Vartiosaari

Vartiosaari on noin 82 hehtaarin suuruinen saari itäisessä Helsingissä. Se sijaitsee keskellä kaupunkirakennetta Tammisalon eteläpuolella, Laajasalon ja Vuosaaren välissä. Etäisyys Helsingin keskustasta linnuntietä on noin 7 kilometriä.

Saaressa on noin 50 huvilaa ja loma-asuntoa ja satakunta muuta rakennusta. Huvilakanta alkoi rakentua 1800-luvun lopulla. Helsingin kaupunki omistaa noin puolet saaren rakennuskannasta ja noin 90 prosenttia maa-alueista. Saarella asuu nykyisin ympärivuotisesti parikymmentä henkeä. Pääosa rakennuksista on kuitenkin lähinnä kesäkäytössä. Saareen kuljetaan vesiteitse.

Saari kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY 2009) osana Helsingin höyrylaivareittien kesähuvila-asutusta. Vartiosaari on myös maisemakuvallisesti tärkeä.

Saari on maastoltaan ja luonnonoloiltaan monipuolinen ja rikas. Kasvuolot vaihtelevat kuivista mäntykankaista reheviin lehtoihin. Saaren kallioisilta lakialueilta avautuu näkymiä kauas merelle. Korkein kohta on 32 metriä merenpinnan yläpuolella.

Suunnittelutilanne

Vartiosaaresta suunnitellaan tiivisti rakennettua saaristokaupunginosaa, johon tulee asumisen lisäksi virkistyspalveluja kaikille helsinkiläisille. Asuntoja saareen rakennetaan 5 000–7 000 asukkaalle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Vartiosaaren osayleiskaavan  lokakuussa 2016.

Osayleiskaavassa esitettyä suunnitelmaa tarkennetaan asemakaavoilla. Kaavoja laaditaan osa-alueittain, ja kaavoitus jakaantuu usealle vuodelle. Ensimmäisten asemakaavojen vuorovaikutus alkaa vuonna 2017.

Katso video Vartiosaaren suunnitelmista

Verkkokeskustelut

Vartiosaaren verkkosivujen keskustelupalstalla oli vuoden 2012 alussa mahdollisuus ehdottaa ja ideoida sitä, millaisia asumis- ja virkistyskäyttövaihtoehtoja Vartiosaareen pitäisi tutkia. Keskusteluun tuli yhteensä noin 90 kirjoitusta. Yhteenvetoa keskusteluista ja keskustelukommentit ovat alla. Kiitos keskusteluun osallistuneille!

Vartiosaaren tulevaisuusilta

Joulukuussa 2014 järjestettiin Asuinpaikkana Vartiosaari 2030 -tulevaisuusilta. Tulevaisuusillassa pohdittiin Vartiosaaren tulevaisuuden asumista, liikkumista ja elämäntapoja tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä hyödyntäen.

Tilaa uutiskirje!

Suunnittelun etenemistä voit seurata myös tilaamalla uutiskirjeen sähköpostiisi. Kirjoita osoitteesi ja nimesi alla oleviin lomakekenttiin ja paina Tilaa uutiskirje -painiketta. Sähköpostiosoitteita ei käytetä muuhun tarkoitukseen eikä osoitteita luovuteta kolmansille osapuolille.

03.11.2016 15:28