Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Pysäköinti > Usein kysyttyä > 
 Usein kysyttyä
Kuuntele

Miksi sain pysäköintivirhemaksun vaikka autossani oli huoltoajolupa?

– Huoltoajolupa ei oikeuta pysäköintiin millään katualueella. Nimensä mukaisesti lupa oikeuttaa ainoastaan huoltoajoon esimerkiksi lastausta ja purkamista varten. Tuolloinkin tulee noudattaa normaaleja pysäköintiin liittyviä määräyksiä. Huoltoajolla tarkoitetaan sellaista ajoa, jossa joudutaan esimerkiksi ajamaan alueen läpi missä normaaliajo ei ole sallittua. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi piha-alueet.

Olen maksanut pysäköintivirhemaksuni, mutta sain postissa maksumääräyksen. Ei kai minun tarvitse maksaa sitä?

– Pysäköintivirhemaksun maksuaika on lakisääteisesti 30 päivää. Myöhässä maksettu tai maksamaton virhemaksu korottuu automaattisesti 12 eurolla. Jos siis olet maksanut alkuperäisen pysäköintivirhemaksun myöhässä, tulee myös korotettu osuus maksaa. Pysäköintivirhemaksuun on mahdollista saada hieman lisää maksuaikaa soittamalla rakennusviraston asiakaspalveluun. Näin vältyt maksun korottumiselta, jota taas ei voi korottumisen jälkeen poistaa.

Sain virhemaksun, jossa virheeksi on merkitty pysäköinti pihakadulle. Mitä tämä tarkoittaa ja millä tämä alue osoitetaan?

Pihakatu-liikennemerkkiTieliikennelain (ks. Finlex) mukaan pihakadulla auton pysäköinti on sallittu vain merkityllä pysäköintipaikalla. Muualle kuin merkityille paikoille voi pysäköidä vammaisen pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon, mutta tällöinkään pysäköinti ei saa kohtuuttomasti haitata pihakadulla liikkumista. Pihakatu osoitetaan oheisella liikennemerkillä. 

Parkkeerasin autoni Iso Roobertinkadulle enintään viideksi minuutiksi, ja sillä välin minulle oli kirjoitettu virhemaksu. Miksi näin?

Kävelykatu-liikennemerkki– Iso Roobertinkatu on kävelykatu, ja kävelykaduilla pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty. Edes auton lastaaminen tai purkaminen ei siis ole sallittua. Poikkeuksena on huoltoajoon liittyvä pysäyttäminen silloin, kun huoltoajo on liikennemerkin mukaan sallittua. Kävelykatu osoitetaan oheisella liikennemerkillä.

Mihin vammaisen pysäköintitunnuksella saa pysäköidä?

– Vammaisen pysäköintitunnuksella saa pysäköidä liikkumisesteisen pysäköintipaikalla. Lisäksi tunnus oikeuttaa pysäköimään pysäköintikielto- ja aluepysäköintikieltoalueille sekä maksullisille paikoille ilman erillistä maksua. Tunnus ei kuitenkaan oikeuta pysäköimään jalkakäytävälle eikä pysähtymiskielto-paikoille. Ajoneuvo ei kuitenkaan saa häiritä muuta liikennettä. Luvan myöntää poliisi.

Minulla on asukaspysäköintitunnus ja pysäköin tunnuksen vaikutusalueella. Miksi kuitenkin sain virhemaksun?

– Asukas- ja yrityspysäköintitunnukset oikeuttavat pysäköimään ainoastaan liikennemerkin erikseen osoittamille paikoille. Tunnuksen vaikutusalueella on yleensä myös sellaisia merkittyjä pysäköintipaikkoja, joissa kyseinen tunnus ei kelpaa.

Kuljettajan tuleekin aina tarkistaa paikalla vaikuttavasta liikennemerkistä, saako paikalle pysäköidä kyseisellä asukas- tai yritystunnuksella. Huomaathan, että liikennemerkki tulee aina tarkistaa siltä puolelta katua, johon ajoneuvonsa pysäköi. Esimerkiksi raja-alueilla kadun eri puolet voivat olla eri tunnusten alueita. Tunnuksen pitää myös olla näkyvillä siten, että se on helposti luettavissa.

