Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Viheralueet > 
 Viikon puisto: Leikkipuisto Viiri
Kuuntele

Helsingin leikkipuistot ovat ainutlaatuisia paikkoja koko Suomessa ja ehkä koko maailmassa. Ne ovat pinta-alaltaan laajoja ja niissä on paljon leikkivälineitä. Puistoihin ovat kaikki tervetulleita. Leikkipuistoissa on myös  sisätilat, joissa voi leikkiä huonolla säällä, tehdä läksyjä ja syödä välipalaa koulun jälkeen. Mukavat sosiaaliviraston ohjaajat pitävät erilaisia kerhoja, antavat leluja ja huolehtivat puiston toiminnasta ja sen ilmapiiristä. Rakennusvirasto rakentaa ja hoitaa piha-alueet. Kesäisin leikkipuistoissa saa ilmaista ruokaa.  Suihkut ja vesialtaat tarjoavat mahdollisuuden virkistäviin vesileikkeihin. Kauniina päivinä puiston vehreydessä sadat lapset vanhempineen nauttivat yhdessäolosta.

Viiri on yksi Helsingin 71:stä leikkipuistosta. Se sijaitsee keskeisellä paikalla Pikku Huopalahdessa. Entisenä merenpohjana Pikku Huopalahti on ollut Helsingin jättömaata, liian pehmeää rakentamiselle. Ennen nykyistä asuinaluetta siellä oli jännittävä ”Köyhien Stocka”, kokoelma erilaisia talonrötisköjä, joista sai ostaa kaikenlaisia autoihin ja rakentamiseen liittyviä tarvikkeita. Vasta 1970-luvulla kehitettiin esirakentamistekniikka, joka teki mahdolliseksi asuintalojen rakentamisen alueelle. Vuodesta 1970 arkkitehti Matti Visanti on ollut värikkään asuinalueen suunnittelun ”kummisetä”. Hän on huolehtinut alueen yhtenäisen ilmeen säilymisestä koko rakennusvaiheen ajan. Noin 9000 asukkaan Pikku Huopalahti rakennettiin vuosina 1986–2000.

Leikkipuisto Viiri, pinta-alaltaan noin kolme hehtaaria, valmistui vuonna 1995. Se on osa Tilkanniittyä ja Korppaanpuistoa. Rakennusviraston puistosuunnittelija Mikko Koivistoinen suunnitteli puiston ottaen huomioon alueen lapsilta saadut ideat. Yhteistyön tuloksena  syntyi Leikkikatu, jonka varrella on erilaisia toimintoja: keinut, maastopyörärata ja telineitä tasapainoiluun. Pelejä voi pelata laajoilla nurmikentillä ja erilaiset kukkivat puut, pihtakuuset ja pensaat antavat suojaa sekä kauneuselämyksiä.

 

Asukkaiden toiveesta rakennettiin amfiteatteri, joka toimii katsomona puistojuhlissa ja kesällä kesäruokailun tukikohtana. Vesileikkejä varten on matalahko allaspainanne, jonka reunoilla on lämminvesisuihkuja. Altaan ympärillä ja talon takana on Juha Brusilan leikkiin innoittavia kiviveistoksia. Taidetta löytyy enemmänkin, sillä puiston läheisyydessä on taiteilija Sanna Karlsson-Sutisnan tekemä hauska lasten taidepuisto Elämän kukka ja Viirin pihalla lasten kuvataidevaunu.

 

Viiri on rakennettu, mutta samalla myös villi ja luonnonmukainen puisto. Leikkipuistorakennuksen, Punaisen tuvan, vieressä on hauska seikkailumetsikkö ja sen takana jännittävä pensasviidakko, jonka läpi pääsee Korppaanpuroon ruopatun lammikon kelluvalle laiturille. 

Puistossa on kolme ohjaajaa. Heidän lisäkseen myös asukkaat suunnittelevat ja toteuttavat puiston toimintaa, joista yhtenä esimerkkinä on oma itsepalvelukahvila. Viirissä on kävijöitä kesäisin noin 200 päivässä. Ympäristöasiat ovat viiriläisten sydäntä lähellä. Puisto on mukana Vihreä Lippu ympäristökasvatusohjelmassa. Tavoitteena on vähentää  jätemäärää ja suosia kohtuullista kuluttamista ja kestävää elämäntapaa.

Tässä puiston käyttäjien ajatuksia siitä, miksi Viiri on tärkeä:

Noora 30v, Siiri 2v, Elsa-vauva:  
”Tulisin hulluksi, jos olisin vaan kotona.
Aamulla uloslähteminen tarkoittaa aina Viiriin menemistä (kavereitten kanssa ensin aamusoitot). Kiva henkilökunta.”

Terhi n. 30v, Meri 2v.:  
”Sosiaaliset suhteet, kivat toiminnat, kasvatuksellista tukea. Kivat leikkivälineet ja
henkilökunta. Tapahtumat ovat jääneet erityisesti mieleen.”

Eräs äiti n. 35v: 
”Aktiivinen puisto. Viiristä löytyy aina tekemistä.”

Kaisa 8v.:
”Ei tarvitse olla yksin kotona. Kaverit on täällä.”

Kia 7v: 
”Ketään ei ole kotona, eikä siellä ole välipalaakaan ja kaikki kaverit on Viirissä.”

Areyam 7v.:
”Täältä saa aina leikkikaverin ja on aikuisia joilta saa apua.”

Leikkipuisto Viiri kartalla >>

Takaisin Viikon puistot -etusivulle >>
Takaisin Viikon puistot -listaan >>


20.04.2012
 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto