Terveysasemat

Ajankohtaista

Saat omalta terveysasemaltasi perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

Terveysasemalla Sinua hoitavat työparina lääkäri ja hoitaja. Voit saada myös fysioterapeutin ja mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneen sairaanhoitajan palveluita terveysasemalta. Mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan vastaanotolle ohjaudutaan terveydenhoitajan tai lääkärin tekemän hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, voit tulla arkisin suoraan terveysasemalle. Suosittelemme kuitenkin, että soitat ensiksi terveysasemallesi.

Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin aikuisten äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan Haartmanin ja Malmin päivystyksessä. Lasten terveyskeskuspäivystys on Lastenklinikalla.
 

Hoidon tarpeesi arvioidaan terveysasemalla

Kun soitat terveysasemalle, numerosi tallentuu automaattiin. Sinulle soitetaan takaisin mahdollisimman pian. Hoitaja arvioi aina ensin tilanteesi ja ohjaa Sinut sitten oikeaan hoitopaikkaan. Kaikilla hoitajilla on puhelintunnit ma–pe klo 8–9 ja 12–13, tuona aikana tavoitat omahoitajasi parhaiten. Puhelimessa tehdyn arvioinnin perusteella voit saada esimerkiksi sairautesi kotihoito-ohjeet, ajan hoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle tai puhelinajan lääkärille tai hoitajalle. Jos sinulla on seurantaa vaativa pitkäaikaissairaus, suosittelemme sinulle omahoitaja-lääkärityöparin valintaa. Monia terveyteen liittyviä asioitasi voit hoitaa myös sähköisen asioinnin avulla. Yhteydenotto- ja aukiolotiedot löytyvät terveysasemien sivuilta.

Itepisteet

Jokaisella terveysasemalla on itsehoitopiste ("Itepiste"), jossa voit mm. mitata verenpaineen, painon ja vyötärönympäryksen. 

Helsingin itsehoito -sivuilta saat tietoa siitä, miten voit päivittäin huolehtia hyvinvoinnistasi ja edistää terveyttäsi. Sivuilta löytyy tietoa mm. omahoidon tukiryhmistä.
 

Jatkohoitoon lähettäminen

Sinut voidaan ohjata fysioterapiaan, jalkojenhoitoon ja ravitsemusterapiaan terveysaseman lääkärin tai hoitajan lähetteellä. Tarvittaessa voit saada terveysasemalta lähetteen myös omahoitotarvikejakeluun ja erikoissairaanhoitoon. Ehkäisyneuvonta kuuluu terveysaseman palveluihin, mutta erityistilanteissa Sinut ohjataan hakeutumaan keskitettyyn ehkäisyneuvontaan.
 

Laboratoriopalvelut

Voit käydä laboratoriotutkimuksissa missä tahansa HUSLABin näytteenottopisteessä pääkaupunkiseudulla joko ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella. Näytteenottoa varten tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen.
 

Terveysaseman valinta

Helsinkiläisenä sinulla on asuinalueesi mukainen terveysasema.

Halutessasi voit vaihtaa terveysasemaa Helsingissä tai voit valita terveysaseman toisesta kunnasta.

Jos sinulla on pitkäaikaisia sairauksia tai säännöllinen lääkitys, suosittelemme hoitaja-lääkärityöparin valintaa hoidon jatkuvuuden parantamiseksi.

  • Miten toimin, jos haluan vaihtaa terveysaseman tai valita hoitaja-lääkärityöparin?
    • Ota yhteyttä valitsemallesi terveysasemalle, ilmoitus puhelimitse tai paikan päällä riittää.
      Kerro toiveesi työparista, se toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.
  • Miten toimin, jos haluan vaihtaa terveysasemapalveluja tuottavaa kuntaa?

Lisätietoja terveysaseman ja työparin valinnasta
 

Terveysasemalla toimii myös neuvola.

Terveysasemat kartalla

 24.10.2016 13:06