Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |   По-русски   |
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
08.02.2016
Kaupunginmuseo >  Museot ja näyttelyt >  Työväenasuntomuseo > 
 Työväenasuntomuseo
Kuuntele

Pieniä koteja ja pihapuiden suhinaa

Tunnelmallisen Työväenasuntomuseon hellahuoneet kertovat ihmisläheisesti suomalaisen arjen historiasta. Museon puodista voi hankkia nostalgiset tuotteet lahjaksi tai omaan käyttöön.

Työväenasuntomuseo Kirstinkujalla

Työväenasuntomuseo on sijoitettu Helsingin vanhimpaan kunnalliseen työväenasuntoon, joka valmistui 1909. Linnanmäen juurella, Kulttuuritalon naapurissa sijaitseva satavuotias puutalo kehystää tarinoita 1900-luvun helsinkiläisten työläiskotien elämästä.

Työväenasunnot ovat harvinainen muisto Pitkänsillan taakse 1800–1900-lukujen vaihteessa syntyneestä, tiiviisti asutusta työläiskaupunginosasta. Kohentaakseen oman työväkensä oloja Helsingin kaupunki rakennutti laadukkaita asuntoja silloiselle Kristiinankadulle. Asunnot vuokrattiin pitkään kaupunkia palvelleille työmiehille, mieluiten suuriperheisille. Vuokra oli kallis mutta asukkaat tyytyväisiä.

Puutalot katosivat Kalliosta nopeasti 1950-luvulta alkaen, ja myös Kirstinkadun työväenasunnot merkittiin purettaviksi 1966. Talojen annettiin rapistua, ja elämä niissä muuttui levottomaksi. 

Vasta 1986 rakennukset suojeltiin, kolme kunnostettiin nykyaikaisiksi asunnoiksi ja yhdestä kaupunginmuseo teki Työväenasuntomuseon. Hyvin säilynyt museotalo korjattiin mahdollisimman paljon vanhaa säilyttäen. Yhdeksän hellahuonetta sisustettiin talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi.

Tavalliset joka kodin esineet, arjen muistot ja todelliset ihmiskohtalot tarjoavat unohtumattoman retken helsinkiläisten menneisyyteen. Erityisesti lapsiryhmille suunnatut erityisopastukset ovat olleet suosittuja, koska entisajan kotien nykyisestä kovasti poikkeava arki avaa pienimmillekin oven historiaan.

Museon puodista voi ostaa nostalgisia tuotteita lahjaksi tai oman kodin kaunistukseksi. Tarjolla on vanhoja hyviä keittiövälineitä, kotitekoista sinappia, työläispihojen kasveilla koristeltuja astiapyyhkeitä ja paljon muuta.

Kesällä 2011 museon pihalla avattiin historiallinen kukkapenkki, joka tutustuttaa Helsingin puutalopihojen perinteisiin koristekasveihin. Lue lisää Työläispihojen kasveja -verkkoesitteestä [.pdf]

Arjen muistoja


Kävijöiden kommentteja:

"Olen toista kertaa täällä Työväenasuntomuseossa ja aion suositella muillekin. Tämä on hienompi paikka kuin nimi kertoo. Ilmainen sisäänpääsy kannusti tulemaan katsomaan uudistettua näyttelyä."

"On hyvä, että tällainen ajankuva on konkreettisesti nähtävissä."

"Kiitos että olette säilyttäneet ja entisöineet nämä."

"Työväenasuntomuseo on hyvin toteutettu, vanhemmille muistoja ja nuoremmalle polvelle tietoa siitä, miten ennen asuttiin."

"Aivan ihana paikka, olen tosi positiivisesti yllättynyt."

"Hurmaava ja mielenkiintoinen kokemus. Varmasti tullaan uudelleen ja tuodaan kaikki sukulaisetkin mukaan..."

"Hieno ja hyvin toteutettu museo, jonka avautumista odotin innolla, enkä pettynyt. Kiitos!"

"Kiitos hyvästä palvelusta. Toivottavasti nuoret ja koululaiset löytävät tiensä tänne. Nykyaikaisen tavaranpaljouden keskellä eläville voisi olla yllätys, miten vähällä tavaralla ennen pärjättiin."

"Kiitokset harvinaisen hyvästä opastuksesta. Sen myötä kävi eläytyminen eri kohteisiin vaivatta."

"Henkilökunta erittäin ystävällistä ja työstään kiinnostuneita. Museokauppa pienuudestaan huolimatta hyvä. Hieno museokäynti."

Museorakennuksen historiaaTämän sivun osoite on www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tyovaenasuntomuseo


14.04.2015
Työväenasuntomuseo 
ja puoti
Kirstinkuja 4
Puh. 09 3107 1548
tai 040 590 5516

Avoinna
15.4.–25.10.2015
ke–su 11–17
Poikkeukselliset aukioloajat

Avajaistarjouksena Yhdeksän pientä kotia -kirja S-Etukortilla hintaan 17 € (norm. 20 €) 15.4.–30.4.2015

 

Aina vapaa pääsy!

 

Työväenasuntomuseossa liikutaan henkilökunnan johdolla.

Ryhmäkäynnit on varattava etukäteen:
puh. 09 3107 1548 tai 040 590 5516.


Helsingin kaupungin liikennelaitos 1, 1A, 3, 9
Helsingin kaupungin liikennelaitos 23Museorakennuksen historiaa

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Kaupunginmuseo | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunginmuseo