensä ”kauan sitten kadonneen pienen lapsen itsestään” opintojen kautta. Koulutuksessa vietetään huomattavasti aikaa ulkoilmassa.

- Olemme tehneet paljon retkiä, käyneet Bengtsårissa ja Nuuksiossa. Seuraavaksi lähdemme Evolle, hän iloitsee.

Saarinen on kiitollinen siitä, että opintojen kautta hän saa arjessaan tehdä juuri sitä mistä nauttii. Vapaa-ajallakin hän on jatkanut opiskelutovereidensa kanssa metsissä käyskentelyä.

- Olen nauttinut opinnoista todella paljon ja löytänyt täältä ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla kuin minä. Olen saanut todella läheisiä ystäviä.

”Päätin tehdä, mitä sydän sanoo”

Kun Saarinen lopetteli opintietään peruskoulussa, kaikki toitottivat hänelle vain lukiota, jonne hän sitten päätyikin. Jos hän saisi valita uudelleen nyt, hän valitsisi amiksen.

- Minulle oli aina sanottu, että tällä alalla et tule pärjäämään, et saa hyvää palkkaa. Siitä huolimatta päätin tehdä, mitä sydän sanoo. Sillä pääsee todella pitkälle, ja kannustan muitakin tekemään niin.

Janina Saarisen elämässä suunta muuttui, kun hän pääsi opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa.

Sipoolaisena Saarinen oikeastaan hieman yllättyi siitä, että Helsinki tarjoaa luonto- ja ympäristöalan koulusta. Saarinen tähtää luonto-ohjaajaksi ja haluaisi työskennellä tulevaisuudessa nuorten parissa.


Janina Saarisen elämässä suunta muuttui, kun hän pääsi opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa.

Festivaaleille töihin

Saarisen ensimmäinen työssäoppimisjakso on edessä tänä keväänä. Hän on menossa valinnaisaineensa kierrätysneuvonnan kautta järjestämään Maailma kylässä -festivaalien jätehuoltoa. Lisäksi hän suorittaa maisemanhoidon ja on hakenut sitä varten töihin hautausmaalle.

- Ylläpidämme siellä maisemia muun muassa haravoimalla, leikkaamalla ruohoa ja siistimällä.

Saarinen suosittelee alaansa luonnonläheiselle ihmiselle ja ammattikoulua yleisemmin erityisesti niille, joilla on vaikeuksia teoreettisen tiedon omaksumisessa. Hän on havainnut itsellään jonkinasteisia oppimis- ja keskittymisvaikeuksia ja sen, että tekemiseen painottuvat opinnot sopivat hänelle. Lukio oli hänelle väärä paikka.

- Täällä pääsee tekemään käsillään, ja jokainen päivä on erilainen. Tässä oppii paljon sellaista, mitä voi soveltaa ihan peruselämäänkin. Täällä on tosi rentoa porukkaa ja kaikkia arvostetaan, hän kehuu Stadin AO:ta.

Luonto- ja ympäristöalaa voi opiskella Prinessantien toimipisteessä.

Saarisen luokalla on ihmisiä hyvin erilaisista elämänvaiheista: nuorimmat ovat 16-vuotiaita ja vanhin yli 50-vuotias.

- Tämä on kasvava ala, jota kannattaa opiskella. Kaikenlainen mindfulness on nyt trendikästä, ja ihmiset haluavat olla luonnossa. Ilmastonmuutokseen liittyvien asioiden vuoksi ympäristöneuvojille on varmasti töitä tulevaisuudessa, Saarinen arvioi.

Kansainväliset työt kiinnostavat

Nella Valkama, 19, opiskele Stadin AO:ssa ensimmäistä vuotta matkailualaa. Opinnot kestävät kaksi vuotta, koska hän on käynyt lukion.

- Ajattelin, että tätä kautta pääsee kansainvälisempiin töihin ja oppii tuntemaan eri kulttuureja, hän perustelee valintaansa.

Ensimmäisenä lukuvuotenaan Valkama on oppinut paljon uutta Suomen matkailusta ja siitä, mikä Suomessa viehättää. Hän ehti lukiossa opiskella useita kieliä, perinteisten englannin ja ruotsin lisäksi espanjaa, japania, latinaa ja ranskaa. Kieliopinnot tukevat hienosti matkailualan opintoja.

Nella Valkaman tähtäimessä on kansainvälinen ura.

Valkama kertoo pitävänsä erityisen paljon Stadin AO:n kansainvälisistä projekteista.

- Meille tuli viime syksynä ympäri Eurooppaa vaihto-oppilaita, joiden kanssa kävimme yhdessä kulttuurijaksoa. Nyt meillä on Hollannin kanssa Erasmus-projekti: hollantilaiset matkailualan opiskelijat ovat täällä kaksi viikkoa, ja me menemme sitten Amsterdamiin toukokuussa, Valkama kertoo.

Lue koko uutinen kasvatuksen ja koulutuksen nettisivuilta.

JAA