Rakennusten energiatehokkuus

Hyvin suunniteltu talo on toimiva, viihtyisä ja taloudellinen. Se vastaa käyttäjien tarpeita ja muokkautuu myös tuleviin elämänvaiheisiin. Energiatehokkaat ratkaisut saattavat maksaa hankintavaiheessa hiukan enemmän, mutta ne säästävät käytön aikana sekä rahaa että ympäristöä.

Ennakkosuunnittelun aikana määritellään rakennus- tai korjaushankkeen tavoitteet. Suunnitteluvaihe on tärkeä, sillä silloin lyödään lukkoon rakennuskustannusten lisäksi myös suurin osa käytönaikaisesta energiankulutuksesta. Energiatehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen koko ja muoto, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä ja sähköä säästävät ratkaisut. Myös korjaushankkeissa riittävän pitkä tarkasteluaika mahdollistaa taloudellisesti järkevän päätöksenteon.

‎Rakennuksen käyttövaiheessa lopulliseen energiankulutukseen vaikuttavat oleellisesti myös kulutustottumukset, tilojen muunneltavuus sekä talon helppokäyttöisyys ja huollettavuus.

Rakennusten energiatehokkuutta ohjataan lainsäädännön ja rakentamismääräysten avulla. Uudisrakentamisen lisäksi energiamääräykset ovat laajentuneet koskemaan myös luvanvaraisia korjaus- ja muutoshankkeita.

Katso video: Kestävä asuminen – taitolaji?
Pirjo Pekkarinen-Kanerva, Helsingin rakennusvalvontaJAA
29.01.2015 09:21