Hoppa till innehållet

Stora Räntans naturcentrum och kolneutrala Stora Räntan

Stora Räntans naturcentrum erbjuder upplevelser, verksamhet, information om Östersjön, skärgårdsnaturen och hållbar livsstil. Centret verkar i historiska lokaler på underbara Stora Räntan, vars rika växtlighet och fågelbestånd saknar sin like. På Stora Räntan finner du dig i känslig skärgårdsnatur inför öppna havet bara ett stenkast från Brunnsparken!

Harakan luontokeskuksen logo

www.facebook.com/Harakanluontokeskus

Öppettider

Natur Centrum har öppet från och med 8. maj 2021 lör-sön klo 10-17 och från och med 1. juni dagligen klo 10-17.
Säsongen varar tills den 30. september.
Stängt på midsommaren.  
tel. 09 310 32028, 09 310 31535  

Vi följer Stadens instruktioner om covid-19 epidemin.

Naturstigen

På Stora Räntan ringlar sig en naturstig. På bergsområdena är stigen markerad med vita trianglar på bergen. Det är lätt att på egen hand ta sig en utflykt längs naturstigen och till exempel ta med sig en karta över holmen och en fågelbok från Naturhuset. Under fåglarnas häckningstid 1.4–10.8 är holmens sydspets fridlyst och avspärrad för vandrare (det löper ett rep tvärs över holmen som markerar skyddsområdet).

Exceptionellt många fåglar häckar på holmen. Under häckningstiden försvarar fåglarna sina bon och ungar. Det är skäl att besökarna rör sig lugnt på holmen och bara längs markerade stigar. Tidvis stängs delar av rutterna på holmen med bandmarkeringar på grund av fågelhäckningen.

Vid kanten av skyddsområdet finns det en observationsplats för fågelskådning där det också finns en tavla som beskriver fågelbeståndet som häckar på holmen. 

Besök ön via länken Virtual tour of Stora Räntan


Naturcentret

Naturcentret är en verksamhets- och utvecklingscentral för miljöfostran som erbjuder tjänster kring miljöfostran för skolor och dagvården. Programmet under sommarsäsongen omfattar avgiftsfria utflykter i naturen, äventyr på ön, publikevenemang, utställningar och information om användningen förnybar energi samt presentationer om olika energiformer. Naturcentrums broschyr 

Evenemang på Stora Räntan

Alla evenemang är avgiftsfria och man behöver inte anmäla sig till dem.


Kolneutrala Stora Räntan

Efter att Stora Räntans naturcentrum övergick till att använda förnybar energi, minskade byggnadernas elkonsumtion och kolfotspår med omkring 60 procent.

Hur ser en solsamlare eller solfläkt ut? Hur stort är ett småvindkraftverk som är lämpligt för ett egnahemshus? Du kan se dessa anordningar längs Stora Räntans energinaturstig.

Abonnerade exkursioner

Ge dig iväg tillsammans med en grupp på en guidad utflykt på Stora Räntan! Ni kan boka en guide för en utflykt i naturen eller för barnens äventyr på ön. Miljötjänsters miljöskyddsenheten förmedlar guidernas kontaktuppgifter. Arvodet för en guide är 120–240 € / 2 timmar, på söndagar 150–300 €.

Mötesutrymmen

Kulturcentret hyr ut biblioteks-, bespisnings- och auditorieutrymmen i huvudbyggnaden på Stora Räntan.

Biblioteket lämpar sig för möten. Interiören är mycket väl bevarad. Auditoriet lämpar sig för till exempel föreläsningar. Det finns en diaprojektor, en stordiaprojektor och en filmduk och en gammaldags tudelad krittavla till förfogande. Det finns också ett trådlöst nät i auditoriet. Man kan dessutom hyra ett pausrum med ett pentry. Den som hyr har tillgång till en mikrougn och en kaffekokare.

Bokning av rum och servering under möten: Saara Metsämäki, saarametsamaki(at)hotmail.com eller tfn 040 413 4355

Förbindelsebåt

Båten avgår med cirka en halvtimmes mellanrum från Ulrikasborgsbryggan i Brunnsparken. En båtresa tur-retur kostar 6 e / 3,5 e.

Förbindelsebåt21.04.2021 13:31