Valokuvaajan ammattitutkinto

Valokuva-alan ammattitutkinto antaa hyvät valmiudet valokuva- alan ammatteihin ja jatko-opintoihin. Opiskelu vaatii korkeaa motivaatiota, omatoimisuutta, vastuullisuutta ja täsmällisyyttä, sillä alalle ovat tyypillistä freelancer-työsuhteet ja yrittäjyys.

Hakuaika
2- 27.10.2017
Ajankohtaiset hakutiedot löydät Haussa nyt -sivulta.
Stadin aikuisopiston valokuva-opinnot tapahtuvat Helsingin Arabiassa osoitteessa Muotoilijankatu 3. Tunnistat talon pääsisäänkäynnin yläpuolella olevasta isoista AV-kirjaimista.

Koulutus alkaa 15.1.2018, täyden tutkinnon suorittamiseen menee noin 1,5 vuotta.

Kustannukset
Koko tutkinnon hinta on 800€. Maksuaikataulusta voi sopia Talouspalvelun (TALPA) kanssa heti kun saat laskun kotiin. Lasku tulee opintosihteerille ilmoitettuun kotiosoitteeseen ja ajallaan suoritettu lasku on edellytys tutkintotodistuksen saamiselle. Tutkintotilaisuuden ensimmäinen uusinta on maksuton. Opinnot ovat päätoimisia ja oikeuttavat opintotukkeen (Kela, TE-toimisto, Aikuiskoulutusrahasto).

Koulutuksen sisältö
Koulutus suunnitellaan aina puolivuosittain uusien tutkinnon perusteiden mukaisesti (linkki uusiin perusteisiin päivittyy niiden valmistuttua tähän) ja sisältö päivittyy verkko-kalenteriin. Lähiopetusta järjestetään ma-to iltaisin klo 17:00 alkaen, 2-4 iltana viikossa. Opintoja ei voi suorittaa siis kokonaan etänä, pitkiä matkoja tai muita opintoja ei kannata suunnitella suoritettavaksi saman aikaisesti. Tutkinto suoritetaan asiakastöillä ja arvioidaan tutkintotilaisuuksissa. Koulutuksen kesto voi vaihdella henkilökohtaisen näyttösuunnitelman mukaan.

Opiskelijaksi valittavalta edellytetään joko alan peruskoulutusta tai osoitettavissa olevaa laajaa harrastuneisuutta ja tietyn tasoista ammattimaisuutta toiminnassaan. Oppiminen tapahtuu lähiopetustunneilla ja asiakasprojekteissa. Opetuskokonaisuudesta riippuen ryhmän koko voi vaihdella. Opintoharjoitukset ovat tyypillisesti sekä pienryhmätöitä että itsenäistä työskentelyä.

Hakeminen

1. Tee ennakkotehtävät

A)  Pääsykokeiden kirjallinen osuus on luoda / päivittää  LinkedIn –profiili (huom! Kuva profiiliin). Katsomme profiilit ja hakutehtävät läpi, ennen kuin päätämme ketä kutsumme haastatteluun.

B) Tee verkkoportfolio omista valokuvistasi. Lataa portfoliosi johonkin verkkopalveluun katsottavaksi tai julkaise omat sivut.

C)  Tee kaikki hakutehtävät (alla) ja lähetä ne viimeistään 3.11.
osoitteeseen: Stadin aikuisopisto / Vuokko Isoherranen, PL 3936, 00099 Helsingin kaupunki. Kuoreen merkinnät ”Hakutehtävät” ja oma nimesi.  Mikäli haluat pääsykokeiden jälkeen tehtäväkuvasi takaisin, liitä mukaan kirjekuori jossa osoitteesi ja riittävä määrä postimerkkejä.

1. Yleisötapahtuma.
Kuvaa urheilutapahtuma tai -peli, musiikkiesitys, taidetapahtuma, tms. Valitse 3 parasta kuvaasi ja tulosta ne kokoon A5 –A4. Numeroi kuvasi ja merkitse yhteystietosi kaikkien kuvien taakse. Arviointiperusteet: sommittelu, havainnointikyky, kameratekniikan hallinta

2. Kaveri.
Kuvaa kaveristasi kuva ulkona, valaise ja/tai käytä hyväksesi luonnonvaloa. Tulosta kuva kokoon A5. Merkitse yhteystietosi kuvan taakse. Arviointiperusteet: mallinohjaus, visuaalisuus, syväterävyyden hallinta

3. Esine.
Etsi esine, joka näyttää mielestäsi kiinnostavalta. Ota kuva esineestä niin, että sen muoto, materiaali, väri ja koko ilmenevät hyvin kuvasta. Tulosta kuva kokoon A5. Merkitse yhteystietosi kuvan taakse. Arviointiperusteet: sommittelu, materiaalinhallinta, värinkäyttö

4. Uuden alku.
Suunnittele ja toteuta valokuvaamalla kuvasarja aiheesta ”Uuden alku”.
Valitse ja toteuta 3-5 kuvan sarja, numeroi yksittäiset kuvat. Merkitse yhteystietosi kuvien taakse. Yksittäisten kuvien kuvien koko noin A6. Arviointiperusteet: omaperäisyys, sisältö, visuaalisuus.

