Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Viheralueet > Puistot >  Puistot alueittain > 
 Töölönlahti, Hakasalmen puisto, Hesperian puisto
Kuuntele

Töölönlahti

Töölönlahti sijaitsee aivan Keskuspuiston eteläpäässä keskustan tuntumassa. Sitä ympäröivät vihreät puistoalueet houkuttelevat niin matkailijoita kuin tavallisia helsinkiläisiäkin viettämään Töölönlahdelle aikaansa. Lahden ympäri kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä kulkevan, n. 2,2 km pitkän ulkoilureitin kiertäminen on oiva tapa tutustua kauniiseen Helsinkiin ja alueen nähtävyyksiin jalkaisin, polkupyörällä tai vaikkapa rullaluistimilla.

Maastoon kotiutuneet, harvinaiset lintulajit pesivät Töölönlahden koillisrannalla. Alueen matalan ja ruovikkoisen lahdenpohjukan kasvustoon kuuluu myös arvokasta kasvillisuutta.

Esteetön Töölönlahden puistoreitti on osa Esteetön Helsinki -projektia. Tavoitteena on parantaa Töölönlahden ympäri kulkevan reitin toimivuutta. Linnunlaulun kohdalle on toivottu uutta reittiä sekä kaiteita ja levähdyspaikkoja rinteen jyrkkiin kohtiin. Projektin muita tavoitteita ovat mm. parempi valaistus ja palvelujen lisääminen.

 
Töölönlahti stadionin tornista, KUVA: ©Rakennusvirasto
 

Hakasalmen puisto

Hakasalmen puisto on saanut nimensä viereisen Hakasalmen huvilan mukaan. Puistoa hallitsee korkea kallio, jonka laelta näkyy puistoon ja yli Töölönlahden. Kalliolta laskee mereen pieni puro. Keskeistä puistossa on Finlandia-talo. Pääsisäänkäynnin edustalla puisto muuttuu edustusviheriöksi istutettuine terasseineen.

Finlandia-talon eteläpuolella puiston ilme muuttuu vanhaksi huvilapuistoksi. Puiston ulkopuolella omalla tontillaan sijaitseva Hakasalmen huvila toimii kaupunginmuseona.

Hesperian puisto

Hesperian puisto ja Hesperian rantapuisto tarjoavat viihtyisän ympäristön ulkoilijalle. Lahden länsirantaa pitkään hallinneet teollisuuslaitokset, yksityiset huvilat sekä rautatie ovat kadonneet, ja tilalle on tullut suuri vihreä puistoalue sekä asfaltoitu rantakäytävä. Hesperian puiston nurmella voi osallistua vaikkapa aamujumppaan, pelata puistoshakkia tai syödä eväitä ja ottaa aurinkoa. Puistossa järjestetään mm. näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Hesperian puistossa on myös leikkipaikka.

Talvipuutarha

Talvipuutarhassa voi käydä nauttimassa rauhasta, ihailemassa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kukkaloistoa ja kuuntelemassa kanarialintujen liverrystä. Talvipuutarhan edustalla on yleisölle avoin Ruusutarha. Luonnonkivistä rakennetut muurit ja terassit kukkapenkkeineen sekä luonnonkiviportaat johdattavat vierailijan Talvipuutarhan eteen, josta avautuu upea näkymä yli koko Töölönlahden.

Talvipuutarhan aukioloajat voi tarkistaa tästä linkistä.

Töölönlahden puisto

Töölönlahden rannalta kohti keskustaa ulottuvalle alueelle on suunnitteilla laaja puistoalue. Se on tarkoitus toteuttaa suunnittelukilpailun tuloksen ja uuden asemakaavan mukaisesti. Töölönlahden puistossa sijaitsevalla Auroran kentällä järjestetään erilaisia tapahtumia. Rannalla on pieni kioskikahvila, joka toimii myös venevuokrauspisteenä. Venevuokraamo on avoinna kesällä klo 11-20.

Osoite:
Mannerheimintie - Helsinginkatu - Linnunlauluntie


30.07.2012
 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto