Ruokamyrkytysepäilyt

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten viruksia, bakteereita tai niiden tuottamia myrkkyjä eli toksiineja. Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa myös loiset, sienet ja myrkylliset kasvit.

Jos epäilet syömäsi ruoan tai juoman aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita, ilmoita siitä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus tulee tehdä sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila tai työpaikkaravintola) sijaitsee.

Samoin tulee toimia, jos olet ostanut ruoan kaupasta ja epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen. Tällöin ilmoitus tehdään sen alueen viranomaiselle, jossa kauppa sijaitsee. Helsingissä ilmoitus tehdään ympäristökeskukseen.

Kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen tehtäviin kuuluu selvittää ruokamyrkytysepäilyt, ottaa tarvittaessa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastus.

Saatuaan tiedon ruokamyrkytysepäilystä elintarvikealan toimijan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa siitä viipymättä viranomaiselle ja säilyttää epäilty elintarvike mahdollista näytteenottoa varten.

Voit tehdä ilmoituksen ruokamyrkytyksestä Helsingin ympäristökeskukseen sähköisellä lomakkeella.

Voit tehdä ilmoituksen myös puhelimitse ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuusosaston neuvontanumeroon 09 310 14000 (ma, ke, to, pe klo 9-12 ja ti klo 9-15).



JAA
03.05.2016 15:04