Herkuttele Helsingissä

Kaupungin arvo voidaan mitata myös sen kannatteleman ruokakulttuurin rikkaudessa ja Helsinki elää paraikaa ruokakulttuurin kukoistuskautta. Kivikaupungin korttelien ravintolatarjonta on parempi kuin koskaan. Tuoretta lähiruokaa kauppaavat kauppahallit ja torit vilisevät asiakkaita. Kaupunkiviljelmät puskevat vihanneksia paikoissa, joissa aiemmin oli vain asfalttia ja betonia.

Ruokatapahtumat kuten jo vuodesta 1743 järjestetty Silakkamarkkinat ja maailmanlaajuiseksi ruokakarnevaaliksi levinnyt Ravintolapäivä kokoavat saman pöydän ääreen kaupungin kaikki sukupolvet. Aktiivista ruokakulttuuria tullaan ihastelemaan jo kauempaakin ja Pohjoismaisten makujen nousu näkyy myös Helsingissä. Moderni katuruoka on saamassa jalansijaa katukuvasta täydentäen huippukokkien yhä kunnianhimoisempia ravintolaelämyksiä. 

Helsingin nosteessa on kuitenkin ennen kaikkea kyse ruohonjuuritason työstä, joka on lähtöisin aloitteellisista kaupunkilaisista itsestään. Kyse ei ole vain muutaman huippuravintolan tarjoamasta michelin-ruoasta, vaan siitä, että hyvä ruoka näkyy myös vaikkapa kotien ja koulujen ruokapöydissä.

Tässä muutamia valikoituja herkkuja!

Teurastamo – jatkuvasti rakentuva, pysyvästi keskeneräinen, valmistakin parempi ja enemmän kuin osiensa summa!

Sitä on Teurastamo. Teurastamo rakennettiin vuonna 1933 teurastuslaitokseksi ja nyt historiallisia tiloja vallataan kaupunkilaisten käyttöön. Ensimmäiset ravintolat ja myymälät ovat jo aloittaneet toimintansa rouheassa miljöössä ja paratiisiomenapuiden katveessa on järjestetty kaupungin omintakeisimpia tapahtumia. Teurastamon ainutlaatuinen tunnelma mahdollistaa ravintoloiden, tapahtumien ja kulttuurin rennon yhteiselon, jossa kaupungin rohkeimmat ravintoloitsijat pääsevät kokeilemaan siipiään. Pitkänsillan toiselta puolelta kantautuu nyt herkullisimmat tuoksut. Käy rohkeasti pöytään!

Torikorttelit

Eräs viime vuoden kutkuttavimmista projekteista on ollut ydinkeskustan Torikortteleiden transformaatio virastokäytöstä eläväksi kaupunkilaisten tilaksi, oli sitten kyse ravintoloista tai putiikeista. Sofiankadulla pannaan olutta Bryggeri Helsingissä ja Lampan talossa kauhan varresta löytyy Pekka Terävä. Torikortteleista on tullut myös pieni tapahtumakeidas, jossa juhlitaan niin pieniä kuin suuriakin asioita aina ulkoruokariehasta Tuomaan markkinoihin.

Ravintolapäivä

Ravintolapäivä on Helsingistä alkunsa saanut ruokakarnevaali, jonka aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa perustavat ravintoloita päivän ajaksi. Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla. Tarkista seuraavan Ravintolapäivän ajankohta täältä!

Kaupunkiviljely

Helsingissä on viljelty ahkerasti aina ja kaupunkiviljelyn maailmanlaajuisen murroksen myötä myös Helsinki on alkanut vihertää entistä enemmän. Rakennusvirasto on perinteisesti vuokrannut palstaviljely- ja siirtolapuutarha-alueita kaupunginosa- ja palstaviljelijäyhdistysten käyttöön, mutta viimevuosina myös muut erilaiset kaupunkilaisten omaan aktiivisuuteen perustuvat liikkeet ovat vaikuttaneet viljelyinnon nostattamiseen. Jos haluat päästä touhuamaan muiden viherpeukaloiden kanssa, ota rohkeasti yhteyttä vaikkapa Dodon kaupunkiviljelijöihin tai Hyötykasviyhdistykseen tai lähde tutkimaan Satokarttaa!

Ruokakulttuuristrategia

Kaupungin ruokakulttuuristrategian päämääränä on entistäkin maistuvampi kaupunki, joka on asukkailleen ylpeydenaihe ja vierailijoille elämys. Strategian keihäänkärkiä ovat tori- ja kauppahallitoiminnan elävöittäminen, kaupunkiviljely, lastenruokailun luomuohjelma, kompostoinnin ja ympäristövastuun kehittäminen. Helsinki on aktiivisesti mukana myös kansainvälisten ruokakaupunkien verkostossa Délicessä.

HelsinkiMenu -ravintolat tarjoavat sesongin parhaista suomalaisista raaka-aineista valmistettuja makunautintoja.

Lisää helsinkiläisestä ruokakulttuurista tapahtumineen ja ilmiöineen:
Syö ja viihdy Helsingissä
Blogeja helsinkiläisestä ruokakulttuurista

 



JAA
19.12.2016 11:03