2. Valmistele hakemuksen tiedot

Etsi työ- ja opintotodistukset esille. Hakulomakkeessa tullaan kysymään:
•Aikaisemmat opintosi (oppilaitos, tutkinto, valmistumisvuosi)
•Neljä viimeistä työnantajaa (nimet ja ajanjaksot)


Valmistaudu vastaamaan kirjallisesti kysymyksiin:
Miksi tämä ala kiinnostaa sinua? Kerro, miksi haet juuri tähän aikuiskoulutukseen?

Kerro tässä mitä alaan liittyvää harrastat: esim. tunnettujen video/valokuvaajien julkaisujen seuraamista, kuvankäsittelyä, muotialan seuraamista, luontokuvausta, videokuvausta, elokuvia, kuvataidetta tai bloggaamista.  Luemme perustelut läpi valitessamme opiskelijoita haastatteluun.

Muuta valmistavan koulutuksen /tutkinnon suorittamisen kannalta huomioitavaa valintapäätöksen tueksi valitsijoille?

 • Kopioi LinkedIn -profiilin linkki hakemukseesi ensimmäiseksi.
 • Jos sinulla on sähköinen portfolio tai instatili, kopioi hakemukseesi myös niiden linkit.
 • Kerro onko sinulla ajokorttia
 • Vastaa miten ajattelit rahoittaa opintosi (Kelan opintotuki, Aikuisopintotuki, TE-toimiston tuki, työ, säästöt).


3. Täytä hakulomake

Hakulomakkeen pääsee täyttämään ensimmäisenä hakupäivänä ja linkki ilmestyy näille sivuille.

4. Tule haastatteluun

 • Lähetämme vain haastatteluun valituille kutsun sähköpostilla ja samalla linkin Doodle -ajanvarausjärjestelmään. Varaa itsellesi 30 min. haastatteluaika.
 • Haastattelut alkavat noin kahden viikon kuluttua viimeisen hakupäivän jälkeen
 • Haastattelut toteutetaan osoitteessa Muotoilijankatu 3 (Arabia, Stadin aikuisopisto ja ammattiopisto, neuvotteluhuone 5.krs). Jos ulko-ovi on lukossa, soita ovikelloa tai kouluisännän puhelinnumeroon. Haastattelijoita on kaksi.
 • Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus ja oikeaksi todistetut kopiot työ-, kurssi- ja opiskelutodistuksista. Emme kopioi tai todista oikeaksi kopioita.
 • Opetuskieli on suomi. Kielitaito arvioidaan haastattelussa.


Valintakriteerit
Näyttötutkintoperusteisen koulutuksen valintaperusteet

 • Alalle soveltuvuus ja opiskeluun motivoituneisuus
 • Alalla tarvittavien teknisten perustaitojen hallinta: kameran hallinta ja tietokoneen käytön perusosaaminen on hallussa
 • Opiskeluun riittävä suomenkielen taito
 • Tutkinnon suorittaminen tukee tämän hetkistä työtä/ammattia
 • Pääsykokeen kirjallinen ja käytännön osuus suoritettuina
 • Realistinen mahdollisuus iltaopiskeluun ja opintoihin sisältyvän
  työssä tapahtuvan oppimisen vaatimiin joustaviin työaikoihin
 • Työllistyminen aiemmalle omalle alalle epätodennäköistä
 • Täysi-ikäisyys


5. Vahvista opiskelupaikkasi

Vahvista opiskelupaikan vastaanottaminen heti vastaamalla siihen sähköpostiin, jolla sinulle tiedotetaan valinnasta. Tiedota myös välittömästi, jos et voikaan aloittaa opintoja. Samalla kun ilmoitat ottavasi opiskelupaikan vastaan, ilmoita myös miten aiot rahoittaa opintosi (Kela, Aikuiskoulutustuki, TE-toimisto).

Opintosihteeri lähettää opintotoimistosta opiskelutodistuksen suoraan rahoittajille .pdf -dokumenttina.

Peruutuspaikat
Tiedotamme peruutuspaikoilla oleville mahdollisimman nopeasti opiskelupaikan vapautumisesta.JAA
02.10.2017 14:34