Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
16.09.2014
 Rakennusvirasto - kello
Kiinteistövirasto > Maa- ja kallioperä >
 Ajankohtaista pohjavesistä
Kuuntele

Pohjavesitilanteen seuraaminen Helsingin kaupungin alueella on yksi geoteknisen osaston päätehtävistä. Erityisen tärkeä alue on keskusta, jossa pohjavedenpinnan lyhytaikainenkin aleneminen voi vahingoittaa puupaaluille perustettuja rakennuksia. Pohjavedenpinnan korkeudesta on atk-tietokannassa tietoja n. 4 000 pohja- ja orsiveden havaintoputkesta ja näistä n. 700 putkea havainnoidaan kerran kuukaudessa.

Helsingin kaupungin alueella tarkkaillaan pohjavesiä kuukausittain sadoista putkista. Pohjaveden tarkkailu ja sen pinnan luontaisen tason ylläpito on tärkeää. Pohjaveden pysyvällä alenemisella voi olla haittavaikutuksia, jotka voivat näkyä esimerkiksi keskustan puupaaluperustaisten talojen vaurioitumisena ja savialueiden painumisena. Helsingissä muutamia pohjavesiputkia on varustettu automaattimittarein, joiden tiedot päivittyvät geoteknisen osaston internetsivuille kerran vuorokaudessa.

Helsingin pohjavesitilanne 4.7.2014 (rakennusgeologi Risto Niinimäki):
Keväinen lumien sulamisen aiheuttama pohjaveden pintojen nousu jäi pieneksi lumen vähäisyyden vuoksi. Kesälle tyypillinen laskuvaihe alkoi siten jo melko varhain keväällä. Pääosin lasku on ollut maltillista, vaikka huhtikuussa oli normaalia kuivempaa, mutta toukokuussa taas satoi hieman normaalia enemmän. Myös kesäkuun normaalia runsaammat sateet ovat jossain määrin jopa saaneet pohjaveden pinnat hienoiseen nousuun. Keskimääräisesti pohjavedet eivät poikkea normaalivaihtelun rajoista ja muutokset ovat olleet rauhallisia. Monin  paikoin ollaan pitkäaikaisten havaintojen keskiarvossa tai ehkä hieman sen alapuolella.

Helsingin pohjavesitilanne 28.3.2014 (rakennusgeologi Risto Niinimäki):
Loppusyksyn ja alkutalven ollessa lämmin, niin sateet tulivat pääosin vetenä ja maa pysyi sulana. Näin sateiden vaikutuksesta pohjavedet olivat nousussa tammikuun puolelle saakka.  Maan jäädyttyä alkoi talvelle tyypillinen pohjavedenpinnan lasku. Lyhyen pakkasjakson jälkeen pohjaveden pinta nousi hieman vähäisten lumien sulamisen vaikutuksesta. Keskusta-alueella vaihtelut eivät ole olleet yhtä selviä, koska runsaiden päällystettyjen pintojen vuoksi sade- ja sulamisvedet eivät pääse imeytymään maaperään kuten keskusta-alueen ulkopuolella, missä on runsaammin puisto- ja nurmialueita. Pohjavedet ovat yleisesti keskimääräisen vaihteluvälin sisällä.

Tälle sivulle kootut automaattiasemien havainnot päivittyvät lähes päivittäin.

Pohjaveden mittausasemat: Orsiveden mittausasemat:
Helsingin Rautatieasema Helsingin Rautatieasema
Aleksanterinkatu 15 Aleksanterinkatu 15
Aleksanterinkatu 36 Aleksanterinkatu 36
Kaisaniemi Urheilukatu 26
Havis Amanda Dagmarinkatu 6
Kluuvikatu 7 Aleksis Kivenkatu 40
Mannerheimintie 1
Mannerheimintie 3
Mannerheimintie 8
Pohjoisesplanadi 29
Pohjoisesplanadi 35
Haapatie 29
Härkävaljakontie 16
Kotinummenpuisto
Kravuntie 20
Suopursuntie 6

06.08.2014

 Lisätietoa
Julkiset maa- ja pohjavesitiedot (Aineistot > Ympäristö, luonto ja asuminen, Kiinteistöt ja rakennukset)
Soili-palvelu (maksullinen)
Louhinnat
Tunneleiden päälle rakentaminen
Pohjavesitilanne

Linkit
Maaperän puhtaus
Palaute
Usein kysyttyä
 
 
   
Sivun ylläpito: Kiinteistövirasto | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kiintestövirasto