Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
16.04.2014
Kaupunginmuseo >  Museot ja näyttelyt >  Sederholmin talo > 
 Sederholmin talo
Kuuntele

Lasten kaupunki

Sederholmin talo on nyt Lasten kaupunki. Uudenlainen koko perheen museo kutsuu tutustumaan Helsingin menneisyyteen elämyksellisesti omin käsin. Talossa järjestetään myös paljon toimintaa lapsille.

Lasten kaupunki

Lasten kaupungissa voi leikkiä 1700-luvun Helsingin puodeissa ja verstaissa, istua pulpetissa 1930-luvun kansakoululuokassa ja vierailla 1970-luvun mummolassa. Huomattavan testamenttilahjoituksen tuella toteutettu Lasten kaupunki on ensiosa kaupunginmuseon uudesta museokeskuksesta, joka syntyy Senaatintorin nurkalle muutaman vuoden kuluttua. Lasten kaupunkiin on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.

Lasten kaupungissa lapset saavat leikin ja eläytymisen kautta ensioivalluksen siitä, että elämä oli toisenlaista ennen vanhaan. Myös vanhempi väki saattaa löytää itsestään lapsen, innostua raapustamaan rihvelitauluun, veivata numeron vanhalla puhelimella – ja samalla palata unhoon painuneisiin lapsuusvuosiin. Kaikkia yhdistää lapsuus, joka yksillä on kaukana menneessä, toisilla tässä ja nyt. Lasten kaupunki kannustaa jakamaan lapsuuden kokemukset yli sukupolvien.

Lapsivieraita suutarin verstaassa. Kuva: Sakari Kiuru / Helsingin kaupunginmuseo.

Lasten kaupungin alakerrassa tutustutaan 1700-luvun Helsinkiin. Lapset voivat purkaa kauppalaivan lastia, auttaa suutaria verstaassa ja toimia puotipuksuna. Yläkerran luokkahuoneessa tehdään aikamatka 1930-luvun kansakouluun, jossa aamuhartaus, kynsitarkastus, tiukka kuri sekä luku- ja kaunokirjoitusharjoitukset kuuluvat asiaan. Yläkerrassa esitellään myös esinein ja kuvin helsinkiläisen lapsuuden ilmiöitä: työtä, harrastuksia ja erilaisia perheitä, joiden elämään voi eläytyä nukkekotileikein.

Tervetuloa leikkimään nukkekodeilla!

Yläkerran perältä löytyy pieni kodikas mummola, jossa eletään 1970-lukua. Kaikki ovat tervetulleita mummolaan muistelemaan ja leikkimään ja kaikkiin tavaroihin saa koskea. Viikonloppuisin mummolassa voi jakaa muistoja museomummon tai -vaarin kanssa. Museomummot ja -vaarit ovat kaupunginmuseon uusia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Lasten kaupungin mummola vie aikamatkalle 70-luvulle.

Museon lastentoiminnalla pitkät perinteet

Helsingin kaupunginmuseo teki ensimmäisten joukossa Suomessa jo 1970-luvulla lapsille omia näyttelyitä ja palkkasi museolehtorin. Lastentoiminnan vakiintuessa 1990-luvulla museolehtorien määrä kasvoi. Tuomarinkylässä vuonna 1992 avatusta Lastenmuseosta tuli syrjäisyydestään huolimatta päiväkotien ja perheiden suosima kohde. Kalevankadulla vuodesta 2000 sijainnut Koulumuseo tarjosi entisille ja nykyisille koululaisille vanhanajan oppitunteja.

Vuonna 2010 Helsingin taloustilanteen kiristyessä myös kaupunginmuseo tiivisti toimintaansa ja luopui osasta tilojaan. Lastenmuseon ja Koulumuseon parhaat toiminnot päätettiin keskittää Sederholmin taloon, joka on paremmin yleisön ulottuvilla. Niukkenevan talouden oloissa kaupunginmuseo vastaanotti 2011 yllättyneenä ja kiitollisena museon ystäväyhdistykseen kuuluneen Kirsti Suvannon suuren testamenttilahjoituksen, joka osin mahdollisti Lasten kaupungin toteuttamisen.

 

Oletko tulossa Lasten kaupunkiin ryhmän kanssa? 
Katso sivu Opastukset.

 

Tämän sivun osoite on www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sederholmintalo


11.03.2014
Sederholmin talo 
Aleksanterinkatu 16–18
Puh. (09) 3103 6529 

Huom! Lastenvaunuille on ulkona oma katos, sisälle vaunuja ei voi tuoda tilanpuutteen vuoksi.

Lasten kaupunki
Avoinna:
ti–pe 13–17
la–su 11–17

VAPAA PÄÄSY

Lasten kaupunki sulkeutuu remontin tieltä 30.4.2014 ja avautuu uudistuneena keväällä 2016.

Toimintaa lapsille


Poikkeukselliset aukioloajat

 

Aina vapaa pääsy.

 

 

Helsingin kaupungin liikennelaitos 1, 2, 3, ja 4/4T
 

 

Museorakennuksen historiaa

 

Katso Stadi TV:n ohjelma Sederholmin talosta

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Kaupunginmuseo | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunginmuseo