Galleriassa nyt

Ruokahävikki
22.2. – 28.5.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaalin teemana on ruoka. Festivaalin kuvissa käsitellään ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan. Virka-gallerian näyttely raottaa ruokahävikkiin liittyvää salailua ja ristiriitoja.

Arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Ruokahävikkiä syntyy tuotannon jokaisessa vaiheessa. Suomessa suurin ruokahävikin tuottaja on kotitaloudet, joiden ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa. Nelihenkinen perhe heittää Suomessa ruokaa roskiin noin 100 kiloa vuodessa.

Filippo Zambon (s. 1981, Italia) on Into the Bin -sarjassaan dokumentoinut omaa dyykkaustaan eli jätteeksi heitetyn syömäkelpoisen ruoan keräämistä. Taskulampun valossa kuvattu ruoka näyttäytyy kauniina ja herkullisena, kuin maalaustaiteesta tunnettuina asetelmina. Sekä ruoan pois heittäminen että dyykkaaminen tapahtuvat usein piilossa. Zambon toivoo, että vaietun ruokahävikki-ilmiön kuvaaminen voisi nostaa sen avoimeen keskusteluun.

to kosie (s. 1986, Puola) työskenteli taideopintojensa ohella hotellien ravintoloissa, joissa hänen työtehtäviinsä kuului kaataa syömättä jätetty ruoka roskiin. to kosie järkyttyi pois heitetyn ruoan määrästä, joten hän alkoi kuvata työpäiviään paidan kauluksen alle piilotetulla videokameralla. Tämän materiaalin hän nostaa videoitujen dyykkauskeikkojensa rinnalle. trash-videoteos on kuvattu salaa, mutta ruokahävikki ei to kosien mukaan ole mikään salaisuus: “Se on vain hyvin piilotettu yhteiskunnassamme. Kukaan ei halua tietää siitä ja kukaan ei halua katsoa sitä.”

Näyttelyssä on esillä myös Helsingin kuvataidelukion oppilaiden julisteita ruokahävikistä.

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelma: http://www.hel.fi/www/kanslia/virka-fi/tapahtumat/

Näyttelyyn liittyvä materiaali yläkouluille ja lukioille: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/images/stories/2017/2017_pvf_ruoka_oppimateriaali.pdf

Katso esittelyvideo: http://www.helsinkikanava.fi/www/kanava/fi/videot/video?id=3315

 

Helsinki Burleski - Minna Jerrmanin valokuvia
Virka-galleria 22.2.–26.3.2017

Minna Jerrmanin valokuvanäyttely juhlistaa kymmenvuotiasta Helsinki Burlesque -festivaalia. Jerrman on kuvannut tapahtumaa vuosina 2013–2016 ikuistaen sen vauhdikkaita, hauskoja ja sensuelleja esityksiä meiltä ja maailmalta, pukujen loistoa ja suuria tunteita.

Näyttely on myös kunnianosoitus syksyllä 2016 tapaturmaisesti menehtyneelle kotimaiselle burleskitähdelle, Sir Willy Waterlilylle. Hän oli Helsinki Burlesque -festivaalin karismaattinen vakioesiintyjä, jonka ohjelmanumeroista välittyi suomalaiselle burleskille tyypillinen esiintymisen riemu ja kekseliäisyys.

Helsinki Burlesque -festivaali järjestetään viimeisen kerran 2.–5.3.2017. Juhlavuoden ohjelmassa on työpajoja sekä 3.–4.3. päätapahtuma, jolloin lavalla kimaltaa kotimaisten ja kansainvälisten tähtien kimara.

Minna Jerrman on helsinkiläinen valokuvaaja ja toimittaja. Hän työskentelee Kamera-lehdessä.

Näyttelyyn liittyy luentoja. Ensimmäinen luento ”Burleskin ABC” torstaina 23.2. klo 17 Virka-galleriassa.JAA
20.02.2017 14:44