Suoraan sisältöön

Rintasyövän seulonta

Mammografiassa rintoja tutkimalla pyritään löytämään varhaisessa vaiheessa rintasyöpä, joka on yleisin naisten syöpäsairaus. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 3 000 naista. Rintasyövän hoitotulokset ovat erittäin hyvät silloin, kun kasvain todetaan riittävän ajoissa.

Helsingin kaupunki tarjoaa kaikille 50–68-vuotiaille naisille kahden vuoden välein maksuttoman rintasyöpäseulonnan. Mammografiatutkimuksiin kutsutaan kirjeitse vuosittain parillisia vuosia täyttävät naiset.

Helsingin kaupungin mammografiaseulonnat tuottaa Synlab, osoite Fredrikinkatu 48, 00100 Helsinki, ks. https://www.synlab.fi/palvelut/mammografiatutkimukset/.

Seulontamammografiaan tullaan henkilökohtaisella kutsukirjeellä, jossa on henkilökohtainen kuvausaika. 

Jos aika ei sovi, vaihda tutkimusaika soittamalla numeroon  010 326 3263 tai verkossa kutsukirjeessä saamasi ohjeen mukaan.

Helsingissä käytössä olevalla suoradigitaalisella kuvaustekniikalla syöpä voidaan usein tunnistaa aikaisempaa herkemmin. Seulonnassa otetut mammografiakuvat tutkii aina kaksi radiologian erikoislääkäriä. Jos kuvissa ilmenee muutoksia, asiakas kutsutaan lisätutkimuksiin. Suurin osa mammografiassa todettavista muutoksista on hyvänlaatuisia.
 

Säännöllinen seuranta kannattaa

Rintasyövän hoidon kannalta on olennaisen tärkeää, että kasvain havaitaan ajoissa. Jokaisen naisen kannattaa huolehtia itse rintojensa tutkimisesta kuukausittain. Paras aika rintojen tutkimiselle on kuukautisten jälkeen, jolloin rinnan kudos on pehmeää ja mahdolliset kyhmyt helpompi havaita. Kaikki kyhmyt eivät ole vaarallisia, mutta jokainen löytynyt kyhmy pitää tarkistuttaa lääkärillä.

Mammografiatutkimuksessa molemmat rinnat kuvataan tarkoitukseen suunnitellulla röntgenlaitteella. Kuvauksella voidaan todeta sellaisetkin kyhmyt, joita käsin tunnustelemalla ei vielä havaitse. Hoitaja asettaa rinnat kuvaustasolle puristukseen. Se voi tuntua hieman epämiellyttävältä, mutta kestää vain muutaman sekunnin. Jos rinnat ovat erittäin arat, esimerkiksi juuri ennen kuukautisia, kuvausaika kannattaa sopia johonkin toiseen ajankohtaan.
 

Rintasyövän hoito

Rintasyöpä hoidetaan aina leikkauksella. Hoitoa täydennetään tarvittaessa sädehoidolla ja lääkehoidolla. Jos kasvain todetaan sen ollessa paikallinen, ovat hoitotulokset erittäin hyvät ja useimmiten selvitään rintarauhasta säästävällä leikkauksella.

Rintasyövän ehkäisystä tiedetään melko vähän. Terveelliset elämäntavat, vähärasvainen ravinto ja liikunta ovat hyviä neuvoja kaikkien sairauksien ehkäisyssä.
 

Rintojen itsetutkimisen ohjeet

Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, kun rintakudos on pehmeimmillään. Asetu peilin eteen yläruumis paljaana. Kädet riippuvat alhaalla. Nosta kädet pään yläpuolelle ja tarkkaile liikkeen aikana ja kummassakin asennossa, onko rinnoissa joitain muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Katso myös, ettei nänneissä ole muutoksia. Tarkista, ettei nänneihin ole tullut pysyviä sisäänvetäytymiä eikä niissä ole veristä (punaista) vuotoa.

Käy makuulle selällesi, sillä rintarauhasten tunnustelu on siten helpompaa. Tutki rintarauhanen joka puolelta pehmein painalluksin ja liikkein. Mahdolliset kovettumat tunnet käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus käsi ylhäällä ja käsi alhaalla.

Tunnustele lopuksi kainalokuopat samalla tavalla kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa kainalokuopan imusolmukkeiden suurentumista.

Rintojen tutkimiseen voi pyytää henkilökohtaista opastusta terveysaseman terveydenhoitajilta.17.02.2020 09:33