Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Viheralueet > Puistot >  Puistot alueittain > 
 Alppiruusupuisto
Kuuntele

Haagan Alppiruusupuisto (Rodopuisto) on osa Suomen oloissa ainutlaatuista puuvartisten koristekasvien kasvinjalostustyötä. Alueelle istutettiin vuonna 1975 yhteensä 3000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin. Jalostusohjelman tavoitteena oli luoda Suomen ilmastoon sopeutunut, kasvutavaltaan ja kukkien väriltään monipuolinen lajikkeisto.
 

Selite / Kuvateksti: Laajasuonpuisto (Rodopuisto) Haaga, Helsinki. Alppiruusujen koeistutusalue. Yhteistyö Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen kanssa. Kuvaaja / kuvalähde: Roy Koto. Käyttörajoitukset: Julkaisu Helsingin kaupungin rak

Keväällä 1996 Alppiruusupuistoa laajennettiin pyörätien pohjoispuolelle, jonne istutettiin tuhansia, uusia keltaisia alppiruusuja sekä suuri määrä alppiruusun sukuista puistoatsaleaa. Myös nämä taimet ovat osa laajempaa risteytysaineistoa.

Metsäinen puisto on upeimmillaan kesäkuussa, kun alppiruusut ja puistoatsaleat kukkivat. Kukkaloistoa voi ihailla myös ylhäältä kolmelta katselulavalta, joihin pääsee pyörätuolillakin. Alppiruusut eivät kuki aina yhtä anteliaasti. Yleensä runsasta kukintaa seuraa vaatimattomampi vuosi.

Yhteystiedot:
Puisto sijaitsee Etelä-Haagassa, Laajasuontien loppupäässä, Paatsamatien risteystä vastapäätä. Junat M, E, L, A, S ja U Huopalahden asemalle ja bussit 40 ja 43 Thalian aukiolle sekä bussi 41 Eliel Saarisen tielle. Ks. HKL:n Internet-sivut.

Tietoisku:
Tunnetko alppiruusun? Suomessa puhutaan yleisesti vain alppiruususta, kun tarkoitetaan siniviolettikukkaista, ikivihreää, puistoalppiruusua (= Rhododendron catawbiense) tai sen muutamaa puna- tai valkokukkaista lajiketta. Harvat muistavat, että alppiruusu on kokonaisen kasvisuvun nimi. Alppiruusuja ovat puistoalppiruusun lisäksi mm. lehtensä pudottavat puistoatsaleat ja joulun aikaan kukkakaupoissa myytävät ruukkuatsaleat. Näiden lisäksi sukuun kuuluu lähes 900 lajia. Jalostustyön tuloksena on lisäksi olemassa lähes 5000 rekisteröityä pensasmaista alppiruusulajiketta. Lapissa kasvaa luonnonvaraisena lapinalppiruusu. Tuttu suopursu luokitellaan nykyään myös alppiruusujen sukuun.

 Suomalaiset alppiruusulajikkeet

Alppiruusupuiston opastaulu (pdf)

Atsalea-opastaulu (pdf)

Opastaulu suomalaisista alppiruusuista (pdf)

 


30.07.2012
 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto