Oppisopimuksesta usein kysytyt kysymykset


Mitä oppisopimuskoulutus on?
Oppisopimuskoulutuksessa opit itsellesi ammatin käytännönläheisesti työtä tehden ja täydennät työelämässä oppimista oppinnoilla oppilaitoksessa. Oppisopimus on oppisopimusopiskelijan ja työnantajan välinen määräaikainen työsopimus. Myös yrittäjät voivat opiskella oppisopimuskoulutuksella. Katso lisätietoja sivulta yrittäjän oppisopimus.

Mitkä tutkinnot voin suorittaa oppisopimuksella?
Voit suorittaa oppisopimuksella eritasoisia toisen asteen ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia osaamistarpeestasi riippuen. Voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Lue lisää tutkinnoista täältä.

Kuinka paljon olen töissä ja kuinka paljon oppilaitoksessa?
Viikoittainen työssäoloaikasi on vähintään 25 h/vko, josta muodostuu 80% tutkinnon suorittamisesta. Loput 20% muodostuu muusta oppimisen hankkimisesta. Lähiopetuspäiviä oppilaitoksessa on tutkinnosta riippuen 1–5 päivää kuukaudessa. Valmistut tutkintoon 1–3 vuoden kuluessa. Voit myös suorittaa osatutkinnon tai ammatillisen lisäkoulutuksen, jolloin opiskeluaika on 4–12 kuukautta.

Kuinka paljon oppisopimuskoulutus maksaa?
Koulutus on sinulle ilmaista. Sinun maksettavaksesi jää mahdolliset oppimateriaalikustannukset.

Kuinka paljon saan palkkaa?
Oppisopimustyösuhteessa saat alasi työehtosopimuksen mukaista palkkaa koko oppisopimuskoulutuksen ajalta. Oppisopimusopiskelijana et saa opintotukea, opiskelija-alennuksia tai muita oppilaitosopiskelijoille kuuluvia etuuksia.

Onko oppisopimusopiskelijalle ikärajaa?

Oppisopimusopiskelijan tulee olla 15 vuotta täyttänyt ja peruskoulun käynyt. Yläikärajaa ei ole.

Mitä ovat opintososiaaliset etuudet?
Monet työnantajat maksavat palkkaa myös niiltä päiviltä, jolloin opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa. Jos näin ei ole, oppisopimuspalvelut maksaa sinulle päivärahaa ja mahdollista perheavustusta. Tämän lisäksi, jos oppilaitos sijaitsee vähintään 10 km päässä kotoasi, korvataan matkakustannukset oppilaitokseen. Oppisopimusopiskelijana sinulla on oikeus saada majoituskorvausta, jos peräkkäisiä koulutuspäiviä on vähintään kaksi ja oppilaitos sijaitsee muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Lue lisää opintososiaalisista etuuksista täältä.

Mitä tukia työnantaja saa?
Oppisopimuspalvelut maksaa harkinnanvaraisesti työnantajalle koulutuskorvausta. Lisäksi työnantajalla on mahdollisuus hakea palkkatukea TE-toimistosta, jos hän solmii oppisopimuksen työttömän työnhakijan kanssa. Työnantajat voivat myös hakea Helsingin kaupungin myöntämää Helsinki-lisää.

Mihin työnantajani sitoutuu?
Työnantaja sitoutuu maksamaan sinulle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työnantaja nimeää myös vastuullisen työpaikkaohjaajan, joka tukee osaamisen hankkimista työpaikalla. Stadin ammatti ja aikuisopisto perehdyttää työpaikkaohjaajia. Oppisopimuskoulutuksen aikana ja sen päättyessä työnantaja arvioi sinun ammatillista edistymistäsi ja huolehtii siitä, että voit osallistua opiskeluohjelman mukaisesti koulutukseen oppilaitoksessa.

Olen miettinyt tutkinnon suorittamista oppisopimuksella. Mistä lähden liikkeelle?
Etsi itsellesi alan työpaikka ja kerro työnantajalle, että haluaisit päästä oppisopimusopiskelijaksi.

Jos sinulla on jo työpaikka, neuvottele oman työnantajasi kanssa oppisopimuksen mahdollisuudesta. Sen jälkeen voit olla yhteydessä asiakaspalveluun 09 310 88431 tai oppisopimus(at)hel.fi.

Pitääkö minulla olla opiskelupaikka valmiina, kun alan pohtia oppisopimusmahdollisuutta?
Ei tarvitse. Järjestämme sinulle tarvitsemasi opinnot. 

Minulla on jo työpaikka, jossa voisin suorittaa oppisopimuksella tutkinnon / tutkinnon osan. Miten etenen?

Ole yhteydessä Stadin asiakaspalveluumme 09 310 88431 tai oppisopimus(at)hel.fi, niin autamme sinua asiassa eteenpäin.
JAA
16.07.2020 13:21