CrossFit Vallila

CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource

Stadin ammatti ja aikuisopistossa toimiva CrossFit-sali perustettiin vuonna 2015. Opiskelijat harjoittelevat salissa pääsääntöisesti liikunnan valinnaisella CrossFit-kurssilla, joka kestää kahdeksan viikkoa (32 oppituntia). Lisäksi he pääsevät käyttämään salia liikunnanopettajien johdolla muillakin liikuntatunneilla sekä liikuntakerhossa. Urheiluamiksessa opiskelevat opiskelijat voivat käyttää salia vapaasti omina treeniaikoinaan koulun ollessa avoinna. Viikonloppuisin sali on kiinni.

CrossFit® on CrossFit Inc:n rekisteröimä tavaramerkki. CrossFit® is a registered Trademark of CrossFit Inc.
 


Kuva Jefunne Gimpel.
 

Mitä on CrossFit?

CrossFit® on monipuolinen voima- ja kunto-ohjelma, jota suosivat alun perin amerikkalaiset poliisit, palomiehet, ammattisotilaat ja urheilijat. Sittemmin lajista on tullut erittäin suosittu myös tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Maailmalla toimii yhteensä yli 5000 CrossFit-salia. Suomessa saleja on tällä hetkellä yli neljäkymmentä.

CrossFitin idea kiteytyy lauseeseen ”constantly varied functional movements executed at high intensity”. Suomeksi tämä tarkoittaa seuraavaa:

Vaihtelevat treenit. Penkkipunnerrusta, hauiskääntöä ja kuntopyörää kolme kertaa viikossa sisältävien treenien eräs ongelma on se, että keho tottuu melko nopeasti samaan treeniin ja kehitys pysähtyy. CrossFitissa tätä ongelmaa ei ole, sillä treenit ovat vaihtelevia. Siksi niihin ei ihan helposti kyllästy.

Toiminnallinen harjoittelu. CrossFitissä tehdään liikkeitä, jotka ovat ihmiselle luontaisia. Treeneissä yhdistellään painonnostoa, voimisteluliikkeitä sekä aerobisia harjoitteita kuten juoksua ja soutua. CrossFit-salin välineet koostuvat mm. levytangoista, käsipainoista, leuanvetotangoista, kahvakuulista, voimistelurenkaista ja soutulaitteista.

Korkea intensiteetti. Valtaosa treeneistä tehdään aikaa vastaan, mikä osaltaan mahdollistaa kunnon kehityksen mittaamisen. Monia crossfittaajia motivoi myös lajin kilpailuhenkisyys: lajissa voi kilpailla itseään ja usein myös treenikaveria vastaan. Toki suurelle osalle lajin harrastajista kilpailuhenkisyyttä tärkeämpää on se, miten kokonaisvaltaisesti CrossFit parantaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

CrossFit® sopii kaikentasoisille treenaajille iästä, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta. Jokainen treeni sovitetaan kullekin treenaajalle sopivaksi muuttamalla vastusta, toistomääriä ja intensiteettiä.
 


Kuva Jefunne Gimpel.
 JAA
11.06.2019 13:19