Pysäköin ajoneuvoni linja-autopysäkin läheisyyteen, en kuitenkaan pysäkille. Miksi sain virhemaksun?

Tieliikennelain (ks. Finlex) mukaan pysäkkialueeksi luetaan pysäkistä 12 metriä suuntaansa. Useilla pysäkeillä on maalaukset arvioinnin helpottamiseksi, mutta nämä eivät kuitenkaan ole välttämättömiä.

Mikä merkki kieltää pysäköinnin hiekkakentälle?

– Puistot, nurmikot ja erilaiset joutomaat luetaan maastoalueiksi. Nämä ovat kiellettyjä pysäköintialueita. Tätä kieltoa ei erikseen merkitä liikennemerkein, vaan maastoliikennelaki (ks. Finlex) itsessään kieltää pysäköinnin näillä alueilla.

Mihin Töölöntorilla saa pysäköidä?

– Töölöntori on muiden torialueiden tapaan pysäköintikieltoaluetta, joten pysäköinti on sallittua vain merkityillä paikoilla. Lisäksi varsinaisella torilla (alueella, jota käytetään torimyyntiin) saa pysäköidä liikennemerkkien osoittamana aikana eli käytännössä iltaisin ja öisin sekä sunnuntaisin.

Mille paikoille Kauppatorilla saa pysäköidä?

– Töölöntorin tapaan myös Kauppatori on pysäköintikieltoaluetta, joten pysäköinti on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla. Lisäksi varsinaisella torilla (alueella, jota käytetään torimyyntiin) saa pysäköidä liikennemerkkien osoittamana aikana eli käytännössä iltaisin ja öisin sekä talvisunnuntaisin.

Taloyhtiömme pihalla on autollemme parkkipaikka, josta maksamme kuukausittaisen käyttömaksun. Paikka on selkeästi merkitty Varattu-kyltillä. Joku pysäköi jatkuvasti luvatta paikallamme. Mikä neuvoksi?

– Pysäköinninvalvonta valvoo pysäköintiä yleisillä alueilla. Se auttaa myös yksityisten alueiden pysäköintiongelmissa. Tällöin kiinteistön edustajan – isännöitsijän, taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan, talonmiehen tai vastaavan – on oltava paikalla, kun valvoja tulee sakottamaan. Lisäksi kaikilla sisäänkäyntiväylillä on oltava liikennemerkki, jossa lukee yksityisalue. Voitte olla yhteydessä asiakaspalveluun, puh. (09) 310 39000.

Taloyhtiömme parkkipaikalla on lojunut jo monta kuukautta hylätty auto. Voisiko kaupunki hakea auton pois?

– Kyllä, isännöitsijän tai muun taloyhtiön edustajan pyynnöstä. Jos auto on hyväkuntoinen, isännöitsijän tulisi ottaa yhteyttä pysäköinninvalvontaan. Jos auto on selvästi romutettavassa kunnossa, otetaan yhteyttä ajoneuvojen siirtoyksikköön. Katso myös Hylätyt ajoneuvot -sivu.

Miksi Helsingin keskustassa on niin vähän parkkipaikkoja?

– Kantakaupungin korttelit on rakennettu aikana, jolloin nykyisiin automääriin ei tiedetty varautua. Automäärän kasvettua kadunvarsipaikkojen riittämättömyydestä on tullut ongelma keskustassa asuville. Muuttamalla kadunsuuntaisia pysäköintipaikkoja vinopysäköintipaikoiksi on kantakaupunkiin saatu 200 uutta asukaspysäköintipaikkaa. Keskustassa asioiville pysäköintitilaa löytyy lukuisista pysäköintilaitoksista. Palautetta ja toiveita pysäköintijärjestelyistä voi esittää kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosastolle.


18.04.2012
 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto