Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  |  Mobiili  | 
|   På svenska   |   In English   |   Auf Deutsch   |   En français   |   По-русски   |   Selko   |   Viittoma   |   Muut kielet   |
 
Töölönlahdelta kaupunkia kohti
Haku kaupungin sivuilta:
 
Sivukartta
Hae puhelinnumeroita
17.04.2014
 Sää
 Uutisia
17.04.14 A-telineiden käytöstä kerätään kaupunkilaismielipiteitä

Telineet voivat haitata näkövammaisten liikkumista. Kuva: Pirita Männikkö / Helsingin kaupunki
Siirrettävät telineet voivat haitata näkövammaisten liikkumista. Kuva: Pirita Männikkö / Helsingin kaupunki

Katujen siirrettävät mainostelineet eli niin sanonotu A-standit ovat puhuttaneet Helsingissä jo vuosia. Kaupunki kerää nyt kaikkien kaupunkilaisten näkemyksiä mainostelineden käytöstä. Mielipiteensä voi kertoa verkkolomakkeella.

Yrittäjät käyttävät siirrettäviä mainostelineitä liikehuoneistojensa edessä ja pitävät niiden käyttöä tärkeänä. Muun muassa näkörajoitteiset taas kokevat jalkakäytävillä olevat telineet haittaa aiheutuviksi.

Kyselyyn voi vastata 28. huhtikuuta mennessä verkkolomakkeella.

Kyselyn tulosten valmistuttua Helsingin rakennusvirasto kutsuu asianosaiset keskustelutilaisuuteen. Tilaisuuden jälkeen rakennusvirasto valmistelee asiaan liittyvän linjauksen poliitikkojen päätettäväksi.16.04.14 Nuoret ja päättäjät suunnittelivat toimivampaa Helsinkiä

Kuva 14.4. toimintakeskus Hapessa järjestetystä Päättäjämiitistä. Kuvaaja:M. Hohteri
Kuva 14.4. toimintakeskus Hapessa järjestetystä Päättäjämiitistä. Kuvaaja:M. Hohteri

Helsinkiläisnuoret kysyivät kenelle kuuluu vastuu koulukiusaamiseen puuttumisesta tavatessaan kaupungin päättäjiä ja viranhaltijoita viime viikolla järjestetyssä Päättäjämiitissä. Kaikki sitoutuivat edistämään monia nuorten esille nostamia asioita aina vapaa-ajantoiminnasta vaikuttamiseen.

​Toimintakeskus Hapessa järjestettyyn Päättäjämiittiin kokoontui parisenkymmentä hallintokunnan virastopäällikköä ja edustajaa miettimään uusia keinoja kuulla nuoria. Nuoria tilaisuuteen osallistui reilu kahdeksankymmentä.

Nuoret nostivat esille 10 keskustelun aihetta, joiden pohjalta nuoret päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa tekivät toimenpidesuunnitelman. Suunnitelma lähetetään kaupunginjohtajalle, apulaiskaupunginjohtajille ja kaupunginhallitukselle. Suunnitelman etenemistä pääsee seuraamaan netissä osoitteessa, ruuti.net.

Kenelle kuuluu vastuu koulukiusaamiseen puuttumisesta?

Koulukiusaamiseen puuttumisen selkeä vastuuttaminen oli yksi kymmenestä keskustelunaiheesta. Yhtenä ratkaisuna kiusaamiseen päätettiin lisätä kansalaistaitojen opetusta. Aluepäällikkö Ulla-Maija Vähäsarja opetusvirastosta lupasi edistää asiaa kaupungin hallinnossa. Valtuutettu Sirkku Ingervo (Vihr.) tekee yhteistyössä nuorten kanssa valtuustoaloitteen opettajien lisäkoulutuksesta koulukiusaamisen vähentämiseksi ja tarvittavien määrärahojen varaamisesta siihen.

Päättäjämiitti on 13–19-vuotiaille nuorille suunnattu tilaisuus viedä asioita eteenpäin kunnalliseen ja poliittiseen päätöksentekoon. Tapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Päättäjämiitti on osa nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia. Ruudista vastaa Helsingin nuorisoasiainkeskus yhteistyössä opetusviraston kanssa.

Lisää aiheesta:

ruuti.net
Päättäjämiittiin osallistui yli 80 nuorta – lue mitä päättäjät lupasivat /Nuorisoasiainkeskus
Nuoret tapaavat päättäjiä Päättäjämiitissä 11.4.2014
/Nuorisoasiainkeskus16.04.14 Katajanokan maailmanpyörän kupeeseen piknik- ja klubitilaa

Havainnekuva väliaikaisesta kahvila-aluuesta: Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit
Havainnekuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit

Katajanokan maailmanpyörä saa viereensä kaupunkitapahtumille suunnitellun alueen. Rakennuslupa suunnitelmalle myönnettiin tiistaina. Pyörän ja alueen avajaiset on suunniteltu pidettävän noin 15.5. Kausi päättyy 15. lokakuuta.

Kesäkaudeksi tarkoitettu tapahtuma-alue kunnostetaan, valaistaan ja päällystetään osin siirtonurmella, osin terassilaudoituksella. Kahvila ja aputilat toteutetaan kontteihin, jotka verhoillaan kuusirimoituksella. Asiakastiloihin tulee lasiseinät.

Kahvilan yhteydessä sijaitsevalle siirtonurmelle voi tulla piknikille tai ottamaan aurinkoa. Kahvilassa tullaan tarjoilemaan muun muassa leipomo- ja salaattituotteita sekä virvokkeita. Alueella järjestetään myös live- ja dj-klubeja, lavatansseja sekä mahdollisesti muuta ohjelmaa.

Alueelle on vapaa pääsy ja se soveltuu myös liikuntarajoitteisille.16.04.14 Kesäksi löytyy nuorille harrastuksia, leirejä ja hengailua

Harrastushausta löytyy tekemistä.

Mietitkö, mitä tehdä kesällä? Klikkaa itsesi Harrastushakuun ja löydä kesän parhaat tärpit. Harrastushaussa on tekemistä, leirejä, harrastuksia, rentoa hengailua ja kursseja  kesäksi. Valitse sinulle sopivimmat kesämenot jo tänään.

Kesä ja  kesätekemiset ovat pian täällä. Harrastushausta löydät tekemistä kuitenkin ympäri vuoden!

Lisää aiheesta:

Nuorisoasiainkeskus

Harrastushaku


 16.04.14 Pääsiäisen menovinkit, liikenne ja terveyspalvelut

Kuva: Comma Image/ pääsisäistrulleja.

Helsingissä on pääsiäisenä paljon ohjelmaa koko perheelle. Pääsiäisen pyhät muuttavat liikennejärjestelyjä ja vaikuttavat terveyspalveluihin. Alle on koottu pääsiäisen menovinkkejä sekä tietoa liikennejärjestelyistä ja terveyskeskuspäivystyksestä pyhien aikana.

Via Crucis -näytelmäkulkue vaeltaa pitkäperjantaina 18. huhtikuuta klo 21 alkaen Kaisaniemen puistosta Säätytalon kautta Tuomiokirkon portaille. Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat poikkeusreittiä kulkueen aikana. Helsingin seudun liikenne kulkee kiirastorstaina perjantain aikataulujen mukaan ja pitkäperjantaina sekä ensimmäisenä ja toisena pääsiäispäivänä sunnuntaiaikataulujen mukaisesti.

Pääsiäisenä  järjestetään kantakaupungin alueella kirkkokonsertteja Tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa ja Johanneksenkirkossa. 

Seurasaaren pääsiäiskokot sytytetään lankalauantaina 19. huhtikuuta klo 18.30. Ohjelma juhlakentällä alkaa jo klo18. Juhlakansan joukkoon odotetaan jälleen kymmeniä trulleiksi pukeutuneita lapsia luutineen. 

Korkeasaaren eläintarhassa karhut ovat heränneet talviuniltaan ja riikinkukot marssivat ulos talvitiloistaan. Pääsiäisen ohjelmassa on koko perheen puuhapaja sekä Munajahti, jossa voi testata tietojaan kysymyspisteillä ja saada palkinnoksi pääsiäisyllätyksen. Korkeasaari on huhtikuussa avoinna päivittäin klo 10–18.

Haltialan maatilalla on avoimet ovet 18.–20.4. Tilaan kuuluu useita entisen kartanon rakennuksia ja navetta, jossa asustaa muun muassa lehmiä, sikoja ja kanoja. Myös tilan lampolassa on ollut iloisia tapahtumia – vuoden ensimmäinen karitsa syntyi 6.3. Lampola avautuu jälleen karitsoinnin jälkeen 14.4.

Terveysasemien aukioloajat ja terveyskeskuspäivystys

Terveysasemat ovat kiinni pääsiäisen aikaan pitkäperjantaina 18. huhtikuuta ja toisena pääsiäispäivänä maanantaina 21. huhtikuuta. Terveysneuvontaa saa ympäri vuorokauden numerosta (09) 10023. Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa soitetaan numeroon 112.

Oman terveysaseman ollessa kiinni päivystää terveyskeskuspäivystys kiireellisissä sairaustapauksissa arki-iltaisin klo 16–22, viikonloppuisin ja pyhinä klo 8–22 seuraavasti:

Aikuiset (16 vuotta täyttäneet)
Haartmanin sairaala (Haartmaninkatu 4), rakennus 12, puh. (09) 310 63231 ja Marian sairaala (Lapinlahdenkatu 16), rakennus 15 C, puh. (09) 310 67204. Yöllä klo 22–8 päivystävät Haartmanin ja Marian päivystyspoliklinikat.

Lapset
Lasten ja nuorten sairaala, Lastenklinikka (Stenbäckinkatu 11), puh. (09) 10023. Yöllä klo 22–8 päivystää Lastenklinikan päivystyspoliklinikka.

Kiireellisissä sairaustapauksissa, oman terveysaseman ollessa kiinni, helsinkiläiset voivat hakeutua myös Jorvin terveyskeskuspäivystykseen Espooseen (Turuntie 150), puh. (09) 10023 tai Peijaksen terveyskeskuspäivystykseen Vantaalle (Sairaalakatu 1), puh. (09) 471 67060.

Suun terveydenhuollon päivystys

Suun terveydenhuollon päivystys on auki pääsiäisenä 18.4–21.4. klo 9–21 Haartmanin sairaalassa (Haartmaninkatu 4), rakennus 12. Ajanvaraus on avoinna klo 8–21, puh. (09) 310 49999. Potilaiden toivotaan ottavan yhteyttä puhelimitse ennen kun hakeutuvat suun terveydenhuollon päivystykseen.

Lisää aiheesta:

Sairaanhoitopalvelut Helsingissä pääsiäisenä ja vappuna

Pääsiäinen aikaistaa jätekuljetuksia

Pääsiäisen menovinkkejä

Helsingin pääsiäisajan tapahtumia ja tietoa aukioloajoista16.04.14 Jakomäessä rakennetaan vanhojen purettavien kerrostalojen tilalle uusia

Havainnekuva: Kuva: Arkkitehtitoimisto PiirtaRakennuslautakunta myönsi tiistaina 15. huhtikuuta rakennusluvan kolmelle uudelle asuinkerrostalolle Jakomäkeen. Kaupunki purkaa niiden paikalta kaksi 60-luvun lopulla rakennettua viisikerroksista elementtitaloa. Uusiin rakennuksiin tulee viiteen kerrokseen yhteensä 207 asuntoa.

Kaikissa uusissa asunnoissa on parveke tai terassi pihan puolella. Lasiseinäiset sisäänkäynnit ja porrashuoneet käsitellään tunnusvärein. Rakennettava alue on kallioinen ja alueen ominaispiirteet säilytetään rakentamalla uudet kerrostalot lähes nykyisten talojen paikalle. Rakennukset toimivat melumuurina pihan oleskelualueelle.

Kohteesta on järjestetty vuosina 2010-2011 suunnittelu- ja tarjouskilpailu, jonka voittajaehdotuksen pohjalta uudet kerrostalot on suunniteltu. Purettaville rakennuksille on jo aiemmin myönnetty erillinen purkamislupa. Myös rakennusten autokatokset ja pysäköintikansi puretaan.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Piirta

Lisää aiheesta:

Rakennusvalvontavirasto


 16.04.14 Tapanilan koulutilojen vähentämisestä asukasilta 29.4.

Helsingin opetusvirasto harkitsee tiukkenevan budjettinsa vuoksi koulutilojen vähentämistä Tapanilan alueella. Opetusvirasto järjestää aiheesta kaikille avoimen asukastilaisuuden keskiviikkona 29. huhtikuuta.

Tapanilan ala-asteen koulu toimii kolmessa eri rakennuksessa Veljestenpihalla. Osoitteessa Veljestenpiha 7 sijaitseva rakennus on erittäin huonokuntoinen. Kaupungin ei opetusviraston mukaan kannata korjata rakennusta, sillä oppilaat mahtuvat kahteen muuhun koulurakennukseen. Opetusvirasto esittää, että koulu luopuu rakennuksesta. Lisäksi tarkastelussa on osoitteessa Veljestenpiha 2– 6 sijaitsevan rakennuksen käyttö tulevaisuudessa.

Helsingin kaupungin koulujen verkostoa tarkistetaan vuosittain sen mukaisesti, miten oppilas- ja opiskelijamäärät ovat muuttuneet. Tarkastelu pohjautuu opetuslautakunnan hyväksymiin koulutuspoliittisiin linjauksiin.

Keskustelutilaisuus järjestetään 29. huhtikuuta kello 18–19.30 Tapanilan ala-asteen koulun liikuntasalissa, osoitteessa Veljestenpiha 2 (kartalla).


 16.04.14 Kousa: Helsingin Energian ja Sataman yhtiöittämisestä muutoksia omistajaohjaukseen

Kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Tuuli Kousa (Vihr.) kertoo videoblogissaan siitä, miten Helsingin Energian ja Helsingin Sataman yhtiöittäminen tuovat mukanaan muuutostarpeita kaupungin omistajaohjauksessa.

Helsingin Energian ja Sataman yhtiöittämiset johtuvat kuntalain muutoksesta, joka velvoittaa Helsingin kaupungin yhtiöittämään liikelaitoksiaan.

Kaupungin konsernijaoston tehtävänä on seurata Helsingin kaupunkikonsernin toimintaa ja sitä, että konserniin kuuluvat tytäryhtiöt ja säätiöt toimivat valtuuston ja hallituksen asettamien tavoitteiden mukaisesti.

Lisääa aiheesta
Konsernijaosto kaupungin sivuilla15.04.14 Itä-Helsingin leikkipuistot voittivat kaupungin energiansäästökisan


Pekka Sauri puhuu videoblogissaan kaupungin energiansäästöstä.

Palkinnon Mellunkylän–Vuosaaren leikkipuistojen edustajille jakoi apaulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Kuva: Helsingin kaupunkiKaupungin omille työyhteisöilleen järjestämän energiansäästökilpailun on voittanut Mellunkylän–Vuosaaren seitsemän leikkipuiston yksikkö. Voittajat toteuttivat lähes 30 toimenpidettä leikkipuistojen energiansäästöön ja siitä viestimiseen liittyen.

Leikkipuistot tekivät energiaa säästäviä toimia koskien kiinteistöjen jokapäiväistä energiankäyttöä, suursiivouksia, uima-altaiden täyttöä, jätteiden lajittelua, kuljetusten tehostamista kuten jäteastioiden tyhjennysväliä, kestäviä hankintoja, leikkikalujen korjauttamisia ja henkilöstön liikkumista. 

Kilpailun aikana leikkipuistoissa aloitettiin oman energiankulutuksen seuranta. Hyviksi todettuja energiansäästökeinoja ja aiheeseen liittyviä yhteystietoja on koottu vinkkikansioon, joka on kaikkien leikkipuistossa vierailevien käytetössä. Leikkipuistoissa tarjotaan myös palveluohjausta alueen maahanmuuttajille, järjestetään vuotuinen Ekoviikko-tapahtuma ja on kirjoitettu oma Eko-Åke-musiikkikuvaelma.

Toiselle sijalle ylsivät Stara Toimitilat lämmitykseen, ilmanvaihtoon, valaistukseen, lämmitystolppiin, saunoihin, rakenteisiin ja kulutusseurantaan liittyneillä säästötoimillaan. Kolmannen palkinnon sai Maatullin ala-aste ja kunniamaininnat jaettiin Stara Tietohallinnolle ja Ympäristökeskukselle. Palkintosumma oli yhteensä 10 000 euroa.

Helsingin Energiansäästöneuvottelukunnan järjestämään kilpailuun saivat osallistua kaikki Helsingin kaupungin työyhteisöt ja kaupungin kiinteistöyhtiöt.

Lisää aiheesta
Energiatehokashelsinki-sivuilla
Leikkipuistojen energiansäästötyöstä tarkemmin (pdf)15.04.14 Toimeentulotuen haku siirtymässä verkkoon – Haaga mukaan ensimmäisenä

Toimeentulotuen hakeminen Helsingissä on siirtymässä verkkoon. Sähköiseen asiointiin siirrytään alueittain lokakuun loppuun mennessä. Ensimmäisenä mukaan tulee Haagan palvelupisteen alue. Se tarkoittaa, että postinumeroalueilla 00260–00441 asuvat helsinkiläiset voivat nyt ensimmäisinä hakea toimeentulotukea myös verkon kautta.

Toimeentulotuen hakeminen tulee osaksi kaupungin asiointi.hel.fi-verkkopalvelua, jonne kootaan kaikki asukkaiden ja kaupungin välinen sähköinen asiointi.

Toimeentulotukihakemuksen kohdalla sähköinen hakulomake nopeuttaa hakemuksen vireilletuloa. Myös sen käsittelyn etenemistä voi seurata omalla asiontitilillään. Toimeentulotukipäätös lähetetään edelleen postitse.

Sähköinen toimeentulotukihakemus löytyy osoitteesta asiointi.hel.fi, kohdasta Sosiaali- ja perhepalvelut ja Toimeentulotukihakemus. Toistaiseksi hakemus on käytössä vain Haagan alueen asukkaille.

Lisää aiheesta
Tarkemmat ohjeet toimeentulotuen hakemiseen (pdf)15.04.14 Kesällä avoinna kolme kauppahallia ruokahalleina - ryhdy hallikauppiaaksi!

Helsingissä on kesällä historiallinen tilanne, kun kaikki kolme kauppahallia ovat ensimmäistä kertaa aikoihin samanaikaisesti avoinna ruokahalleina. Normaalisti kauppahallien myyntipaikkoja vapautuu vain muutamia vuodessa, mutta kun Vanhan kauppahallin kauppiaat palaavat Hietalahden kauppahallista takaisin omaan kotihalliinsa, vapautuu Hietsussa jopa 14 myyntipaikkaa. Samaan aikaan myös Hakaniemen kauppahallissa sekä kesäkuussa avautuvassa Vanhassa kauppahallissa on muutamia vapaita paikkoja.

Vanha kauppahalli avaa ovensa jälleen kesäkuussa ja remontoidun hallin miehistövahvuudesta puuttuu vielä viisi kauppiasta. Kaksi vapaista myyntipaikoista vuokrataan liha- ja leikkelekauppiaalle. Kolme myyntipaikoista on tarkoitettu elintarvikkeiden, kukkien tai siirtomaatavaroiden myyntiä varten. Siirtomaatavara on kauppahallislangia ja tarkoittaa kaikkea mahdollista hyödyllistä tavaraa maan ja taivaan väliltä.

Vanhan kauppahallin katon alla on tänä kesänä mehukas sekoitus vanhaa kauppiaskuntaa ja uutta sukupolvea, kun mm. keskitilaan avautuu Michelin-tason keittiömestareiden ja kondiittoreiden kahvila-ravintola.

Vanhan kauppahallin myyntipaikkoja vuokrataan 28.4. saakka avoinna olevan haun kautta.

Hietalahden kauppahallissa vapautuu useita myyntipaikkoja, kun remonttievakossa olleet kauppiaat palaavat takasin Vanhaan kauppahalliin.  Hietalahteen etsitään juusto-, leipä-, siirtomaatavara-, liha-, vihannes-, kukka-, makeis- sekä keittiö- ja ruokatarvikekauppiaita.

Hietalahden kauppahalli on toiminut nyt vuoden verran ruokahallina, ja asiakkaat ovat ottaneet sen omakseen. Halli tunnetaan laadukkaan ruoan ostopaikkana.Viereen rakentuva Jätkäsääri tuo alueelle entisestään lisää asukkaita, ja oman tunnelmansa hallille tuo legendaarinen Hietsun kirppis.

Hietalahden kauppahallin myyntipaikkoja vuokrataan 5.5. saakka avoinna olevan haun kautta.

Hakaniemen kauppahalli on aktiivinen ja suosittu kauppahalli, joka ei paljon esittelyjä kaipaa. Hallin ja vilkkaan torin vieressä toimii myös useita etnisiä kauppoja, jotka muodostavat ainutlaatuisen ruokakeskittymän.

Hallissa on vapaana viisi myyntipaikkaa, joista kaksi on ensimmäisessä kerroksessa. Toinen vuokrataan elintarvikemyyntiä varten ja toinen kahvilatoimintaa varten. Hallin toisessa kerroksessa on vapaana kolme myyntipaikkaa, jotka vuokrataan tekstiilien, lahjatavaroiden tms. tuotteiden myyntiä varten.

Hakaniemen kauppahallin myyntipaikat vuokrataan tarjousten perusteella heti sopivan kauppiaan löydyttyä.

Kiinnostuitko?

Kauppahallikauppiaana pääset osaksi kauppiasyhteisöä ja hyödyt hallin jo olemassa olevasta uskollisesta asiakaskunnasta. Menestyäksesi hallikauppiaana sinun tulee olla palveluhenkinen, asiallesi omistautunut ja yhteistyökykyinen. Lisätiedot myyntipaikoista ja myyntipaikkojen hakuohjeet löytyvät täältä.

Kauppahallien myyntipaikat vuokraa Helsingin kaupungin tukkutori. 

Lisää aiheesta:

Tukkutori


 15.04.14 Uuden metrojunan mallikappale metrovarikolla

Maketti. Kuva: Markku Laaksonen

HKL:n Roihupellon metrovarikolle on toimitettu Helsinkiin tulevien uusien metrojunien mallikappale eli maketti. Maketti on muuten luonnollisen kokoinen malli tulevan metrojunan ensimmäisestä vaunusta, mutta oikeaa junaa lyhyempi. Mallin sisustus ja ohjaamopöytä on rakennettu kuten tulevassa M300-sarjassa pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta.

HKL järjestää tutustumiskäyntejä uuden junan mallikappaleeseen ja metrovarikolle toukokuun alussa. Yleisön on mahdollista päästä tutustumaan mallikappaleeseen arvonnan kautta. Vierailuja järjestetään tiistaina 13.5. kolmelle ryhmälle, kaikkiaan mukaan pääsee yhteensä noin sata onnekasta kaikista ilmoittautuneista. 

Yleisön ilmoittautumislinkki avataan HKL:n internetsivuilla www.hkl.fi keskiviikkona 16.4. klo 12. Ilmoittautuminen on avoinna vuorokauden, jonka aikana ilmoittautuneet pääsevät mukaan arvontaan. Vierailijoiden määrä on rajattu metrovarikon erityisluonteen vuoksi: kyse on sähköalueesta, jossa ulkopuolisten on aina liikuttava opastetun ryhmän mukana.

Helsinkiin hankitaan M300-sarjan nelivaunuisia metrojunia 20 kappaletta. Uutta junakalustoa tarvitaan metroliikenteen laajentuessa Espooseen. Junat toimittaa espanjalainen kiskokalustovalmistaja Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. eli CAF.

Uudet junat ovat kaikkiaan 90 metriä pitkiä eli nykyisin hiljaiseen aikaan liikennöitävän junayksikön mittaisia. Uusissa junissa on tilaa 576 matkustajalle.

Juna on kokonaan läpikäveltävä eli vaunusta toiseen vaihtaminen matkan aikana on helppoa. Junissa on myös ilmastointi. Ulkoasultaan junat tulevat muistuttamaan M200-sarjan junia ja niiden ulkopinta ja penkit tulevat jatkossakin olemaan oransseja.

Metrojuna varustetaan aluksi väliaikaisella ohjaamolla, jota tarvitaan siirtymävaiheessa metron liikenteenohjausjärjestelmää automatisoitaessa. Väliaikainen ohjaamo puretaan metron automatisoinnin valmistuttua ja paikat otetaan matkustajakäyttöön. Nyt esillä olevasta mallikappaleesta väliaikainen ohjaamo on jo purettu, ja malli vastaa lopullista, kokonaan automatisoituna liikennöivää metrojunaa.

Ensimmäisen uuden M300-junan runko on jo valmisteilla CAF:n tehtaalla Espanjan Zaragozassa. Ensimmäinen juna saadaan Helsinkiin testeihin ja koeajoon ensi vuonna. Koko junasarja toimitetaan vuosien 2015-2016 aikana.

Metrovarikon peruskorjausurakka valmistumassa

HKL-Metroliikenteen varikko Roihupellossa on ollut mittavan peruskorjauksen alla jo lähes viisi vuotta. Varikon tiloja on laajennettu ja peruskorjattu uusien metrojunien tarpeisiin.

Urakassa on peruskorjattu ja laajennettu ratakorjaamo, huoltohalli ja korjaamo sekä rakennettu kokonaan uusi säilytyshalli ja sen kellarikerros ja huoltotunnelit. Myös henkilökunnan sosiaalitilat ja varikon ruokala ovat saaneet uuden ilmeen.

Lisää aiheesta:

HKL

Metrovarikon korjaus

Länsimetro

 15.04.14 Ravintolakoulu Perho laajenemassa huoltoaseman viereen

Hietanimenkadun ja Mechelininkadun huoltoaseman liikenne tulee kulkemaan laajennuksen ali. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC
Viereisen huoltoaseman liikenne tulee kulkemaan uudisrakennuksen ali. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC

Ravintolakoulu Perho Mechelininkadulla on laajenemassa. Rakennuslautakunnassa tiistaina käsiteltävän suunnitelman mukaan laajeneminen toteutetaan uudisrakennuksena. Uuden rakennuksen on tarkoitus nousta Ravintolakoulun nykyisen talon ja arkkitehti Georg Jägerroosin vuonna 1935 suunnitteleman huoltoaseman väliselle kapealle tontille.

Ravintolakoulun lisärakennuksen suunnitteluun on olennaisesti vaikuttanut suojellun funkkistyylisen huoltoaseman välitön läheisyys ja sen toiminnan turvaaminen. Perhon uusi oppimiskeskus nousee pilarien päälle, jotta huoltoaseman liikenne voi ajaa sen alta, ja huoltoaseman toiminta voi jatkua entisellään. 

Vaaleaksi rapattavan rakennuksen lähes kahden kerroksen korkuista lasista pääsisäänkäyntiä korostaa kuparinen porttiaihe. Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Jan Söderlund.

Laajennushanke käynnistyi, koska Perhon nykyinen koulurakennus on käynyt ahtaaksi. Lisää tilaa tarvitaan teoriaopetuksen lisäksi tietokeskukselle, opiskelijahuollon vastaanottotiloille ja Haaga-Perhon aikuiskoulutuksen tarpeisiin. Laajennuksen myötä toteutuu ravintolakoulun rehtori Gun Marit Niemisen toive koulun säilymisestä osana Etu-Töölön elämää.

Ravintolakoulu Perhon alkuperäinen rakennus valmistui 1957. Viereisen huoltoaseman aaltoileva katos on arkkitehti Jarmo Suomisen käsialaa 90-luvulta. Kapealle tontille laadittiin asemakaavan muutos vuonna 2011.

Lisää aiheesta
Havainnekuvia laajennuksesta
Uutinen rakennusvalvontaviraston sivuilla15.04.14 Kanneltalo kerää asukkailta valokuvia ja tarinoita Kannelmäestä

Kanneltalossa käynnistyi 14. huhtikuuta Hulluna Kannelmäkeen -projekti, jossa kerätään Kannelmäen entisten ja nykyisten asukkaiden ottamia valokuvia ja sekä heidän kertomiaan tarinoita kotipaikastaan. Käytännössä tarinoita pääsee kertomaan Juttujurtassa, joka kohoaa Sitratorille toukokuussa.

Valokuvat ja kertomukset nähdään ensi syksynä osana Hulluna Kannelmäkeen -näyttelyä, jonka järjestävät yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskus, Helsingin kaupunginmuseo ja Nuorisoasiainkeskus.

Juttujurtassa juttu luistaa

Kanneltalossa on muun toiminnan ja tapahtumien yhteydessä pantu merkille asiakaskunnassa elävä tarve tarinankerronnalle ja kokemusten jakamiselle. Tästä huomiosta syntyi halu luoda asukkaille alusta, sosiaalinen tila, jossa tätä tarvetta voisi purkaa ja rakentaa samalla paikallisidentiteettiä ja yhteisöllisyyttä. Käytännössä tarinoita kerätään Kannelmäen Sitratorille pystytettävässä mongolialaisessa teltassa eli Juttujurtassa, jossa Nuorisoasiainkeskuksen Hattumedia taltioi tarinat.

Juttujurtta on avoinna kahteen otteeseen:

  • lauantaina 10.5. klo 10-15 koko perheelle suunnatussa Lasten Unelma -tapahtumassa sana on vapaa kaikenikäisille
  • keskiviikkona 14.5. Nuorten RuutiBudjetti-teemapäivän aikana avoinna klo 10-15 (nuoret) ja klo 15-17 (aikuiset)

Valokuvia teemalla Lempipaikkani Kannelmäessä

Kanneltalo kerää Hulluna Kannelmäkeen -projektin puitteissa myös valokuva-aineistoa Kannelmäestä teemalla ”Lempipaikkani Kannelmäessä”. Kuvia voi toimittaa 1-3 otosta/henkilö. Kuvan tulee olla laadukas tiff-, jpg- tai png-tiedosto. Koko 2000 x 2000 pikseliä (Vastaa 300-resoluutioisena tulostuskokoa 17 cm x 17 cm). Kuvatiedostot tulisi nimetä selkeästi: niissä tulisi näkyä kuvaajan nimi sekä tieto kuvan kohteesta. Kuva yhteyteen on myös hyvä liittää lyhyt kuvaus/perustelu valitusta paikasta. Valokuvia voi lähettää 15.6.2014 saakka osoitteeseen elisa.sarpo(at)hel.fi.

Projekti huipentuu näyttelyyn

Valokuvat sekä videolle taltioidut tarinat nähdään ensi syksynä projektin päätapahtumassa, Hulluna Kannelmäkeen! -näyttelyssä Kanneltalon galleriassa 27.8.-4.10.2014. Näyttelyn kerroksellisuutta lisäävät kuvat 1950–70-luvun Kannelmäestä, jotka saadaan Helsingin kaupunginmuseon arkistoista.

Lisää aiheesta:

Kanneltalo15.04.14 Helsingin talousveden laatu oli hyvä vuonna 2013

Helsingissä jaettava talousvesi oli edeltävien vuosien mukaisesti laadultaan hyvää vuonna 2013. Vesi täytti kaikki sosiaali- ja terveysministeriön talousveden laadulle asettamat laatuvaatimukset sekä laatusuositukset lähes kaikissa näytteissä.

Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2013 yhteensä 472 valvontanäytettä, joista 14:sta tutkittiin lisäksi mm. raskasmetalleja ja torjunta-aineita. Lisäksi otettiin kahdeksan uusintanäytettä tutkimustuloksien varmentamiseksi laatusuositusarvojen ylityttyä.

Talousveden laatu

Valvontatutkimuksissa kaikki talousveden mikrobiologiset ja kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät tutkittujen näytteiden osalta sekä laatusuositukset lähes kaikkien näytteiden osalta.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuusosasto valvoo Helsinkiin toimitetun talousveden laatua ja näytemäärien toteutumista. Valvonnalla varmistetaan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän talousveden valmistukseen ja jakeluun liittyvän valvontatutkimusohjelman toteutuminen. Näytteenotosta ja näytteiden tutkimuksista vastaa MetropoliLab Oy, joka tuottaa laboratoriopalveluita pääkaupunkiseudun yhteistyökunnille.

Valvontatutkimuksissa todettiin yksi Helsinkiin toimitetulle talousvedelle ominaisesta laadusta poikkeava makuvirhe. Hajuvirheitä Helsingin talousvedessä ei todettu.

Lisää aiheesta:

Ympäristökeskus

Helsingin seudun ympäristöpalvelut15.04.14 Tennispalatsin historia koottiin näyttelyksi

Tennispalatsin värikäs historia on koottu ensimmäistä kertaa näyttelyksi. Helsingin taidemuseon tuottama Tennispalatsin historiaa -näyttely kertoo valokuvin ja filmipätkin rakennuksen monimuotoisesta menneisyydestä vuosilta 1938-2005. Näyttely on esillä Tennispalatsin katutason tilassa Jaakonkadun ja Eteläisen Rautatiekadun kulmassa 13.7.2014 asti ja siihen on kaikille vapaa pääsy.

Tennispalatsi sai alkunsa kun vuodelle 1940 anottuja Helsingin olympialaisia varten tarvittiin autojen huoltorakennusta. Tätä tarkoitusta varten Helge Lundström (1900-53) suunnitteli funktionalistista tyyliä edustavan rakennuksen. Se valmistui alun perin kaksikerroksiseksi Autopalatsiksi vuonna 1937. Seuraavana vuonna rakennukseen lisättiin kolmas kerros, jonka korkeisiin kaarihalleihin sijoitetut tenniskentät avattiin yleisölle 14.9.1938. Aikoinaan Suomen suurimmat sisätennishallit olivat vuosien varrella vilkkaassa pelikäytössä. Tiloissa pelattiin mm. vuoden 1952 olympialaisten koripallon alku- ja välierät.

Tennispalatsissa oli alkuvuosikymmeninä paljon autoalan liiketoimintaa kuten Automyynti Rengastalo Oy, Oy Veho Ab:n myymälä ja Teboilin huoltoasema. Myöhemmin tiloihin tulivat mm. Helsingin Postitulli, Matkahuolto Oy ja Anttilan tavaratalo.

Tennispalatsin purkamista suunniteltiin aika ajoin. Tilalle ajateltiin mm. uutta linja-autoasemaa, hotellia tai liikekeskusta. Tennispalatsin rakennustaiteellinen ja historiallinen arvo noteerattiin 1990-luvun alussa ja purkusuunnitelmista luovuttiin. Rakennukseen tehtiin täysin uudenlainen kulttuuri- ja viihdekeskus, jonka avajaisia vietettiin näyttävästi keväällä 1999. Tennispalatsin valtasivat Finnkinon 14 elokuvateatterin kompleksi, Kulttuurien museo sekä Helsingin kaupungin taidemuseo.

Lisää aiheesta:

Kaupungin taidemuseo
 15.04.14 Kaupunki haastaa korkeakoulutetut kertomaan miten työllistyminen onnistui

Uusi valtakunnallinen Töissä.fi-verkkopalvelu kerää työelämään siirtyneiltä korkeakouluteulta tarinoita siitä, miten työllistyminen onnistui. Työllistyneiden esimerkeillä halutaan hälventää korkeakouluopiskelijoiden ahdistusta opintojen ja valmistumisen suhteen sekä auttaa opiskelijoita havaitsemaan, miten erilaisiin töihin kullakin tutkinnolla voi sijoittua.

Helsingin kaupunki haastaa osaltaan eri alojen asiantuntijoita kertomaan omasta työstään: työpäivästä, osaamisen vaatimuksista ja hyödylliseksi havaitsemistaan opinnoista.

Työstään ja työllistymisestään voi kertoa osoitteessa toissa.fi/kerro-tyostasi. Vastaajat voivat haastaa myös lähipiirinsä mukaan jakamalla kertomuksensa sosiaalisessa mediassa.

Töissä.fi-palvelu yhdistää selkeästi visualisoitua tietoa työelämään sijoittumisesta valmistuneiden itsensä kirjoittamiin, yksilöllisiin kertomuksiin työelämästä. Palvelusta selviää myös, millaisia töitä eri tutkinnoista valmistuneet tekevät uransa alkupuolella.15.04.14 Uunisaaren vesillikenne alkaa – ponttonisilta siirretään

Kartta: Uunisaaren veneyhteys Kaivopuiston edustalta.Kaivopuiston edustalla Merisataman rannassa sijaitsevan Uunisaaren kävelyponttonisilta siirretään pois tiistaina 15. huhtikuuta. Samalla käynnistyy Uunisaaren vesiliikennekausi.

Veneyhteys Kaivopuiston Kompassintorilta Uunisaareen kestää noin kolme minuuttia. Edestakainen matka maksaa 5 euroa aikuisilta ja 2,5 euroa lapsilta ja muilta alennusryhmiltä.

Kaivopuiston eteläpuolella sijaitseva Uunisaari muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistetyistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta. Saaren hiekkaranta on sekä suojaisa että valvottu ja siksi muun muassa lapsiperheiden suosiossa. Saaressa toimii ympärivuotinen ravintola. Ulkoilijoiden on syytä huomioida, ettei Uunisaareen saa tulla koiran kanssa.

Lisää aiheesta
Veneyhteyden aikataulut ja hinnat14.04.14 Kaupunki kerää mielipiteitä tärkeimmistä koirapalveluista

Koirien uimapaikka Humallahdella. Kuva: Lauri Asanti / Helsingin kaupunki
Kaupungin koirapalveluihin lukeutuvat koirien uimapaikat. Kuva: Lauri Asanti / Helsingin kaupunki

Koiranomistajilta kysytään mielipidettä siihen, mitkä ovat heille tärkeimpiä kaupungin järjestämiä palveluita. Kaupungin koirapalveluita ovat ulkoiluaitaukset, uimapaikat ja käymälät sekä yhdistyksille vuokrattavat koulutuskentät. Mielipiteiden kerääminen liittyy määrärahojen supistumiseen, jonka vuoksi palveluja kohdennetaan tarkemmin käyttäjien tarpeisiin.

Kyselyyn voi vastata verkossa Kerro kartalla -palvelussa 14.4.–11.5. välisenä aikana.

Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoina Suomen puutarhataiteesta kertova "Hortus Fennicus" sekä kolme kappaletta teosta "Vihreät sylit, kävelyretkiä Helsingin puistoihin".

Kaupunki päivittää tänä vuonna koirapalvelulinjauksiaan. Tavoitteena on luoda koko kaupungin kattava ohjeistus koirille tarkoitettujen alueiden suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidon tasosta. Lisää uusista ja nykyisistä linjauksista voi lukea osoitteessa hel.fi/koirat.

Lisää aiheesta
Uutinen rakennusviraston sivuilla14.04.14 Asukastilaisuus Käpylän alueen kouluverkosta 22. huhtikuuta

Opetusvirasto on käynnistänyt Käpylän alueen kouluverkon tarkastelun yhdessä Koskelan ala-asteen koulun, Käpylän peruskoulun sekä Yhtenäiskoulun henkilöstön, johtokuntien ja vanhempainyhdistysten edustajien kanssa. Opetusvirasto järjestää alueen palveluverkon tarkistuksista kaikille avoimen asukastilaisuuden tiistaina 22.4.2014 kello 18.00 - 19.30 Käpylän peruskoulun Hykkylän rakennuksen yläsalissa, os Mäkelänkatu 96.

Käpylän alueella on ylimääräistä koulutilaa perusopetuksessa

Käpylän alueella on ylimääräistä koulutilaa. Kaupungin väestöennusteen mukaan oppilasmäärät alueella eivät kasva tulevina vuosina merkittävästi. Erityisluokkaverkko alueella on jakaantunut epätasaisesti koulujen kesken. Yhtenäiskoulun oppilaspohja on pieni. Alueen kouluja olisi tarkoituksenmukaista yhdistää hallinnollisesti ja luopua Yhtenäiskoulun tiloista, jotka vaatisivat mittavaa peruskorjausta.

Lukiokoulutuksen resurssien pienentyessä Yhtenäiskoulun lukion on pienenä lukiona entistä vaikeampi turvata riittävä kurssitarjonta opiskelijoilleen.Tarkoitus on, että esitys Käpylän alueen palveluverkon tarkistuksista tulee opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston käsittelyyn 27.5.2014. Koulujen yhdistymisistä päättää kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksen esityksestä.

Lisää aiheesta:

Opetusvirasto

Palveluverkon uudistukset


 14.04.14 Kaupungin siirtämän auton osoitetiedon saa nyt tekstiviestillä

Rakennusvirasto on ottanut käyttöön tekstipalvelun, jolla saa selville kaupungin toimesta siirretyn auton uuden osoitteen. Kaupunki voi siirtää virheellisesti pysäköidyn tai kadulla tehtävää työtä haittaavan ajoneuvon lähietäisyydelle tai tarvittaessa myös varastoon.

Suurin yksittäinen syy autojen siirtoon on keväinen katupesu, mutta jatkossa myös pysäköinninvalvonta aikoo entistä tehokkaammin siirtää ajoneuvoja pois sellaisista paikoista, joihin pysäköitynä ne vaarantavat liikenneturvallisuutta. Näitä ovat esimerkiksi suojateille tai suojatien eteen pysäköidyt autot.

Palvelun ohjeet:

Tekstatkaa AS (väli) rekisteritunnus numeroon 040 8481 857, niin paluuviesti kertoo siirretyn auton osoitteen. Esimerkkiviesti: AS ABC-123. Yhden haun hinta on 0,047 euroa.

Lisää aiheesta:

Rakennusvirasto
 14.04.14 Jätekatoksiin tuodut keräysastiat lisäsivät lasin ja metallin lajittelua

Pääkaupunkiseudun asukkaat ovat ottaneet Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) järjestämän lasin- ja metallinkeräyksen myönteisesti vastaan. HSY:n keväällä 2013 järjestämän keräyskokeilun tulokset osoittavat, että lasin ja metallin keräysastioiden tuominen taloyhtiöiden jätekatoksiin lisäsi selvästi lasin ja metallin lajittelua. Tulosten perusteella lasin ja metallin lajittelun voidaan odottaa lisääntyvän koko pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

HSY kokeili lasin ja metallin keräystä keväällä 2013 Itä-Helsingissä ja Itä-Vantaalla. Lasin säännöllinen lajittelu lisääntyi kokeilualueella 6 prosenttiyksiköllä ja pienmetallin lajittelu 14 prosenttiyksiköllä vuosina 2012-2013. Vuonna 2013 noin kaksi kolmesta asukkaasta lajitteli säännöllisesti lasin ja yli puolet asukkaista lajitteli metallin.

Jätteiden lajittelu säästää energiaa ja arvokkaita luonnonvaroja. Lasia ja metallia voidaan kierrättää lähes loputtomasti. Keräyslasista tehdään lasivillaa, vaahtolasia ja uusia lasipakkauksia, ja keräysmetalli käytetään uusien metallituotteiden valmistuksessa. Useimmat metallipakkaukset sisältävät yli 25 prosenttia kierrätettyä materiaalia.

Lisää aiheesta:

HSY14.04.14 Digital Arts -ryhmä nuorille pelintekijöille

Haluatko oppia tekemään taidetta tietokoneella? Pullisteleeko mielikuvituksesi erilaisia pelihahmoja ja maailmoja, joita kukaan ei vain ole vielä tajunnut toteuttaa? Pelitalo tarjoaa näihin ongelmiin ratkaisun. Lähde mukaan 8. toukokuuta starttaavaan Digital Arts-ryhmään!

Ryhmässä tuotetaan grafiikkaa tietokoneita ja tietotekniikkaa hyödyntäen. Luomme pelihahmoja -ja maailmoja, joiden kautta opimme piirtämisen, kuvankäsittelyn ja grafiikan luomisen salat.

Ryhmä kokoontuu torstaisin kolmen viikon ajan kello 18.00–20.30. Ryhmä on suunnattu 13–25 -vuotiaille.

Lisää aiheesta:

Nuorisoasiainkeskuksen tiedote

Pelitalo

Digital Arts Facebookissa
 

 


 11.04.14 Jakomäen kirjasto uudistetaan remontissa

Jakomäen kirjasto suljetaan remontin vuoksi 18. huhtikuuta. Remontin arvioidaan kestävän noin neljä kuukautta. Uudistuvaan kirjastoon tulee muun muassa asiakkaiden toivoma lukusali.

- Remontissa kirjaston eri osastot saavat uuden paikan ja esimerkiksi nuortenosaston tila tuplaantuu. Asiakkaat saavat myös hartaasti toivomansa lukusalin, sanoo Jakomäen kirjaston johtaja Leena Sallas.

Vuonna 1981 valmistuneeseen kirjastoon on tehty tähän mennessä vain pieniä parannustöitä. Remontin aikana alueen asukkaita palvelevat esimerkiksi Kontulan, Puistolan ja Malmin kirjastot. 

Jakomäen kirjaston asiakkaiden täytyy valita varaustensa noutopaikaksi jokin muu kirjasto 8.4. alkaen.  

Myöskään kirjaston palautusluukku ei ole käytössä remontin aikana.

Lisää aiheesta:

Kaupunginkirjasto
www.helmet.fi


 11.04.14 Liikenneinvestointeihin on varattu ensi vuodeksi 103 miljoonaa

Kaupunkisuunnittelulautakunta tekee vuosittain kaupunginhallitukselle oman ehdotuksensa liikenneinvestoinneiksi seuraavan vuoden talousarvioon sekä useampivuotisen liikenneinvestointien ohjelmaehdotuksen. Vuosina 2013 - 2016 investointien sitovaksi kokonaisraamiksi on asetettu 435 miljoonaa euroa vuodessa. Katu-, liikenneväylä- ja ratainvestointien osuus siitä 2015 on 103,24 miljoonaa euroa.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut ehdotuksen määrärahojen osoittamiseksi liikennejärjestelyihin, jalankulku- ja pyöräilyjärjestelyihin, liikenneväyliin sekä meluesteisiin Helsingin vuoden 2015 talousarviossa ja vuosien 2016 - 2024 investointiohjelmassa. Vuonna 2015 katuihin, liikenneväyliin ja ratoihin on käytettävissä yhteensä 103,24 miljoonaa euroa.

Kaupungin strategiaohjelman 2013 - 2016 mukaisesti etusijalle on nostettu joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn osuutta nostavia liikennehankkeita. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee tätä ehdotusta kokouksessaan tiistaina 15.4.

Lisää aiheesta:

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esityslista 15.4.

 


 11.04.14 Haku koululaisten iltapäivätoimintaan ensi lukuvuodeksi käynnissä

Haku lukuvuoden 2014–2015 peruskoululaisten iltapäivätoimintaan päättyy 17. huhtikuuta. Toimintaa järjestetään 1.–2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille. Kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa kaikille avoimena toimintana leikkipuistoissa sekä ryhmämuotoisena toimintana kouluissa tai koulujen lähellä olevissa tiloissa. Iltapäivätoiminnasta vastaavat koulutetut aikuiset ohjaajat.

Lisää aiheesta:

Opetusviraston tiedote
Hakulomakkeet ja ohjeet
Koululaisten iltapäivätoiminta
Leikkipuistot

 


 11.04.14 Sakarinmäen kouluun lisää opetustiloja ja uusia energiaratkaisuja

Östersundomissa sijaitseva Sakarinmäen koulua laajennetaan. Koulussa kokeillaan myös uudenlaisia uusiutuvan energian ratkaisuja, muun muassa aurinkoenergiaa, maalämpöä, biopolttoaineita ja lämmön varastointia. 

Koulukeskuksen energiajärjestelmän rakentaminen on ensimmäinen askel laajemmasta Östersundomiin sijoittuvasta uusiutuvan energian tuotannon ja käytön kokeilusta.

Koulu on valmistunut vuonna 2005. Koulun tekninen kunto on hyvä eikä siten vaadi korjausta. Laajennuksessa koulu saa lisää tilaa noin 2 400 neliötä.

Koulukeskuksessa toimivat suomen- ja ruotsinkieliset ala-asteet, suomenkielinen yläaste sekä suomen- ja ruotsinkielinen päiväkoti.

Maaliskuussa 2013 aloitetut työt valmistuvat elokuussa 2014. Töiden kokonaiskustannusarvio on noin 8,8 miljoonaa euroa. 

Lisää aiheesta:

Rakennusviraston tiedote
 11.04.14 Itäkeskuksen Visbynkadun suunnitelmaluonnos nähtävänä

Itäkeskuksen Visbynkadun suunnitelmaluonnos on nähtävänä rakennusviraston asiakaspalvelussa ja verkkosivulla 11.4.– 21.4. Nähtävillä olon jälkeen yleisten töiden lautakunta päättää katusuunnitelman hyväksymisestä.

Suunnitelma koskee 16.11.2011 voimaan tulleen asemkaavan nro 11980 mukaista katuyhteyttä välillä Kauppakartanontie – Gotlanninkatu (nykyinen Asiakkaankatu).

Oheisessa katusuunnitelmaluonnoksessa esitetään muun muassa kadun tuleva korkeusasema, sekä kadun viereisten tnttien korkeusasema rajalla. Katusuunnitelma perustuu kaupunkisuunnitteluviraston laatimaan asemakaavaan.

Suunnitelmakuva

Lisää aiheesta:

Rakennusvirasto

 


 11.04.14 Neljässä kirjastossa varaukset itsepalvelunoutoon

Kallion, Pukinmäen ja Pitäjänmäen kirjastoissa sekä Kirjasto 10:ssä kokeillaan varattujen teosten itsepalvelunoutoa 5. toukokuuta alkaen. Varausten itsepalvelunouto tarkoittaa, että asiakas voi hakea etukäteen varaamansa teoksen kirjaston varaushyllystä ilman, että hänen täytyy kääntyä henkilökunnan puoleen.

Teos odottaa asiakasta hänen valitsemansa kirjaston varaushyllyssä. Teoksen välissä on varauslappu, jossa lukee joko asiakkaan nimi tai asiakkaan kirjastosta hankkima nimimerkki. Nimimerkkiä käyttämällä asiakkaan tietosuoja paranee.

Varattu teos löytyy hyllystä varauskuitin perusteella.

Asiakas lainaa teoksen ja maksaa varausmaksun normaaliin tapaan asiakaspalvelutiskillä. Varausmaksu on 50 senttiä teokselta.

Lisää aiheesta:

Kaupunginkirjasto


 11.04.14 Suvilahti-Viikinmäki -kaapeliyhteys vahvistaa keskustan sähkönsiirtoa

Helsingin keskusta-alueen sähkön kulutushuippu kasvaa ennusteiden mukaan 20 % vuoteen 2020 mennessä. Uusi kaksoiskaapeliyhteys rakennetaan Suvilahdesta Viikinmäkeen, jolla varmistetaan Helsingin keskusta-alueelle toimitusvarma ja riittävä sähkönsiirtokapasiteetti.

Helen Sähköverkko Oy rakennuttaa Suvilahden ja Viikinmäen 110 kV kilovoltin kytkinasemien välille uuden kaksoiskaapeliyhteyden. Suomen mittakaavassakin ainutlaatuisessa 110 kilovoltin kaapelointiprojektissa katurakenteeseen asennetaan yhteensä yli 36 000 metriä kaapeleita. Kaapelit suojataan mekaanisilta vaurioilta betonielementeillä ja -kansilla. Kaapeleihin on myös suunnitteilla uutta tekniikkaa, kuten jatkuva kaapelirakenteen lämpötilavalvonta, jolla pystytään seuraamaan entistä tarkemmin kaapelin kuormitusta.

Kaapelireitin rakentamistyöt alkavat alkukesällä 2014. Kaapelireitille asennetaan suojaputket, joihin kaapelit myöhemmin vedetään. Kaapelivetoja varten joudutaan myöhemmin aukaisemaan vetokaivantoja. Näin kaapelireitin rakentamistyöt voidaan tehdä lyhyemmissä osissa ja vähentää työnaikaista haittaa. Kaapeliasennusten on tavoitteena olla valmis vuoden 2016 lopulla.

Helsingin Energia


 11.04.14 Pääsiäinen aikaistaa jätekuljetuksia yhdellä päivällä

Pääsiäinen aiheuttaa joitakin poikkeuksia jätekuljetusten aikatauluihin. Pääsiäisviikon jätekuljetukset aloitetaan poikkeuksellisesti jo sunnuntaina 13.4. Ne asiakkaat, joiden jäteastioiden tyhjennys on ajoitettu viikolle 16, saavat palvelun päivää tavallista aiemmin. Toisena pääsiäispäivänä 21.4. jätekuljetukset aloitetaan jälleen normaalin viikkorytmin mukaisesti.

Kuljetusten aikaistuksella pyritään vähentämään jätekuljetusten aiheuttamaa häiriötä pitkänäperjantaina ja pääsiäislauantaina.

HSY:n tiedote
 11.04.14 Kansallismuseossa avautuu näyttely japanilaisten taistelulajien historiasta

Japanilaisten taistelulajien historian näyttely "Spirit of Budō - Soturin Tie" aukeaa yleisölle perjantaina 11. huhtikuuta 2014 ja on avoinna sunnuntaihin 8. kesäkuuta 2014 asti. Näytteillä on runsaasti koristeltuja miekkojen kahvoja ja tuppia, haarniskoita ja kypäriä sekä jousia. Vanhimmat esineet ovat 1800-luvulta.

Näyttely avaa katsojille Japanin taistelulajien historiaa, joka alkoi sotatantereella tarvituista taidoista. Vuosisatojen kuluessa taistelulajit muuntuivat sekä fyysisiä että henkisiä taitoja kehittäviksi urheilulajeiksi. Valokuvapaneelit ja muut kuvat avaavat suoran yhteyden soturien maailmaan.

Näyttely on ollut aiemmin esillä mm. Intiassa, Thaimaassa, useissa Euroopan maissa, Venäjällä, Turkissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa. Näyttely on Kansallismuseon yhteistyö Japan Foundationin ja Japanin Suomen suurlähetystön kanssa.

Näyttely on osa "Spirit of Samurai 2014" tapahtumakokonaisuutta, joka huipentuu su 1.6. Helsingissä järjestettävään ratsastustapahtumaan. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa esiintyvä ratsastava samurairyhmä tulee Japanista Ogasawara-suvusta, jossa shintolaisuuteen pohjaavaa Yabusame ratsastusjousiammunnan perinnettä on pidetty yllä 32 sukupolven ajan.

Lisää aiheesta:

Kansallismuseo

Yhteystiedot ja aukioloajat11.04.14 Muotiakatsauksia 50-luvun tyyliin

Hakasalmen huvilan Rasvaletti-näyttelyn kuvissa näkyvät 1950-luvun helsinkiläiselämän monet puolet, myös pukeutumisen ja muodin muutokset. Sodan läheisyys ja pula ilmenevät käytettyinä ja kierrätettyinä vaatteina, ja elintason nousu heijastuu näyteikkunoiden ja juhla-asujen pariisilaismuodissa.

Valokuvien pukeutumisilmiöihin tutustutaan oppaan kanssa muotikatsauskierroksilla kahtena sunnuntaina 13. ja 27. huhtikuuta klo 14.

Kaupunginmuseo


 11.04.14 Birminghamin CBSO Chorus Musiikkitalossa 16. ja 17. huhtikuuta

Pääsiäisviikon huippuvierailu: maailmankuulu Birminghamin CBSO Chorus Musiikkitalossa 16.&17.4.

Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) konserttiyleisö saa ensi kertaa kuulla Musiikkitalossa maineikasta CBSO Chorus -amatöörikuoroa, jonka vierailuja kansainväliset orkesterit kilvan jonottavat. Tämä runsaan 180 harrastajalaulajan valiokuoro juhlii parhaillaan 40. toimintakauttaan, jonka mittaan se on tehnyt yhteistyötä mm. BBC:n filharmonikkojen ja erityisesti Birminghamin sinfoniaorkesterin kanssa sekä Englannissa että kiertueilla Saksassa ja Ranskassa.

Helsingin konserttiin saapuu 120 laulajaa maestro Simon Halseyn kanssa, joka on toiminut kuoron taiteellisena johtajana kolme vuosikymmentä. 

HKO:n pääsiäisviikon konsertteihin huipentuu Walton & Friends -konserttisarja, jonka on suunnitellut musiikkitoimittaja Mats Liljeroos ylikapellimestari John Storgårdsin kanssa. Vuonna 2010 alkaneen sarjan finaalikonsertin kaikki kuoro-orkesteriteokset soivat ensi kertaa HKO:n ohjelmistossa: Gustav Holstin ”Jeesuksen hymni” (1917), Leonard Bernsteinin ”Chichester-psalmit” (1965) ja William Waltonin ”Belshazzarin pidot” (1931). CBSO Chorus on mukana niissä kaikissa. Teokset johtaa John Storgårds, joka vierailee huhtikuun lopulla Birminghamissa johtamassa tämän saman produktion.

Torstain 17. huhtikuuta konsertin striimaus: www.helsinkikanava.fi ja suora lähetys: dina.tv-kaapelikanavalla (71).

Lisää aiheesta:

Kaupunginorkesteri

CBSO Chorus


 11.04.14 Seniorimessut Kinaporissa 14. huhtikuuta

Kinaporin palvelukeskuksessa järjestetään ikääntyneille suunnatut Seniorimessut maanantaina 14. huhtikuuta klo 10-14. Messutapahtuma tarjoaa laaja-alaisesti tietoa senioreille heitä kiinnostavista palveluista ja tuotteista.

Tapahtumaan osallistuu yli 30 näytteilleasettajaa, mukana on yrittäjiä ja järjestöjä. Tapahtumassa on esillä hyvinvointi- ja terveysalan tuotteita ja palveluja kuten hygieniatuotteita, vaatteita, apuvälineitä, kosmetiikkaa, terveysteknologiaa. Tarjolla on myös runsaasti ikääntyneille suunnattua ajankohtaista tietoa hyvinvoinnin edistämisestä ja sairauksien hoidosta.

Messut järjestetään Kinaporin palvelukeskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Messujen yhteydessä on mahdollisuus tutustua palvelukeskuksen toimintaan ja palvelutarjontaan infokierroksilla klo 11 ja 13. Kinaporin vapaaehtoiset myyvät makkaraa ja lettuja tapahtuman aikana sisäpihalla. Messuille odotetaan noin 1000 kävijää.

Kinaporin monipuolinen palvelukeskus
Kinaporinkatu 9A tai Hämeentie 58 - 60 (sisäpiha)

Lisää aiheesta:

Sosiaali- ja terveysvirasto

Kinaporin sivut


 11.04.14 Osallistu Taidon ja käsityön viikkoon työväenopiston kursseilla

Ensi viikolla 14.–20. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Taidon ja käsityön teemaviikkoa. Työväenopiston Opistotalolla (Helsinginkatu 26) liputetaan käsityön päivää maanantaina 14.4 klo 15-20 ompelemalla juhlaviirejä opiston syksyllä vietettäviin 100-vuotisjuhliin.

Teemaviikon Taidon ja käsityön pajat lapsen kanssa -kursseilla maalataan, huovutetaan ja tehdään pipoja. Katso kurssiohjelma työväenopiston sivulta.

Lisää aiheesta:

Työväenopiston tiedote
Taidon ja käsityön viikko
Kierrätyskeskuksen Taidon ja käsityön viikko
Taidon ja käsityön viikko Facebookissa

 

 10.04.14 Uunisaaren vesiliikennekausi alkaa ensi viikolla

Merisataman rannassa Ehrenströmintien ja Pohjoisen Uunisaaren välinen Uunisaarensalmen kävelyponttonisilta siirretään pois tiistaina 15. huhtikuuta. Uunisaaren vesiliikennekausi alkaa kävelyponttonisillan siirron jälkeen. Vesiliikenneyhteys Kompassintorilta Uunisaareen, Kaivopuiston merisatamasta, kestää noin kolme minuuttia.

Kaivopuiston eteläpuolella sijaitseva Uunisaari muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistetyistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta. Saaren hiekkaranta on sekä suojaisa että valvottu ja siksi muun muassa lapsiperheiden suosiossa. Saaressa toimii ympärivuoden ravintola. Ulkoilijoiden on syytä huomioida, ettei Uunisaareen saa tulla koiran kanssa.

Lisää aiheesta:

Liikuntaviraston tiedote
Vesiliikenteen aikataulu: www.uunisaari.com


 10.04.14 Nuorten taideteos julkistetaan Pohjois-Haagan juna-asemalla

IHME Re-Action -taidetyöpajasarjassa toteutettiin nuorten teos Kannelmäen nuorisotalolla. Teos julkistetaan Pohjois-Haagan juna-asemalla torstaina 10.4. klo 18.30–19.00 Pohjois-Haagan juna-asemalla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kannelmäen nuorisotalolla järjestettiin taidetyöpajasarjan IHME Re-Action tammi-helmikuussa. Kuvataiteilija Sasha Huberin ohjaamissa pajoissa nuoret toteuttivat teoksen, joka tulee esille Pohjois-Haagan juna-asemalle. 

Työpajat toteutettiin osana IHME-nykytaidefestivaalin taidekasvatusohjelmaa sekä nuorisoasiainkeskuksen osallistuvan budjetoinnin hanketta, RuutiBudjettia. 

Lisää aiheesta:

Nuorisoasiainkeskuksen tiedote

www.ihmefestival.fi/


 10.04.14 #stadifotona-näyttelyssä esillä nuorten näkemyksiä tulevaisuuden Helsingistä

Laiturin #stadifotona-näyttely esittelee, millaisena nuoret näkevät tulevaisuuden Helsingin. Näyttelyssä on esillä nuorten valokuvakilpailun ja kaupunkisuunnittelutyöpajojen tuotokset. Näyttely on avoinna 8.–26.huhtikuuta näyttelytila Laiturilla vanhalla linja-autoasemalla Kampissa.

Valokuvakilpailussa ja työpajoissa nuoret ovat pohtineet, miten kasvavassa kaupungissa liikutaan, asutaan, tehdään töitä ja kulutetaan vuonna 2050. Työpajat ja valokuvakilpailu ovat osa Helsingin yleiskaavan valmistelua.

#stadifotona-valokuvauskilpailuun tuli lähes 200 kuvaa 13–19-vuotiailta osallistujilta. Kisaan osallistuttiin lataamalla kuvat Instagram-kuvapalveluun.

Näyttely- ja infotila Laituri 8.–26.4.2014
Narinkka 2, vanha linja-autoasema Kampissa
ma–pe 10–19, la 12–16

Lisää aiheesta:

Kaupunkisuunnitteluviraston tiedote
#stadifotona Laiturin verkkosivuilla >>
http://laituri.hel.fi
 10.04.14 Lasten päivähoitomaksun hyvittäminen kesällä

Kesällä päivähoidossa olevien lasten määrä vähenee huomattavasti ja siksi kaikki päivähoidon toimipisteet eivät ole auki koko kesää. Päiväkotien ja ryhmäperhepäiväkotien aukioloajat kesällä 2014 löytyvät varhaiskasvatusviraston sivuilta. Saat tiedon kesäajan aukioloista myös lapsen päivähoitopaikasta.

Lapsen kesäpoissaolosta 2.6.- 11.8 on ilmoitettava 28. huhtikuuta mennessä. Tällöin hoitomaksua hyvitetään seuraavasti: Jos lapsen hoitosuhde on alkanut viimeistään syyskuussa 2013, heinäkuu on maksuton. Tämän lisäksi päivähoitomaksu hyvitetään jokaisesta viiden viikon ylittävästä poissaoloviikosta. Koko 10 viikon poissaolosta hyvitetään siten heinäkuun hoitomaksu ja 5 viikkoa.

28. huhtikuuta jälkeen ilmoitetuista poissaoloista hyvitetään asiakasmaksuasetuksen mukaan ja esim. lapsen ollessa poissa koko kalenterikuukauden, hyvitetään puolet kuukauden hoitomaksuista.
 

Lisää aiheesta:

Varhaiskasvatusviraston tiedote
Asiakasmaksutiedote (pdf)
Esimerkkejä hoitomaksun hyvittämisestä (pdf)

 


 10.04.14 Helsingissä runsaasti koettavaa pääsiäisenä

Pieni virpoja

Keväinen Helsinki tarjoaa pääsiäisenä monipuolisen kattauksen tapahtumia, näyttelyitä ja kohteita, joissa koko perhe viihtyy.

Helsingin pääsiäisen mieleenpainuvimpiin elämyksiin kuuluu ekumeeninen kärsimysnäytelmä Via Crucis, joka kerää vuosittain keskustaan miltei 20 000 katsojan yleisön. Tänä vuonna näytelmäkulkue vaeltaa pitkäperjantaina 18.4. alkaen klo 21 Kaisaniemen puistosta Säätytalon kautta Tuomiokirkon portaille. Esityksessä on mukana yli sata ammattilais- ja harrastajanäyttelijää sekä muita vapaaehtoisia.

Pääsiäisenä kirkkokonsertteja järjestetään kantakaupungin alueella muun muassa Tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa ja Johanneksenkirkossa. Uuden Musiikin orkesteri UMOn Silent Music -pääsiäiskonsertissa Mikael Agricolan kirkossa hiljennytään kuuntelemaan pysäyttävää tulkintaa 18.4. klo 18. Solistina esiintyy saksofonisti Jukka Perko.

Seurasaaren pääsiäiskokot sytytetään lankalauantaina 19.4. klo 18.30. Ohjelma Juhlakentällä alkaa jo klo 18 ja juhlakansan joukkoon odotetaan jälleen kymmeniä trulleiksi pukeutuneita lapsia luutineen. Pohjalaisen perinteen mukaan uskottiin noitien pysyttelevän loitolla elävän tulen ja kitkerän tuoksuisen savun avulla. Seurasaarisäätiö järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin Keskipohjalaiset ry:n kanssa.

Keväisiä heräämisiä ja vihreän voimaa

Korkeasaaren eläintarhassa
juhlitaan kevään saapumista. Karhut ovat heränneet talviuniltaan ja riikinkukot marssivat ulos talvitiloistaan. Pääsiäisohjelmassa on muun muassa koko perheen puuhapaja ja Munajahti, jossa voi testata tietojaan kysymyspisteillä ja saada palkinnoksi pääsiäisyllätyksen. Korkeasaari on huhtikuussa avoinna päivittäin klo 10–18.

Eläinten ystävien kannattaa vierailla myös Haltialan maatilalla, jossa on avoimet ovet 18.–20.4. Tilaan kuuluu useita entisen kartanon rakennuksia ja navetta, jossa asustaa muun muassa lehmiä, sikoja ja kanoja. Myös tilan lampolassa on ollut iloisia tapahtumia – vuoden ensimmäinen karitsa syntyi 6.3. Lampola avautuu jälleen karitsoinnin jälkeen 14.4.

Merimaailma Sealifen pääsiäiseen kuuluu meren elävien, kuten haiden, rauskujen ja merihevosten, lisäksi valloittavia pikkutipuja. Kesykanat asustavat Sealifen sademetsäosastolla 16.–23.4. Käärmeitä ja liskoja puolestaan pääsee katsomaan trooppiseen eläintalo Tropicarioon, joka on pääsiäisenä avoinna päivittäin.

Luonnon vihertymistä odotellessa voi viivähtää Talvipuutarhassa ihailemassa pääsiäisliljojen ja tulppaanien väriloistoa. Virkistävän vihreästä tunnelmasta nautitaan myös aivan kaupungin ytimessä Kasvitieteellisessä puutarhassa ja Gardenia-Helsingissä, jossa lapset pääsevät tutustumaan noitien taika-aineksiin.

Pääsiäisen menovinkkejä Helsingissä 2014

14.-27.4. Pääsiäismunanäyttely, Suomenlinnan kirkko, ke-su klo 12-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lisätietoa Suomenlinnan muusta pääsiäisajan ohjelmasta, www.suomenlinna.fi
17.4. Miau!, Pääsiäinen nukketeatterissa, Nukketeatteri Sampo, klo 10.15 & 18, www.ntsampo.fi
17.4. Bach: Matteus-passio, Johanneksenkirkko, klo 20, suomenlaulu.wordpress.com
18.4. Silent Music – Musiikkia hiljaiselle viikolle, Mikael Agricolan kirkko, klo 18, UMO Jazz Orchestra solistinaan Jukka Perko, saksofoni, www.umo.fi
18.4. Bach: Matteus-passio, Tuomiokirkko, klo 18, www.cantoresminores.fi
18.4. Via Crucis, ekumeeninen kärsimysnäytelmä, klo 21, Kaisaniemen puisto-Säätytalo, Tuomiokirkon portaat, www.viacrucis.fi
18.–21.4. Korkeasaaren pääsiäinen, Korkeasaaren eläintarha, www.korkeasaari.fi
18.-21.4. American Car Show, Messukeskus, www.americancarshow.fi
18.–21.4. Noitajahti, Gardenia-Helsinki, www.gardenia-helsinki.fi
19.4. Seurasaaren pääsiäiskokot, klo 18, Seurasaaren ulkomuseo, www.seurasaari.fi
19.4. Viikin pääsiäislinnut, opastettu luontoretki, klo 13-15, lähtö Gardenian etupihalta, www.gardenia-helsinki.fi
19.–20.4. Yleisöopastuksia suomeksi ja venäjäksi, Suomen Kansallismuseo, www.kansallismuseo.fi
20.4. Pääsiäiskonsertti, klo 15, Vanha kirkko, Mariinski-teatterin kuoro, johtaa Andrei Petrenko, www.aleksanterinteatteri.fi
20.–21.4. Itäkeskuksen uimahalli, avoinna klo 8–20.30. Lisäksi Pirkkolan uimahalli avoinna 21.4. klo 9–17.30. www.hel.fi/liikunta
21.4. Miau!, Pääsiäinen nukketeatterissa, Nukketeatteri Sampo, klo 13.30 & 15, www.ntsampo.fi
Leikkiluola avoinna päivittäin klo 10–20, www.leikkiluola.fi


Meneillään olevia näyttelyitä

Tove Jansson, Ateneumin taidemuseo, www.ateneum.fi
Chaplin kuvissa, Helsingin taidemuseo, www.taidemuseo.fi
Henrik Vibskov – tanskalainen suunnittelija, Designmuseo, www.designmuseum.fi
Luonnontieteellinen keskusmuseo, mm. Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma, www.luomus.fi
Urheiluidolit, Suomen Urheilumuseo, Olympiastadion, www.urheilumuseo.fi
Takapihan Tarzanit, Päivälehdenmuseo, www.paivalehdenmuseo.fi

Lisää Helsingin pääsiäisajan tapahtumia ja tietoa aukioloajoista


 10.04.14 Liikuntaviraston kesäkurssitarjonta julkaistu

Liikuntavirasto järjestää ohjattuja liikuntaryhmiä kaikenikäisille ja -kuntoisille kaupunkilaisille.  Toukokuun ja kesän kursseille voi ilmoittautua osoitteessa https://asiointi.hel.fi ti 15.4. klo 16.00 alkaen tai soittamalla tiistaina 15.4. klo 16.00 - 20.00 numeroon 09 310 28858.

Kurssitarjonta, aikataulut, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta www.hel.fi/ohjattuliikunta

 

Liikuntavirasto


 10.04.14 Helsingin Sataman liikenne on kasvussa

Helsingin sataman yksiköidyn tavaraliikenteen määrä kasvoi maaliskuussa 5%. Tuonnin kehitys kääntyi nousuun pitkäaikaisen vaimean jakson jälkeen. Yksiköityä tuontia oli 7 % ja vientiä 4 % enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Liikenteen määrä oli 888 000 tonnia ja se jakaantui tasaisesti tuontiin ja vientiin. Laivamatkustajia oli maaliskuussa 800 000, 1 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-maaliskuussa yksiköidyn tavaraliikenteen määrä oli 2,4 miljoonaa tonnia, kasvua oli 3 % viime vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna. Tuonnin määrä saavutti vertailukauden tason ja vienti oli 6 % vertailuajanjakson määrää suurempi. Tuonnin määrä oli lähes 1,2 miljoonaa tonnia ja viennin määrä oli lähes 1,3 miljoonaa tonnia.

Tammi-maaliskuussa matkustajia oli 2,1 miljoonaa, saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Tallinnan matkailu kasvoi edelleen 4% viime vuodesta. Tallinnan laivamatkustajia oli 1,6 miljoonaa. 

Helsingin Satama
 10.04.14 Vastaa kouluruokakyselyyn

Kaupungin koulujen ja Stadin ammattiopistojen ruokalistat uudistettiin syksyllä 2013. Ruokalistalle tuli 20 uutta ruokaa, 20 ruokaa uudistettiin ja valikoimasta poistettiin kokonaan yli 20 ruokaa.  

Ruokalistan uudistamiseksi palveluntuottaja Palmia kysyi oppilaiden mielipiteitä ja luki oppilasruokaraatien palautteet. Lisäksi ruokia maistettiin ravintolatoimikunnissa 11 koulussa keväällä 2013. Tukena olivat myös Helsingin yliopiston opiskelijoiden opinnäytetyöt, joissa tutkittiin ruoan laatua ja ruokailuympäristön vaikutusta ruoan maittavuuteen.

Palmia uudisti ruokien ulkonäköä, makua, tuoksua, väriä ja rakennetta, siten että ruuat olisivat houkuttelevia ja niin selkeitä, että syöjät tunnistavat mistä raaka-aineista ruoat on tehty.

Uusia pääruokia ovat muun muassa broileri-perunalaatikko, kalkkunaa sweet & sour -kastikkeessa, broilericurry, punajuuripihvit, kasvistortillat, silakkapihvit, lahnapuikot, kuorrutettu kala, kasviscurry, tomaatti-kasviskastike, kasvispastakastike, meksikolainen kasviskastike, kasvis-kikhernekiusaus, kasviswokki, kasvispaella.

Muutoksista voi nyt kertoa mielipiteensä vastaamalla verkkokyselyyn. Nimensä ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kahden leffalipun pakettia.

Kyselyihin voi vastata 9.-25. huhtikuuta.

Kyselyt
Peruskoululaisten ja lukiolaisten kysely
Stadin ammattiopiston kysely10.04.14 Pääsiäisenä voi kuntoilla Itäkeskuksen uimahallissa ja Pirkkolan liikuntapuistossa

Pääsiäinen tuo aukiolomuutoksia liikuntaviraston liikuntapaikoissa. Kiirastorstaina liikuntapaikkojen ovet sulkeutuvat pääsääntöisesti klo 16. Pitkäperjantaina 18.4. ja pääsiäislauantaina 19.4. ovat kaikki liikuntapaikat suljettu. Kuntoilemaan ja uimaan pääsee molempina pääsiäispäivinä Itäkeskuksen uimahalliin. Pirkkolan liikuntapuiston uima- ja palloilusali sekä uimahallin kuntosali on avoinna 2. pääsiäispäivänä.


Lisätietoa:
Liikuntaviraston tiedote

 10.04.14 Hampaiden hoito on iloinen asia –valistusta viikonlopun Lapsimessuilta

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.  Aikuiset ovat lapsille esimerkkinä myös suunhoitotavoissa. Tehdään yhdessä lasten hampaiden hoitamisesta iloinen asia, kehottavat hammashoitoloiden ammattilaiset.

Helsingin suun terveydenhuolto osallistuu jälleen tänä vuonna Lapsimessuille, jotka järjestetään Messukeskuksessa 11 -13. huhtikuuta. Mukana yhteistyössä Lapsimessuilla ovat Helsingin kanssa Espoon, Vantaan, Kirkkonummen, Kauniaisten ja Tampereen suun terveydenhuollon yksiköt. Paikalla on myös LIISU, Helsingin kaupungin liikkuva hammashoitola. Hammashoidon ammattilaiset löydät osastolta 6a131.

Messut ovat avoinna pe klo 10–18, la klo 9–18 ja su klo 9–17.

Lisää aiheesta:
Sosiaali- ja terveysviraston uutinen
Suun terveydenhuolto Lapsimessuilla
Lapsimessut 2014

Suun terveydenhuolto internetissä
Suun terveydenhuolto Facebookissa
Sähköistä asiointia Helsingin terveydenhuollossa
 09.04.14 Nuoret ja päättäjät sitoutuvat yhteisiin suunnitelmiin Päättäjämiitissä

Nuorten ja päättäjien yhteisessä Päättäjämiitissä nuoret harjoittelevat miten viedä asioita eteenpäin kunnalliseen ja poliittiseen päätöksentekoon.

Päättäjämiitti järjestetään perjantaina 11. huhtikuuta klo 9–15 Nuorten toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31) ja sen huipennus lähetetään myös suorana lähetyksenä Ruudin kotisivulla osoitteessa www.ruuti.net klo 13.45–14.50.

Perjantaina aamupäivällä nuoret valmistelevat käsiteltäviä teemoja nuorten ja päättäjien yhteistä neuvottelua varten. Iltapäivällä nuoret, viranhaltijat ja päättäjät työstävät teemakohtaisissa työpajoissa yhteisen toimenpidesuunnitelman siitä, miten asioissa edetään ja kuka ottaa vastuun.

Päivän teemoja on  muun muassa nuorten vaikuttamistoiminnan kehittäminen, ajoharjoittelualue mopoileville nuorille, nuorten kesätoiminta, nuorten vapaa-aika keskustassa ja  kenelle kuuluu vastuu koulukiusaamiseen puuttumisesta? 

Päättäjämiitti on osa nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia. Ruudista vastaa Helsingin nuorisoasiainkeskus yhteistyössä opetusviraston kanssa.

Lisätietoja:  

www.ruuti.net


 09.04.14 Valtuusto käsittelee tänään Telakkarannan alueen asemakaavaa

Kaupunginvaltuusto käsittelee tänään keskiviikkona useita asemakaavan muutosehdotuksia.  Asialistalla on muun muassa Telakkarannan alueen uuden asemakaavan hyväksyminen ja Kalasataman maanalaisen parkkiratkaisun asemakaava.

Telakkarannan alueelle laadittu asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus mahdollistavat alueen muuttamisen asuin-, kulttuuri-, liike- ja toimitilakäyttöön. Kalasataman asemakaavan muutosehdotus mahdollistaa maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen Kalasataman keskuksen ja sitä ympäröivien katualueiden alle.

Kaupunginvaltuutetuille järjestetään ennen varsinaista kokousta  informaatiotilaisuus klo 17 alkaen  erityisestä kuntajakoselvityksestä ja metropolihallinnon valmistelusta. Seutukuntien yhdistymisestä on valmisteilla erityisselvitys lokakuuhun mennessä.  Selvityksessä arvioidaan edellytyksiä yhdistää kunnat tai osa kunnista yhdeksi tai useammaksi kunnaksi.

Valtuuston kokousta ja informaatiotilaisuutta voi seurata paikan päällä valtuustosalin lehterillä. Niitä voi seurata myös suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla tai katsoa myös myöhemmin tallenteena samalta kanavalta.

Päätöksistä kerrotaan kokouksen päätyttyä kaupunginvaltuuston päätöstiedotteessa.

Keskusteluun voi osallistua Twitterissä asiasanalla #helvaltuusto.

Lisää aiheesta:

Valtuuston esityslista 09.04.2014
Metropoliselvitys /Valtiovarainministeriö
Helsinki-kanava
Päätökset-palvelu


 09.04.14 Helsinki-Seura juhli 80-vuotistaivaltaan kaupungintalolla

Helsinki-Seura kutsui nykyisen kaupunginjohtajan, ylipormestari Jussi Pajusen kunniajäsenekseen eilen kaupungintalolla osoituksena kahdeksan vuosikymmentä kestäneestä hyvästä yhteistyöstä kaupungin kanssa.

Kaupunginjohtajalle luovutettiin ensimmäinen kappale juhlavuoden teoksesta Meidän Helsinki - kahdeksan ikkunaa kotikaupunkiin.  Teoksen ovat toimittaneet toimittaja Anja Kervanto Nevanlinna ja kuvatoimittaja Sauli Seppälä.

Helsingin historiasta kertova kirja ilmestyi eilen Helsinki-Seuran varsinaisena juhlapäivänä 8.4. Seura perustettiin 8.4.1934 Helsingin pääkaupungiksi korottamisen vuosipäivänä.

Helsinki-Seura perustettiin herättämään kiinnostusta Helsinkiin kotipaikkana ja maan pääkaupunkina. Seura kertoo puolustavansa Helsingin kulttuurihistoriallisia ja kaupunkikuvaan vaikuttavia arvoja. Se seuraa kaupunginhallinnon toimintaa olennaisissa kaupunkiympäristön kehittymistä koskevissa kysymyksissä. Seurannan erityisenä kohteena on kaupunkisuunnittelu.

Lisää aiheesta:
Helsinki-Seura
 

 


 09.04.14 Nuorten näkemyksiä tulevaisuuden Helsingistä Laiturin näyttelyssä

13-19-vuotiaat nuoret ovat kuvanneet tulevaisuutensa kaupunkia #stadifotona -kisassa. Kilpailukuvat on ladattu Instagram-palveluun, mistä tuomaristo on valinnut voittajat. Kuvia tuli määräaikaan mennessä lähes 200. Kuvalla on voinut ottaa kantaa Helsingin tulevaisuuteen, sillä kilpailu on osa Helsingin yleiskaavan valmistelua. Näyttely on avoinna  avoinna 8.-26.4.2014.

Laiturin näyttely esittelee #stadifotona -valokuvauskilpailun tulokset, nuorten kaupunkisuunnittelun safarin tuotokset sekä Helsingin medialukion kuvakoosteen tulevaisuuden Helsingistä. 

Vuoden 2014 nuoret ovat tulevaisuuden kaupungin käyttäjiä, he ovat pohtineet muun muassa seuraavia teemoja:

• Millainen on minun Helsinkini vuonna 2030?
• Miten kasvavassa kaupungissa kulutetaan, työskennellään ja asutaan tulevaisuudessa?
• Millainen on paras katu ikinä?

Yleiskaavatyön aikana nuoret ovat osallistuneet kaupunkisuunnittelun safarin viikonlopputyöpajoihin. Pajojen tuotokset esitellään näyttelyssä. Pajoissa nuoret ovat kertoneet, millaisen kotikaupungin he haluavat itselleen rakentaa ja jalkautuneet kaupunkiin ideoidensa kanssa.

Lisää aiheesta:

Laituri

Yleiskaava09.04.14 Välimallin vuokra-asuntoja viidesosa Helsingin asuntotuotannosta

Asuntotuotannon turvaamiseksi säädettiin vuosille 2009 ja 2010 laki välimallin vuokra-asuntojen korkotukilainoituksesta. Muusta ARA:n tukemasta vuokra-asuntotuotannosta poiketen näihin asuntoihin ei liity asukasvalintaa ja vuokranmääräytymistä koskevaa säätelyä. Myös aika, joka velvoittaa pitämään asunnot vuokrakäytössä, on lyhyempi.

Ensimmäiset välimallin asunnot valmistuivat Helsinkiin vuonna 2009 ja vuoteen 2013 mennessä niitä oli valmistunut yhteensä 2 734. Asunnoista 220 kohdentui erityisryhmille. Kaikista uudistuotannon asunnoista välimallin asuntojen osuus oli viidesosa. Koska suurin osa välimallin vuokra-asunnoista valmistui uustuotantona kerrostaloihin tavalliseen vuokra-asuntokäyttöön, on niiden asunto- ja asuntokuntarakennetta verrattu vastaavanlaisiin muihin uustuotannon asuntoihin. 

Välimallin kerrostaloasunnoista suurin osa pieniä asuntoja

Uustuotannon välimallin kerrostaloasuntoja valmistui tavanomaiseen vuokra-asuntokäyttöön 2 344. Asunnot ovat pieniä: 66 prosenttia asunnoista on yksiöitä ja kaksioita. Tässä suhteessa välimallin vuokra-asunnot ovat vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kaltaisia, sillä vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa on myös paljon pieniä asuntoja (72 %). 

Lisää aiheesta:

Tietokeskus


 09.04.14 Stara palkittiin kunniamaininnalla valtakunnallisessa työturvallisuuskilpailussa

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara palkittiin kunniamaininnalla valtakunnallisessa Turvallinen työmaa 2013 –kilpailussa. Rakentamiskohteena oli Honkasuon aluerakentamistyömaa.

Kilpailun kriteerinä oli alalle kehitetty MVR-mittaustulos, ja turvallisuustason mittauksesta vastasivat aluehallintovirastojen tarkastajat osana normaalia tarkastustoimintaa. MVR-mittauksen lisäksi työmailla tarkistettiin työntekijöiden henkilötunniste veronumeroineen. Stara sai kunniamaininnan työmaana, jonka MVR-mittaustulos oli 95 % tai yli.

- Kun työmaan resurssit on organisoitu oikein ja työmaalla on osaava ja asiansa tunteva henkilöstö, niin vastaava työnjohtaja voi keskittyä oleelliseen ja toteuttaa myös turvallisuuteen liittyvät asiat mallikkaasti. Tämä kunniamaininta kertoo, että Honkasuolla ryhmä on onnistunut työssään erittäin hyvin, tuotantopäällikkö Eila Hägg sanoo.

Lisää aiheesta:

Staran uutinen

Infra ry:n tiedote


 09.04.14 Kampaus 50-luvun tyyliin Rasvaletti-näyttelystä

Rasvaletti-näyttelyn nostalginen kampaamo herää eloon huhtikuussa, kun kaupunginmuseo tarjoaa siellä 50-luvun kampaajapalveluita.

Iloiset kampaajat pyöräyttävät kävijöiden hiukset fiftarikuosiin apunaan kampa, harja, lakka, vaha, fööni ja varma tyylitaju. Saksia ja vettä ei museon kampaamossa käytetä, eikä ajanvarauksia oteta.

Leikkisän kevätlookin voi laitattaa hiuksiinsa maksutta 6.-30. huhtikuuta museon aukioloaikoina ti-su klo 11.17 ja to klo 11-19 (kiinni pääsiäisenä 18.-21.4.).

Kaupunginmuseo


 09.04.14 Kuntajakoselvityksestä ja metropolihallinnon valmistelusta informoidaan valtuutettuja

Helsingin kaupunginvaltuutetuille järjestetään informaatiotilaisuus erityisestä kuntajakoselvityksestä ja metropolihallinnon valmistelusta valtuustokokouksen yhteydessä 9. huhtikuuta. Tilaisuus lähetetään klo 17 alkaen suorana Helsinki-kanavalla.

Tilaisuudessa ovat paikalla kuntajakoselvittäjät Mikko Pukkinen, Cay Sevón, Matti Vatilo sekä projektiasiantuntija Maria Merisalo.

Seutukuntien yhdistymisestä on valmisteilla erityisselvitys lokakuuhun mennessä. Selvitys koskee Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan ja Vantaan kaupunkien sekä Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin kuntia. Selvityksessä arvioidaan edellytyksiä yhdistää kunnat tai osa kunnista yhdeksi tai useammaksi kunnaksi. 

Kaupunginvaltuuston kokous alkaa tilaisuuden päätyttyä.

Lisää aiheesta:
Helsinki-kanava
Metropoliselvitys /Valtiovarainministeriö
Valtuuston esityslista 09.04.2014


 09.04.14 Keskustelutilaisuus Kalasatamasta

Kalasatamasta järjestetään keskustelutilaisuus keskiviikkoiltana 9. huhtikuuta paikan päällä. Keskustelun aiheina ovat uuden kaupunginosan rakentamiseen liittyvät asiat: puistot, koulut, liikenne, rakentumisaikataulut, valmisteilla olevista kaavat, Kalasataman keskus.

Illan tavoitteena on löytää vastauksia juuri nyt kiinnostaviin kysymyksiin sekä toimia yhteisenä tiedon, tarpeiden ja toiveiden välittämisen foorumina.

Kaupungilta paikalla on laaja edustus muun muassa opetus- ja varhaiskasvatusvirastoista, rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta, kaupunkisuunnitteluvirastosta, kiinteistövirastosta, viestinnästä sekä kaupunginkansliasta. Lisäksi tilaisuudessa ovat mukana Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän, rakennusliike SRV:n ja Kalasataman Palvelu Oy:n edustajat.

Helsingin kaupunki yhteistyössä Kalasatama-liikkeen kanssa järjestävät keskusteluillan.

Keskustelutilaisuus keskiviikkona 9.4. ravintola Vanhassa Kalasatamassa (Parrulaituri 2, 3. krs) kello 17–20.

Lisää aiheesta:
Kalasatama-liike Facebookissa: www.kalasatama.me
Kalasatama verkossa: http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kalasatama
Uutta Helsinkiä


 09.04.14 Katse Länsi-Helsinkiiin esikaupunkimessuilla Kanneltalossa

Millaisia suunnitelmia kaupungilla on Kannelmäkeen, Lassilaan, Malminkartanoon ja Pohjois-Haagaan? Miten hissin rakentamista tuetaan? Mitä hyötyä täydennysrakentamisesta voi olla?

Tule keskustelemaan ja kuulemaan alueesi asioista Kanneltaloon (Klaneettitie 5) 9.4.2014 kello 16-19. Tietoiskut alkavat klo 17.

Helsingin kaupunki järjestää kaikille asukkaille avoimen tilaisuuden kuulla lyhyitä tietoiskuja alueen ajankohtaisista asioista. Kanneltalon ala-aulaan levittäytyvillä messuilla on aikaa keskustella paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa ja tutustua esittelymateriaaleihin. Mukana ovat myös Kannelmäki-liike, Pohjois-Haaga-seura, Helsingin poliisi ja Pohjois-Haagan Liikenneryhmä.

Järjestäjänä Helsingin kaupunki. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisää aiheesta:

Tarkempi ohjelma

Lähiöprojekti
 


 08.04.14 Kerro mielipiteesi Mannerheimintien pyörätiesuunnitelmasta

Mannerheimintielle suunnitellaan pyöräteitä Reijolankadun ja Nordenskiöldinkadun välille. Tavoitteena on parantaa pyöräilyolosuhteita osuudella, joka on osa pyöräliikenteen tulevaa pääverkkoa.

Pyörätiet suunnitellaan yksisuuntaisiksi, jotta pyöräily olisi sujuvaa ja turvallista. Osuudelle esitetään ns. kolmitasoratkaisua, jossa ajorata, pyörätie ja jalkakäytävä ovat kaikki eri tasossa.

Pyörätiesuunnitelmaa voi kommentoida kaupunkisuunnitteluviraston verkkosivuilla osoitteessa www.ksv.hel.fi/keskustelut. Keskustelupalsta on avoinna 27. huhtikuuta asti. Suunnitelma on myös esillä 8.–27. huhtikuuta näyttely- ja infotila Laiturilla, Narinkka 3, sekä kaupungintalolla, Pohjoisesplanadi 11–13.

Lisää aiheesta:

Kaupunkisunnitteluvirasto

Suunnitelma ja keskustelu

Pyöräilystä Helsingin verkkosivuilla: www.hel.fi/pyoraily08.04.14 Helsinkiin ehdotetaan uusia koulutuspolkuja maahanmuuttajanuorille

Helsingissä asuvat maahanmuuttajataustaiset nuoret muodostavat heterogeenisen ryhmän: nuoria muuttaa Suomeen eri-ikäisinä, erilaisista lähtökohdista ja erilaisilla valmiuksilla. Yksi koulutuspolku ei sovi kaikille vaan nuorille tarvitaan heidän erilaisia tarpeitaan vastaavia koulutusmalleja.

Tämä selviää Helsingin kaupungin tänään julkaisemasta raportista, joka ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä maahanmuuttajanuorten koulutuksen kehittämiseksi Helsingissä.

"Osalle maahanmuuttajataustaisista nuorista riittää suomen kielen koulutus tai tutkinnon täydennys, toiset tarvitsevat toiminnallista kielikoulutusta tai kokonaisvaltaisempaa tukea. Nuorten valmiuksen mukaan räätälöityjen koulutuspolkujen puuttuminen aiheuttaa vääriä koulutusvalintoja ja turhaa odottelua nuorille sekä potentiaalisesti myös turhia kustannuksia", totesi Helsingin sivistystoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen julkistamistilaisuudessa.

Helsinkiläisistä 13–29-vuotiaista nuorista 14 prosenttia (n. 21 000 nuorta) puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Lähes 50 prosenttia näistä nuorista on asunut maassa alle kuusi vuotta, ja erityisesti he tarvitsevat ohjausta ja tukea koulupolulla etenemiseen.

Kyseessä ei ole ohimenevä ilmiö, sillä vuoteen 2030 mennessä muunkielisten nuorten määrän ennustetaan kasvavan 32 000 henkeen.

"Vasta perusopetuksen päättövaiheessa tai oppivelvollisuuden päättymisen jälkeen maahan tulleilla nuorilla on usein haasteita peruskoulun suorittamista vastaavien kielellisten ja muiden tietojen ja taitojen saavuttamisessa. Tällöin siirtyminen  toisen asteen opintoihin ja sopivan koulutuspaikan löytäminen saattaa vaikeutua", korosti työryhmää vetänyt linjanjohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin opetusvirastosta.
 
Helsinki on jo nyt järjestänyt toisella asteella tukikoulutusta niille, joilla ei ole peruskoulun päättötodistusta tai muuten toisella asteella tarvittavia valmiuksia. Lisäksi peruskoulun päättövaiheessa maahanmuuttaneiden nuorien kotoutumista on edistetty nuoret ja heidän huoltajat huomioivalla tukimallilla.

Lisää aiheesta:

Kaupunginkanslian uutinen

Raportti


 08.04.14 Kaupunginhallitus sai katsauksen strategiaohjelman toteutumisesta

Kaupunginhallitus sai iltakoulussaan 7.4.2014 katsauksen strategiaohjelman 2013-2016 toteutumisesta. Tilannekatsaukseen sisältyy 38 eri hankkeen seuranta. Seurattaviin hankkeisiin kuuluvat mm. nuorten yhteiskuntatakuun koordinointi, hyvinvointierojen kaventaminen ja yritysmyönteisyyden lisääminen.

Helsingin kaupungin strategiaohjelma vuosille 2013-2016 kertoo virastojen ja liikelaitosten toiminnan painopisteet neljälle vuodelle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi strategiaohjelman huhtikuussa 2013.

Strategiaohjelman toteutumista mitataan kahdella tavalla: talousarvion seurannalla sekä strategiaohjelman mittareilla.

Lisää aiheesta:

Kaupunginkanslian uutinen
Strategiaohjelman hankkeiden seurantaraportti
Strategiaohjelman mittarit
Helsingin kaupungin strategiaohjelma 2013-2016
Strategiaohjelman taskuesite
Kaupunginhallituksen kokouksen 7.4.2014 päätöstiedote


 08.04.14 Viikinrantaan uusia polkuja ja koirapuisto

Kukkulakaupunginosa Viikinmäki.Viikinmäessä voi ihailla palkittua arkkitehtuuria. Rakentamisen Ruusu 2013 -tunnustuspalkinto myönnettiin Viikinmäen Harjannetie 44:ään valmistuneesta kerrostalosta. Kuva: Mikael Linden

Viikinrantaan kunnostetaan puisto ja rakennetaan polkuja ja koirien ulkoilualue. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi aluetta koskevan asemakaavan muutoksen maanantaina. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kaupunginvaltuusto.

Puistoalue sijaitsee Viikin ja Vanhankaupungin kaupunginosien rajalla ja sen kunnostaminen parantaa huomattavasti Viikinmäen virkistysmahdollisuuksia. Viikinmäkeen rakennetaan uutta asuinaluetta eteläeurooppalaisen kukkulakaupungin tyyliin.

Tavoitteena on parantaa Pornaistenniemen virkistysarvoa siten, että alueen merkittävät luontoarvot säilyvät. Uudet reitit ja pysäköintialue liitetään luontopolkuun ja lintutornille johtaviin reitteihin. Virkistyskäytön kehittäminen Pornaistenniemellä vähentää osaltaan vieressä olevalle Natura-alueelle kohdistuvaa ulkoilupainetta ja reittien kulumista.

Lisää aiheesta:

Kaupunginhallituksen esityslista ja päätöstiedote 7.4.


 08.04.14 Kirjasto mukana Lapsimessuilla

Pieni lukija Richardinkadun kirjastossa. Kuva: Susanna Karhapää.HelMet-kirjasto on mukana Lapsimessuilla 11.–13. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Tarjolla on satujumppaa, animaatioelokuvia ja satujoogaa. Kirjastoauto Välkkykin on kurvannut paikalle. 

Monitoiminen lastenkirjastoauto Välkky huolehtii Espoossa arkiaamuisin koulujen ja päiväkotien kirjastotarpeista. Välkky harrastaa myös tapahtumien järjestämistä. Välkyn estradilla on rokattu, pidetty satuhetkeä ja opeteltu kirjaston käytäntöjä.

Kirjaston osastolla on ohjelmaa kirjastoauto Välkyssä tasatunnein perjantaista sunnuntaihin:

10.00 Lorutuokio perheen pienimmille
11.00 Animaatioelokuvia
12.00 Satuhetki 2.0
13.00 Keppinukkejen askartelua
14.00 Jumpataan espanjaksi
15.00 Satuhetki
16.00 Satujoogaa

Lapsimessut Messukeskuksessa 11.– 13.4.

Lisää aiheesta:
HelMet-kirjasto08.04.14 Käärmetalon suojeluarvot säilyvät yhteistyöllä

Käärmetalo sisäpihan puolelta. Kuva: Marjukka Haavisto.

Käpylässä sijaitsevan Käärmetalon peruskorjaus liitti omistajan, hankesuunnittelijat, kaavoittajan, rakennusvalvonnan ja kaupunginmuseon uudenlaiseen yhteistyöhön. Yhteistyön tuloksena tuotettiin hienovaraisen korjaamisen ratkaisuja, joilla saavutetaan sekä hyvä asumismukavuus että vältetään usein pakollisiksi koetut suojeltua kohdetta merkittävästi muuttavat toimenpiteet. Ensimmäistä kertaa Helsingissä korjaushankkeen selvitykset loivat aukottoman perustan myös suojelukaavan laatimisille.

Yhteistyö käynnistyi vuonna 2010, kun kaupungin asuntotuotantotoimisto esitteli tuoretta korjaushanketta rakennusvalvonnassa. Nopeasti ymmärrettiin, että kaupungin omistama arvokas Käärmetalo avaisi tilaisuuden tehdä mallihankkeen, jossa kohde peruskorjataan siten, että suojeluarvot säilyvät.

Työryhmä päätyi yhdessä mm. painovoimaisen ilmanvaihdon säilyttämiseen, joten Käärmetalon katto säästyy konehuoneiden rivistöltä. Yhdessä arvioitiin, että rakennuksen polveileva julkisivu kärsisi seiniä merkittävästi paksuntavasta lämpörappauksesta, jonka asentaminen olisi edellyttänyt työlästä kantavien seinien ulokeosien jyrsimistä matalammiksi. Lämpörappauksen sijaan rakennuksen seinärakenteen ja asuntojen vetoisuuden ongelmiin etsitään ratkaisua mm. patteriverkostoa uusimalla ja ikkunoiden eristävyyttä parantamalla. Myös jäljellä olevat hyvin säilyneet 50-luvun keittiökalusteet kunnostetaan. Samalla kalusteita korotetaan ja niiden varustelutasoa parannetaan, koska ergonominen vaatimustaso on tänään toista kuin 1950-luvulla.

Yrjö Lindegrenin vuonna 1949 suunnittelemaa Käärmetaloa pidetään kaupungin asuntotuotannon korkean laadun ja suomalaisen modernin asuntoarkkitehtuurin ikonina. Hyvästä laadusta kertoo mm. se, että useat alkuperäiset osat ovat säilyneet myöhemmissä korjauksissa käsiteltyjä osia paremmin. Rakennus on poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Lisää aiheesta:

Rakennusvalvontavirasto

Kaupunginhallitus hyväksyi Käärmetalon asemakaavan muutosehdotuksen 7.4.2014. Kaava siirtyy seuraavaksi kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunginhallituksen esityslista 08.04.14 Yleisötilaisuus omaishoidosta 9. huhtikuuta Munkkiniemen palvelukeskuksessa

Helsingin vanhusneuvosto järjestää yleisötilaisuuden omaishoidosta ja omaishoitajien palveluista Helsingissä. Tilaisuus pidetään keskiviikkona 9. huhtikuuta kello 13-15 Munkkiniemen palvelukeskuksessa, os. Laajalahdentie 30.

Paikalla on omaishoidon tuen asiantuntijoita sosiaali- ja terveysviraston lännen palvelualueelta, Helsingin vanhusneuvoston jäseniä sekä apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty. Tilaisuuden juontaa vanhusneuvoston puheenjohtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaara.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuuden jälkeen on kahvitarjoilu.

Lisää aiheesta:

Sosiaali- ja terveysvirasto

Helsingin vanhusneuvosto


 08.04.14 Pakilantien tilapäiset liikennejärjestelyt Maunulassa jatkuvat

Pakilantiellä Maunulan ostoskeskuksen kohdalla olevaa katuremonttia voidaan jatkaa vasta vanhan ostoskeskuksen purkamisen jälkeen. Kadun alta on siirrettävä johtoja ostoskeskuksen tontin alle. Siirron jälkeen voidaan vasta rakentaa kadun pinta.

Ostoskeskuksen purku alkaa aikaisintaan syksyllä 2014. Tämä tarkoittaa, että tilapäiset liikennejärjestelyt Pakilantiellä jatkuvat aina kesään 2015, jolloin katu saadaan viimein valmiiksi.

Myös uuden S-Marketin eteen rakennetun bussipysäkin käyttöönotto saattaa siirtyä kesään 2015.

Rakennusvirasto ja Stara pahoittevat viivästyksestä aiheutuvaa haittaa.

Lisää aiheesta:

Rakennusvirasto


 07.04.14 Helsinki-infossa kurkistetaan pelien maailmaan

Kuva: Helsinki-infoHelsinki-infon uusimmassa numerossa paljastetaan, mitä avaruusagentit tekevät kouluissa ja näyttämömestari teatterissa. 

Tiesitkö, että kaupungintalon aula on avoinna viikonloppuisin ja sieltä saa neuvontaa 13 kielellä? Kaupunkilaisia kannustetaan järjestämään aulaan ohjelmaa ja ottamaan sen olohuoneekseen.

Taidemuseon tulevia myllerryksiä valottaa museon uusi johtaja Maija Tanninen-Mattila. Lehdessä kerrotaan myös palotarkastusten uudistumisesta. Ja mikä ihme on Talent Studio? Kurkkaa Helsinki-infoon!

Lisää aiheesta:

Helsinki-info07.04.14 Toimenpiteet maanmyyntitavoitteiden saavuttamiseksi

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaupungin maanmyyntitulojen keskiarvo on ollut noin 70 miljoonaa euroa vuodessa. Vuoden 2014 tavoite on 100 miljoonaa euroa. Kiinteistöviraston arvion mukaan kaupungin tulee lähivuosina löytää olemassa olevan myytäväksi tarkoitetun tonttikannan lisäksi rakentamattomia tai vuokrattuja tontteja myytäväksi sekä myydä ulkokuntien kiinteistöjä vähintään noin 200-210 miljoonalla eurolla.

Kiinteistövirasto on selvittänyt kaupungin tulevien vuosien maanmyyntinäkymiä sekä tehnyt esityksen seuraavalle viidelle vuodelle asetettavien maanmyyntitavoitteiden saavuttamisen edistämiseksi. Kiinteistölautakunta esittää selvityksen toimenpide-ehdotuksia kaupunginhallitukselle.

Selvityksessä todetaan, että maanmyyntitulojen lisäämiseksi kaikki säätelemättömään asuntotuotantoon varattavat tontit on pyrittävä luovuttamaan ensisijaisesti myymällä. Hintakilpailujen määrää lisätään ja järjestään myös esikaupunkialueilla. Vuoden 2013 lopulla kaupungilla oli varattuna tontteja yhteensä noin 12 500 asunnon rakentamista varten, joista noin 40 % oli varattu sääntelemättömään asuntotuotantoon. Kaikki säänneltyyn asuntotuotantoon – kuten ARA-vuokratuotantoon ja Hitas-tuotantoon – tarkoitetut tontit luovutetaan kuitenkin edelleen vuokraamalla.

Kaupunki selvittää myös mahdollisuudet tarjota jo vuokrattuja asuntotontteja vuokralaisen ostettavaksi vuokrasopimuksen päättyessä. Yhteensä kaupungilla on voimassa tällä hetkellä 5 150 asuntotonttien maanvuokrasopimusta, joista 170 päättyy vuoden 2015 lopussa. Toimitilatonttien osalta siirrytään käytäntöön, jossa tontti luovutetaan ensisijaisesti myymällä, mikäli se on kaupungin kokonaisedun kannalta perusteltua. Mikäli toimitilatontti vuokrataan, sisällytetään sopimukseen velvoite tontin ostamisesta määräaikaan mennessä.

Ulkopaikkakunnilla sijaitsevan 6 000 hehtaarin maaomaisuuden myyntimahdollisuuksista teetetään selvitys vuoden 2014 aikana. Kiinteistöt on arvioinnin perusteella tarkoitus jakaa kolmeen luokkaan: pidettäviin, kehitettäviin ja myytäviin.

Lisää aiheesta:

Kiinteistövirasto


 07.04.14 Kivinokasta esitetään tiivistä puukaupunginosaa

Kaupunkisuunnitteluvirasto esittää, että Kivinokasta suunnitellaan tiiviisti rakennettu puukaupunginosa. Esitys sisältyy Kivinokan suunnitteluperiaatteisiin, jotka ovat kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltävänä 8. huhtikuuta. Suunnitteluperiaatteet ohjaavat Kivinokan osayleiskaavan jatkosuunnittelua.

Viraston esityksessä Kivinokasta tulisi noin 6 000 asukkaan puukerrostalovaltainen kaupunginosa. Rakentamisen painopiste olisi niemen lounaisrannassa. Kivinokkaan tulisi sekä vuokra- että omistusasumista. Tavoitteena on edistää myös ryhmärakentamista. Työpaikkoja alueelle tulisi noin tuhat.

Kivinokan joukkoliikenne perustuisi metroon ja liityntäbussilinjaan. Alueesta on tarkoitus suunnitella mahdollisimman autoriippumaton. Pysäköintipaikat tulisivat keskitettyihin pysäköintilaitoksiin, jotka louhittaisiin kallion sisään. Kulosaaren kartanomiljöö ja sen puistoalueet kunnostettaisiin Kivinokan sydämeksi. Kivinokan itäpuoli jäisi virkistys- ja luonnonsuojelualueeksi. Virkistysyhteydet liittäisivät alueen osaksi Vanhankaupunginlahtea kiertävää virkistysreittiä. Lounaisrannalle tulisi korkeatasoinen uimaranta. Herttoniemen siirtolapuutarha-alue säilyisi nykyisessä käytössä.

Kesämajatoiminta säilyisi osana uutta kaupunginosaa. Alueella olisi tulevaisuudessa vähintään 200 kesämajaa. Majat sijoittuisivat yleiselle virkistysalueelle Kivinokan itäosaan. Asuinalueen alta siirrettäville majoille etsittäisiin uusia paikkoja Kivinokan itäosasta sekä korvaavilta alueilta.

Kivinokasta kestävän kaupunkirakenteen mallialue

Kivinokasta ehdotetaan hiilineutraalia aluetta. Tähän päästäisiin energiatehokkailla rakentamisratkaisuilla, laajalla puurakentamisella sekä vähäisellä riippuvuudella henkilöautoliikenteestä. Lisäksi varauduttaisiin tuottamaan uusiutuvaa energiaa paikallisesti.

Kivinokan osayleiskaavan suunnittelua jatketaan lautakunnan hyväksymien suunnitteluperiaatteiden pohjalta. Jatkosuunnittelussa selvitetään mm. alueen lepakkoarvot tarkasti. On mahdollista, että rakentamisalueiden sijaintia voidaan joutua vielä muuttamaan luontoarvojen säilyttämiseksi. Tavoitteena on, että kaavaluonnos esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle vuoden 2015 alussa ja kaavaehdotus alkuvuodesta 2016.

Lisää aiheesta:

www.ksv.hel.fi/kivinokka

Lautakunnan esityslista

Kivinokan suunnitteluaineisto


 07.04.14 Pakilantien ympäristön suunnittelusta kaavakävely ja verkkokysely

Kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee maankäytön suunnitteluperiaatteita Pakilantien varren alueelle. Suunnitelma koskee Pikkusuonkujan ja Pirjontien välistä osuutta.

Tarkoituksena on laatia periaatteet, jotka määrittelevät, miten aluetta olisi mahdollista rakentaa nykyistä tehokkaammin ja kaupunkikuvallisesti eheämmin. Tavoitteena on omaleimainen ja viihtyisä alue asumiseen, palveluille ja toimitiloille. Periaatteet ohjaavat myöhemmin tehtävää asemakaavoitusta.

Suunnittelusta järjestetään kaavakävely torstaina 10. huhtikuuta kello 17.30-19.30. Kävelylle lähdetään Pikkusuonkujan ja Pakilantien risteyksestä.

Suunnittelun tueksi kerätään kaupunkilaisten näkemyksiä myös verkkokyselyllä. Kyselyyn voi vastata 10.-30. huhtikuuta osoitteessa kerrokartalla.hel.fi.

Tavoitteena on, että periaatteet esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle loppuvuodesta 2014.

Nuoret ideoivat Pakilaa yleiskaavan safarilla

Osana Helsingin uuden yleiskaavan valmistelua kaupunkisuunnitteluvirasto järjesti alkuvuodesta nuorten suunnittelutyöpajoja, safareita, joissa nuoret tekivät tulevaisuuden vision mm. Pakilan alueesta.

Nuorten suunnitelmassa Pakilaan ehdotettiin mm. korkeaa puurakentamista ja korttelimaisempia alueita esimerkiksi Puu-Vallilan tapaan. Pakilaan kaivattiin laadukasta viherrakentamista, yhteisöllisiä tiloja ja kohtaamispaikkoja, kuten puistoja, asukastaloja ja leikkipuistoja.

Viime vuoden lopulla järjestetyssä yleiskaavan karttakyselyssä alueelle merkittiin joitakin toiveita kaupallisista palveluista. Alueelta puuttuu tällä hetkellä esimerkiksi ruokaravintola.

Lisää aiheesta:

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Yleiskaava
 07.04.14 Vanhempien odotuksia uudelle lastensairaalalle kartoitettu kyselyin

Suurin osa kyselyissä esille tulleista lasten vanhempien toiveista liittyi tilaratkaisuihin, mutta lähes kolmannes odotuksista liittyi hoitokäytäntöihin. Tutkimustulosten valossa uusi rakennus ei siis vielä yksin takaa maailman parasta lastensairaalaa.

Tärkeitä tiloja uudessa lastensairaalassa ovat vanhempien mielestä lasten leikkitilat, tauko- ja lepotilat vanhemmille sekä pysäköintitilat. Yhtenä suurimmista kehittämistehtävistä uudessa sairaalassa nähtiin yksityisyyden kunnioittaminen, jota voidaan kohentaa niin tilaratkaisuilla kuin hoitokäytäntöjä kehittämällä.

Potilaiden vanhempien mukaan pidettiin erittäin tärkeänä uuden lastensairaalan toimivuutta ja perhekeskeisyytttä. Potilaan ja vanhemman kannalta olennaista on vanhemman mahdollisuus yöpyä lapsen vieressä. Lähes kaikki vastaajat kaipasivat myös rauhoittumistilaa.

Tutkimuksen ensimmäinen osa tehtiin joulukuussa 2013 ryhmäkeskusteluna verkossa. Keskusteluihin osallistui 24 potilaan äitiä kahdessa eri ryhmässä. Toinen osa toteutettiin helmikuussa 2014 lomakekyselynä verkossa. Vastauksia tuli yhteensä 327. Osa vastaajista oli sairaalassa kerran lapsensa kanssa käyneitä, osa enemmän palveluita käyttäneitä. Molemmissa kyselyissä vastaajia oli eri potilasryhmistä ja eri puolilta Suomea.

Tutkimuksen tavoitteena oli osallistuttaa nykyisen Lastenklinikan ja Lastenlinnan potilaiden vanhemmat uuden lastensairaalan ideointiin. 

Lisätietoa:

HUS-tietoa07.04.14 Koulutilojen käyttöä tarkastellaan Jakomäen alueella

Opetusvirasto järjestää Jakomäen alueen koulutilatarkistuksista kaikille avoimen asukastilaisuuden maanantaina 7.4. kello 18.00 - 19.30 Jakomäen peruskoulun liikuntasalissa, os. Huokotie 3, Helsinki 77.  

Jakomäen alueen asukasmäärä kasvaa lähivuosina lähinnä Alppikylän rakentamisen myötä. Jakomäen peruskoululla on käytössään kolme vierekkäin sijaitsevaa rakennusta, joissa on tällä hetkellä ylimääräistä tilaa. Koulun B-rakennus on huonokuntoinen eikä sitä tarvita lähivuosina koulun käyttöön. Rakennuksessa nyt järjestettävä toiminta voidaan siirtää muihin tiloihin. Opetusvirasto esittää, että Jakomäen peruskoulun B-rakennuksesta luovutaan toistaiseksi 1.8.2014 alkaen.

Tilasta luopuminen ei vaikuta alueen rakentamisen tuleviin ratkaisuihin. Pysyvät ratkaisut Jakomäen alueen rakentamisesta tehdään osana alueen palvelujen ja rakentamisen kokonaistarkastelua. Kaupungin investointiohjelmassa Jakomäen peruskoulun perusparannushankkeet on suunniteltu vuosille 2017 - 2019.

Lisää aiheesta:

Opetusvirasto

Palveluverkon uudistukset07.04.14 Louheen murskaaminen alkaa Paloheinäntunnelin työmaalla

Paloheinäntunnelin työmaalla Kuninkaantammessa on alkanut louheen murskaus. Murskaustyötä on lupa tehdä arkisin kello 7-20. Työ on jaksoittaista ja kestää yhteensä 49 päivää. Murskattu kiviaines käytetään Kuninkaantammen asuinalueen esirakentamiseen.

Paloheinäntunneli johtaa valmistuttuaan Kuninkaantammesta Paloheinään. Se palvelee syksystä 2015 alkaen uutta bussilinjaa numero 560, joka kulkee Myyrmäestä Vuosaaren kautta Rastilaan.

Lisää aiheesta

HKL

Runkolinja 560

Paloheinätunneli 


 04.04.14 Musiikkitalon lastenviikolla tanssiteatteria ja suomiräppiä

Musiikkitalossa vietetään lastenviikkoa 7.–13. huhtikuuta. Viikon aloittaa Mutaveijarit ja päättää Elastinen. Väliin mahtuu musiikkityylejä ja -rytmejä aina klassisesta räppiin. 

Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konsertit luovat perinteisesti lastenviikon rungon. Tänä vuonna lastenviikon yhteistyössä on mukana myös Helsingin konservatorio, Tanssiteatteri Tsuumi ja OP-Pohjola.

Viikon aloittaa maanantaina 7. huhtikuuta klo 18 Sibelius-Akatemian Mutaveijarit. Mutaveijarit asuvat ojissa, puroissa ja rapakoissa. Ne voi houkutella esiin vain laulaen ja leikkien. Lauluja veden ääreltä, polskien, pulikoiden, leikkien ja loruillen! Esiintyjinä Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lastenmusiikkikurssin opiskelijoita. Ikäsuositus 3–8 vuotta.

Tiistaina esiintyy Helsingin kaupunginorkesteri yhdessä Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! kanssa. Traktoriajelua, sointikylpyjä, hiekkakakkuja, menninkäisen kieltä. Suosituimpia lauluja ja leikkejä uljain, tuorein sovituksin kaikilta Ammuun! levyiltä. Mikk Murdvee johtaa hulvatonta kokoonpanoa. Konsertti on katsottavissa suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla. Lippuja voi ostaa Lippupisteen sivuilta.

Viikko huipentuu sunnuntaina 13. huhtikuuta suomiräpin kummisedän, Elastisen, konserttiin Musiikkitalon Konserttisalissa klo 15 alkaen. Musiikkitalon lastenviikon päätöskonsertti on osa Musiikkitalon ja OP-Pohjolan yhteistyötä. Liput Lippupalvelusta.

Ohjelma ja lisätietoja löytyy Musiikkitalon sivuilta. Lippuja konsertteihin voi ostaa Lippupisteen tai Lippupalvelun sivuilta. Osaan konserteista on vapaa pääsy, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Tarkemmat tiedot Musiikkitalon lastenviikon ohjelmassa.04.04.14 Suurten kaupunkien tilinpäätöksissä 2013 kertaerät kaunistivat lukuja

Vuosi 2013 toteutui suurissa kaupungeissa hieman talousarvioissa ennakoitua parempana. Heikki Helinin tietokeskukselle tekemässä tarkastelussa oli mukana 11 asukasluvultaan Suomen suurinta kaupunkia vuonna 2013. Tilinpäätöksiä tarkasteltiin seuraavien kaupunkien osalta: Espoo, Vantaa, Helsinki, Kouvola, Pori, Kuopio, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Lahti.

Viime vuonna verotuloja kertyi näissä 11 suuressa kaupungissa 186 miljoonaa euroa arvioitua enemmän. Tämä johtui pääosin verotilitysten muutoksista, joiden vaikutus on kertaluonteinen. Jyväskylä ja Oulu korottivat veroprosenttiaan vuodelle 2013.

Suurten kaupunkien yhteenlaskettu vuosikate ylitti talousarvion lähes 300 miljoonalla eurolla. Se kasvoi pari sataa miljoonaa euroa vuodesta 2012. Vuosikate oli poistoja suurempi neljässä kaupungissa (Espoo, Vantaa, Helsinki ja Kouvola).

Tulos oli plusmerkkinen seitsemässä kaupungissa ja miinusmerkkinen vain neljässä: Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. Oulun ja Jyväskylän tulosta heikensi suunnitelman mukaisten poistojen tarkistaminen.

Investointien määrä oli talousarvioiden mukainen. Suurten kaupunkien investointien omahankintamenot olivat 1775 miljoonaa euroa, poistot 1069 miljoonaa euroa ja vuosikate 1081 miljoonaa euroa.

Kaupungit joutuivat rahoittamaan investointejaan ottamalla lisää velkaa noin 900 miljoonaa euroa. Lainaa suurilla kaupungeilla oli 5,9 miljardia euroa. Eniten lainaa asukasta kohti on Lahdella ja Vantaalla, vähiten Espoolla ja Tampereella. Suurten kaupunkien velkamäärä on kasvanut vuosina 2000─2013 peräti 4,6 miljardia euroa.

Suurilla kaupungeilla on konsernivelkaa 15,2 miljardia euroa. Yli 7 000 euroa konsernilainaa asukasta kohti on
Vantaalla, Jyväskylässä, Lahdessa, Helsingissä, Kuopiossa ja Espoossa. Vähiten sitä on Kouvolassa. Suurten kaupunkien konsernilainat kasvoivat vuonna 2013 peräti 1,7 miljardia euroa ja vuosina 2000─2013 kasvu oli 9,5 miljardia euroa.

Heikki Helin: Kertaerät kaunistivat lukuja. Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2013 -julkaisu (pdf)

Tietokeskuksen uutinen04.04.14 Helsingin lukioissa uusia opetusmenetelmiä

Helsingin kaupungin lukiossa kevään viimeinen, 7. huhtikuuta alkava jakso opiskellaan ilmiöpohjaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että opetus ei ole sidottu oppiaineisiin. Asioita opitaan laajempina kokonaisuuksina, ilmiöinä, joita tarkastellaan samanaikaisesti eri aineiden ja tieteenalojen näkökulmista. Opiskeltavia ilmiöitä ovat esimerkiksi stadi, hyvinvointi, vesi, ruoka, elokuva ja rakkaus.

Ilmiöjakso on osa kaupungin lukioiden pedagogisen toimintakulttuurin muutosta ja Stadin eKampuksen kehittämistä. Opiskelussa hyödynnetään tietoteknologiaa ja mobiililaitteita. Opiskelu laajenee ulos luokkahuoneista ja kouluista, oppimisympäristönä on koko kaupunki. Opiskelussa hyödynnetään myös muun muassa 3D-tulostimia innovaatio- ja yrittäjyyskasvatuksessa.

Opiskeluun voi sisältyä erilaisia työpajoja, tapahtumia ja opintovierailuja. Oppimisen arvioinnissa perinteinen koeviikko korvataan mahdollisimman pitkälti muilla arviointimenetelmillä. Jaksolla opitaan yhdessä projektityön menetelmin, ja projektin onnistumista myös arvioidaan yhdessä. Oppiminen ilmiöiden kautta antaa lukiolaisille entistä paremmat valmiudet jatko-opiskeluun ja työelämään.

Lisätietoja:

Opetusviraston uutinen

 04.04.14 Päiväkotien ja ryhmäperhepäiväkotien kesän aukioloajat

Helsingin eri alueiden päiväkotien ja ryhmäperhepäiväkotien aukioloajat välillä 2.6.–10.8. löytyvät alla olevien linkkien takaa.

Eteläinen Helsinki (pdf)
Varhaiskasvatusalueet: Kampinmalmi-Lauttasaari-Töölö, Kallio-Ullanlinna-Vironniemi

Keskinen Helsinki (pdf)
Keskinen varhaiskasvatusalue

Läntinen Helsinki (pdf)
Varhaiskasvatusalueet: Munkkiniemi-Pitäjänmäki, Haaga-Kaarela

Pohjoinen Helsinki (pdf)
Pohjoinen varhaiskasvatusalue

Koillinen Helsinki (pdf)
Varhaiskasvatusalueet: Latokartano, Malmi-Pukinmäki, Jakomäki-Puistola-Suutarila

Itäinen Helsinki (pdf)
Varhaiskasvatusalueet: Vartiokylä-Myllypuro, Mellunkylä, Vuosaari-Östersundom

Kaakkoinen Helsinki (pdf)
Kaakkoinen varhaiskasvatusalue

Muistathan vastata myös kyselyyn leikkipuistotoiminnasta 6. huhtikuuta mennessä!

Lisää aiheesta:

Varhaiskasvatusvirasto04.04.14 Helsinki tekee kaupunkitilaohjetta

Helsingin kaupunki haluaa parantaa julkista ulkotilaansa. Tähän kaupunki tarvitsee asukkaiden, yritysten ja matkailijoiden apua.

Kaupunki haluaa tietää, miltä Helsingin julkisen ulkotilan tulisi tulevaisuudessa näyttää ja mitkä arvot ohjaavat sen suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa.

Kerro meille mistä aineksista syntyy hyvä kaupunkiympäristö huhtikuun loppuun mennessä osoitteessa http://kaupunkitilaohje.hel.fi/

Kaupunkitilaohje laaditaan käsikirjaksi toteuttamaan Helsingin kaupungin yhteisiä kaupunkiympäristön tavoitteita. Ohjeen tehtävänä on julkisen kaupunkiympäristön laadun ja yhtenäisyyden takaaminen sekä taloudellisuuden parantaminen.

Kaupunkitilaohje antaa valmistuttuaan konkreettisia materiaalimäärityksiä sekä rakentamisen ja ylläpidon ratkaisuja. Ohjeessa kerrotaan Helsingin tapa toimia ja määritetään kaupunkikuvassa näkyvä Helsinki-tyyli.

Lisätietoa:
http://kaupunkitilaohje.hel.fi/
 04.04.14 Keski-Pasilan katusuunnitelmaluonnos nähtävänä

Rakennusvirasto laatii Pasilankadun ja Pasilansillan katusuunnitelmaa. Suunnitelmaluonnokseen voi tutustua 4.–11. huhtikuuta rakennusviraston asiakaspalvelussa (Pohjoinen Makasiinikatu 9) sekä rakennusviraston verkkosivuilla.

Kadun suunnittelu perustuu kaupunkisuunnitteluviraston laatimaan Pasilansillan liikennesuunnitelmaan ja Pasilankadun liikennesuunnitelmaluonnokseen. Suunnittelualueena on Pasilansilta välillä Pasilankatu–Pasilan asema ja Pasilankatu välillä Pasilansilta–Kyllikinportti. 

Suunnitelmat liittyvät Keski-Pasilan keskuksen kehittämiseen ja alueen liikennejärjestelyjen parantamiseen.
Katusuunnitelmat valmistuvat kevään ja kesän 2014 aikana. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä 2014.

Rakennusvirasto toivoo mahdollista palautetta suunnitelmaluonnoksista 14. huhtikuuta mennessä.

Rakennusvirasto
Pasilankatu
Pasilansilta
Asemapäällikönkadun silta


 04.04.14 Asiakaskysely leikkipuistotoiminnasta

Kuva: Leikkipuisto Seppä/ Roy Koto.

Varhaiskasvatusvirasto selvittää leikkipuistojen ja perhetalojen käyttäjien kokemuksia ja mielipiteitä leikkipuistotoiminnasta. Saatua palautetta hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.

Asiakaskyselyssä on omat osionsa pikkulapsiperheiden avoimelle toiminnalle, leikkitoiminnan kerhoille ja koululaisten avoimelle iltapäivätoiminnalle. Kysely on auki 6. huhtikuuta saakka.

Leikkipuistojen ja perhetalojen asiakaskysely
Varhaiskasvatusviraston uutinen04.04.14 Ruotsinkielisten peruskoulujen oppilaskuntapäivä järjestetään 4.4.

Helsingin kaupungintalolla järjestetään maalis- ja huhtikuun aikana neljä ylipormestarin oppilas- ja opiskelijakuntapäivää, joissa lapset ja nuoret pääsevät esittämään kannanottoja tärkeiksi kokemistaan asioista.

Ruotsinkielisten peruskoulujen päivä on 4.4. Näiden puheenjohtaja on ylipormestari Jussi Pajunen.  Kokoukset järjestetään valtuustosalissa klo 9-11.30. Kuhunkin kokoukseen osallistuu noin 80-100 oppilasta ja opiskelijaa. Kaupungin lukioiden ja Stadin ammattiopiston opiskelijakuntapäivä järjestettiin 1.4. Suomenkielisten peruskoulujen oppilaskuntapäivistä ensimmäinen järjestettiin 18.3. ja seuraava 20.3. Niiden puheenjohtajana toimi apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. 

Tärkeimmiksi äänestetyt kannanotot toimitetaan päättäjille

Kokouksissa esitetään kussakin 4-5 kannanottoa, minkä jälkeen aihealueesta vastaava virkamies vastaa kannanottoon ja puheenjohtaja avaa yhteisen keskustelun. Lopuksi kokouksen osallistujat äänestävät esitetyistä kannanotoista kaksi tärkeintä, jotka kootaan yhteiseen julkilausumaan. Julkilausuma toimitetaan lautakuntien kautta poliittisille päätöksentekijöille.

Peruskoulujen kannanotoissa toivotaan mm. monipuolisia opetusmenetelmiä, viestintäteknologian laajempaa hyödyntämistä opetuksessa, parempaa työrauhaa luokkiin sekä kiusaamisen vastaisen KiVa- toiminnan kehittämistä. Stadin ammattiopiston kannanotossa opiskelijat esittävät poissaolojen ja myöhästymisten tarkempaa seurantaa. Lukiolaiset toivovat lisää päätäntävaltaa lukioille IT -hankinnoissa ja niiden käyttökoulutuksessa. Yhteisessä kannanotossaan toisen asteen opiskelijat toivovat opettajilta enemmän positiivista ja kannustavaa palautetta. He myös esittävät, että joukkoliikenteen epäkohtiin, kuten liputta matkustamiseen puututtaisiin.

Ylipormestarin oppilas- ja opiskelijakuntapäivät ovat osa Ruuti -vaikuttamiskanavaa, jonka tarkoituksena on saada lasten ja nuorten ääni kuuluviin Helsingin kaupungin päätöksenteossa.

Lisää aiheesta:

Ylipormestarin oppilaskuntapäivät Helsinki-kanavalla

Ruuti

Opetusvirasto03.04.14 Automaattimetroa testataan

Kuva: Metromatkustajia/ Paul Williams.

Metrolinjoilla testataan automaattimetroa öisin. Metrojuna liikkuu testeissä jo puoliautomaattisesti. Puoliautomaattinen ajo tarkoittaa sitä, että kuljettaja on paikalla ja antaa nappia painamalla junalle lähtöluvan. Juna liikkuu ja pysähtyy asemalle oikeaan paikkaan tämän jälkeen automaattisesti.

Siemens testaa ajon aikana automaattiajoa ohjaavan ohjelmiston toimintaa ja tiedonsiirtoa. Testeissä varmistetaan, että tiedonsiirto junan ja ratalaitteiden välillä on kunnossa ja junan paikannus toimii ohjelmoidun mukaisesti. Radalle on asennettu uusia lähettimiä, joiden toimintavarmuutta ja sijainnin tarkkuutta testataan.

Siemens jatkaa testejä arkiöisin juhannukseen asti, jonka jälkeen pidetään kesätauko. Tauon aikana metroradalle päästään liikenteen päättymisen jälkeen tekemään normaaleja huoltotöitä.

Automaattimetro

HKL:n uutinen03.04.14 HKL perustaa tutkintaryhmän tutkimaan raitiovaunuonnettomuutta

HKL on päättänyt koota oman, erillisen tutkintaryhmän selvittämään keskiviikkona 2.huhtikuuta tapahtunutta raitiovaunuonnettomuutta. Raitiovaunu numero 8 karkasi kuljettajalta Jätkäsaaren päätepysäkillä toistaiseksi tuntemattomasta syystä ja suistui mutkassa kiskoilta. Raitiovaunu oli onnettomuuden tapahtuessa tyhjillään, eikä henkilövahinkoja syntynyt.

Tutkintaryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran tänään torstaina. Vaunu on nyt kuljetettu HKL:n Vallilan varikolle, jossa ryhmä tekee katselmuksen ja päättää jatkotoimista. Toistaiseksi onnettomuuden syystä tai syistä ei ole arviota.

Onnettomuuteen joutunut raitiovaunu on yksi vuosina 1998-2004 valmistuneista Variotram-vaunuista.

Raitiovaunujen ohjaamossa on lukuisia teknisiä varmistuksia sille, että vaunu ei voi liikkua ilman kuljettajaa. Ohjaamossa on esimerkiksi kaksi ns. kuolleen miehen kytkintä, jotka estävät virransaannin vaunuun jos kuljettaja ei ole paikalla. Vaunu ei liiku myöskään silloin, jos vaunun ovet ovat auki.

HKL:n perustaman tutkintaryhmän puheenjohtajana toimii HKL:n turvallisuuspäällikkö Jyri Kaisla. HKL on pyytänyt myös poliisia osallistumaan tutkintaryhmän toimintaan.

HKL tiedottaa onnettomuuden aiheuttajasta syyn selvittyä.

Lisää aiheesta:

4.4. Raitiovaunussa ei teknistä vikaa

7.4. Raitiovaunuonnettomuuden aiheuttajana kuljettajan toiminta03.04.14 Helsingin ja Tallinnan välisen kiinteän liikenneyhteyden esitutkimus kilpailutetaan

Helsingin ja Tallinnan kaupungit sekä Harjun maakuntahallitus ovat valmistelleet yhteistyössä tanskalaisen Femern Belt Development -säätiön kanssa Helsingin ja Tallinnan välisen liikenneyhteyden esitutkimuksen kilpailuttamista.

Esitutkimuksella selvitetään mahdollisuuksia rakentaa kiinteä liikenneyhteys Helsingin ja Tallinnan välille. Projektin nimi on Talsinkifix ja kilpailutuksen tilaaja on Harjun lääninhallitus. Tarjouspyyntö julkaistaan torstaina 3. huhtikuuta klo 13-14 tiedotustilaisuudessa Tallinnassa.

Esitutkimuksessa tehdään yhteenveto aikaisemmista tutkimuksista ja ehdotetaan jatkotoimenpiteitä. Pääkysymys on hankkeen taloudellinen kannattavuus ja sen elinkeinopoliittiset vaikutukset. 

Talsinkifix-projektin budjetti on 100 000 euroa. Rahoituksesta 85 prosenttia tulee EU:n Itämeri-ohjelman siemenrahoituksen kautta. Tutkimus valmistuu vuoden 2015 alussa.

Elinvoimaa molemmille metropolialueille

Helsingin ja Tallinnan välisen kiinteän liikenneyhteyden uskotaan vahvistavan Helsingin ja Tallinnan metropolialueiden kilpailukykyä. Suunnitteilla oleva ja mahdollisesti vuonna 2024 valmistuva Rail Baltic -ratayhteys Tallinnan ja Keski-Euroopan välillä liittyy tunnelihankkeeseen.  

Kiinteän liikenneyhteyden mahdollisina vaihtoehtoina nähdään ennakkoon joko tunneli tai tunnelin ja sillan yhdistelmä. Helsinki–Tallinna -yhteys sisältyy jo nyt Viron kansalliseen Estonia 2030 -suunnitelmaan sekä myös Harjun maakuntakaavaan ja Viimsin kunnan yleiskaavaan. Helsingin yleiskaavassa vastaavaa aluevarausta ei toistaiseksi ole. 

Kaupunginkanslian uutinen

Katso apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin videotervehdys Tallinnaan Helsinkikanavalta03.04.14 Rakennusvalvonta kehittää sähköistä lupakäsittelyä

Rakennusvalvontavirastossa kehitetään keväällä ja kesäkuun alussa asiakkaita palvelevaa sähköistä lupakäsittelyä. Rakennusvalvonnan työntekijät osallistuvat järjestelmän koekäyttöön, mikä voi hidastaa viraston palveluita väliaikaisesti. Asiakkaiden kannattaa edistää hankkeitaan ennakoivasti ja varautua mm. lupien pidentyneisiin käsittelyaikoihin. Myöhemmin tänä vuonna myös asiakkaille annetaan mahdollisuus osallistua kehitystyöhön. Tästä kerromme tarkemmin syksyllä.

Jotta lupakäsittely ei ruuhkautuisi keväällä, noudata rakennusvalvonnan ohjeita ja valmistele asiakirjat huolellisesti. 

Lisää aiheesta:

Rakennusvalvontavirasto

 03.04.14 Pasilan keskustakorttelin kaavasta keskustelutilaisuus

Pasilan keskustakorttelista on valmistunut asemakaavan luonnos. Asemakaavaa on valmisteltu kansainvälisen suunnittelukilpailun voittajatyön, Triplan, pohjalta.

Tripla on Pasilan sillan pohjoispuolelle nouseva kokonaisuus, johon tulee toimistoja, kauppa- ja kongressikeskus, asuntoja, hotelli, monitoimiareena ja joukkoliikenneterminaali. Keskuksen rakentaminen voi alkaa asemakaavan hyväksymisen jälkeen vuonna 2015. Keskuksen toteutuksesta vastaa YIT Rakennus.

Pasilan sillan pohjoispuolisen alueen lisäksi kaava-alueeseen kuuluu myös Pasilan asema ja silta, osa Pasilankadusta ja Ratapihantiestä sekä aseman pohjoispuolista rautatiealuetta.

Kaavaluonnos esillä 3.–26. huhtikuuta

Keskustakorttelin asemakaavoituksesta järjestetään keskustelutilaisuus torstaina 3. huhtikuuta kello 17.30–19.30 näyttely- ja infotila Laiturilla (Narinkka 2). Keskustakorttelin kaavoittaja sekä Triplan arkkitehdit ja rakentajat ovat tavattavissa Laiturilla 7. ja 14. huhtikuuta kello 15–19.

Keskustakorttelin kaavaluonnos on esillä 3.–26. huhtikuuta Laiturilla, Pasilan kirjastossa (Kellosilta 9) ja Kaupungintalolla (Pohjoisesplanadi 11–13). Luonnokseen voi tutustua kyseisenä aikana myös verkossa osoitteessa www.hel.fi/ksv kohdassa Nähtävänä nyt.

Kaavaluonnoksen ja saadun palautteen pohjalta valmistellaan kaavaehdotus, joka on tarkoitus esitellä kaupunkisuunnittelulautakunnalle loppuvuodesta 2014 ja kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle vuonna 2015.

Lisää aiheesta:
Kaupunkisuunnitteluvirasto
Keskustakorttelin suunnittelunaineisto
Tilaa uutiskirje
www.uusipasila.fi03.04.14 Tuore kysely koulumaailmasta

Kuva: Kimmo Brandt

Pääkaupunkiseudun peruskoulujen 8-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen tehtiin viime vuoden lopulla kysely, jossa selvitettiin koulujen palvelukykyä. Kyselyssä selvitettiin muun muassa opetukseen, koulujen turvallisuuteen ja oppilaiden hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Edellinen vastaavanlainen kysely tehtiin vuonna 2009.

Tuoreen kyselyn tulosten mukaan vuorovaikutus koulun ja kodin välillä toimii hyvin. Vanhemmat kokevat, että heillä on mahdollisuus osallistua keskusteluun koulun tavoitteista ja toimintatavoista, ja heitä myös kannustetaan siihen.

Lähes kolmannes vanhemmista toivoi tietotekniikkaa käytettävän opetuksessa monipuolisemmin. Tässä on vielä paljon eroja koulujen ja opettajien välillä. Perusopetuksen opetussuunnitelmat uudistuvat 1.8.2016 alkaen. Uudet opetussuunnitelmat edellyttävät kouluissa vahvaa suunnittelua tietotekniikan pedagogiseen käyttöön.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on asettanut työryhmän pohtimaan tulevaisuuden koulua Helsingissä. Osana tätä työtä suunnitellaan myös, millainen teknologinen toimintaympäristö tukee parhaiten oppilaan kasvua ja oppimista kohti jatko-opintoja ja työelämää.

Helsingissä kyselyyn vastasi hieman yli 19 prosenttia kyselyn kohderyhmästä.

Lisätietoa ja raportit

Opetusviraston uutinen 


 03.04.14 Vartiokylään uusi päiväkoti Puro

Kuva: Seppo K. Niiranen

Vartiokylään on valmistunut päiväkoti Puro, joka aloittaa toimintansa huhtikuussa. Päiväkoti on tarkoitettu iältään 1-6-vuotiaille lapsille.

Päiväkotiin saavutaan rauhallisen pihakadun kautta. Tontti kuuluu asuinrakennusten korttelialueeseen ja se sijaitsee Myllypuron metroaseman lähellä rajautuen itäsivultaan viheralueisiin ja lännessä Kehä ykköseen ja kevyenliikenteen reittiin.

Päiväkoti Puron tilat ovat viihtyisät, turvalliset ja muunneltavat. Värimaailma on pirteä ja suuret ikkunapinnat antavat tiloihin valoa ja avaruuden tuntua.

Piha on toteutettu pihasuunnitelman mukaan istutuksineen ja varusteineen. Leikkivälineet, aidat, sisääntuloterassi katoksineen ja tukimuurit muodostavat kauniin, etelään polveilevan kokonaisuuden.

Lisätietoja:

Käyntiosoite: Lallukankuja 5 A

Päiväkoti Puron nettisivu
 03.04.14 Kattilahallin kirppis jälleen sunnuntaina

Kuva: Seppo Laakso

Hyvän vastaanoton saanut kirpputori saa jatkoa sunnuntaina 6. huhtikuuta Suvilahden Kattilahallissa.
Kierrätystä ja yhteisöllisyyttä edistävä suurkirpputori on saatu julkisten kulkuyhteyksien ääreen.

Myyntiaika on 12.00-17.00. 

Lisätietoja:

Kattilahallin kirppis

Kattilahallin kirppis ja Facebook

 03.04.14 Koko perheen huovutustyöpaja Stoassa sunnuntaina

Huovutustyöpaja Stoassa ItäkeskuksessaStoan galleriassa voi sunnuntaina 6.4. klo 13-15 osallistua maksuttomaan koko perheen huovutustyöpajaan. Paja järjestetään näyttelyn 1001 tarinaa yhteydessä ja sen ohjaajina toimivat turvetaiteilija Papu Pirtola ja kulttuurituottaja Johanna Raaste. Lapset pääsevät huovuttamaan satumaisemia ja tehdyt työt voi viedä mukanaan kotiin.  

Huovutuksen lomassa voi samalla tutustua itse näyttelyyn, joka on avoinna sunnuntaina klo 10-16. Näyttely 1001 tarinaa on suunnattu erityisesti lapsille. Se pohjautuu yli tuhat vuotta vanhoihin itämaisiin Tuhannen ja yhden yön satuihin ja avaa näkymiä niiden värikylläisiin fantasiamaailmoihin. 

Näyttely 1001 tarinaa jatkuu sunnuntaihin 12.4. asti ja on avoinna ma-to 9-20, pe 9-18 ja la-su 10-16. Vapaa pääsy. Stoa sijaitsee Itäkeskuksessa osoitteessa Turunlinnantie 1. 

Lisätietoja näyttelystä löytyy Stoan nettisivuilta www.stoa.fi

 


 02.04.14 Metropolian Savoyn konsertin tuotot Itämeren suojeluun

Kuva: Metropolia Orkesterin rock-konserttiSavoy-teatterissa järjestetään jo kuudennen kerran Metropolian viihdekonsertti vapun aatonaattona, 29. huhtikuuta kello 19 alkaen. Tällä kertaa Metropolia Orkesteri esiintyy teemalla GRAVIUS, ALTIUS, FORTIUS – raskaammin, korkeammalta, kovempaa. Konsertissa on luvassa komea kavalkadi raskaan rockin biisejä vuosikymmenien varrelta.

Ostamalla konserttilipun tuet samalla Itämeren suojelua. Konsertin lipputuotot ja lipaskeräyksen tulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri ja WWF:n Merenneito-hankkeille.  

Kapellimestarina toimii big band -johtaja Antti Rissanen. Solistivieraana on Metropoliasta valmistunut Kimmo Blom, eräs vahvimmista tämän päivän suomalaisista rocklaulajista. Hänen ohellaan laulusolisteina Savoy-teatterissa esiintyvät opiskelijat Metropolian musiikin koulutuksesta: Ilari Hämäläinen, Johanna Lesonen, Nelli Saarikoski ja Paolo Ribaldini.

GRAVIUS, ALTIUS, FORTIUS raskaammin, korkeammalta, kovempaa. Metropolia Orkesterin rock-konsertti 29.4. klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46–48). Liput 20/10€. 

Lippuja voi ostaa Kulttuurikeskuksesta (09) 310 12000 tai Lippupalvelusta 0600 10 800; www.lippupalvelu.fi

Lisää aiheesta:

Metropolia

John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -hanke

WWF:n Itämeri-työ ja Operaatio Merenneito02.04.14 Maalaisten pääsiäistori Teurastamolla

Kuva: Pekka Nieminen

Rakastetussa viljelijöiden järjestämässä tapahtumassa kaupunkilaiset pääsevät ostamaan tuotteita suoraan viljelijöiltä.

Maalaisten pääsiäistori pidetään 5. huhtikuuta Kellohallissa ja Teurastamon pihalla klo 11-16.

Lisätietoja:

http://www.teurastamo.com/tapahtumat/145-maalaisten-pääsiäistori.html

https://www.facebook.com/teurastamohelsinki

 

 02.04.14 Karitsoja Haltialassa

Puolen sataa karitsaa on jo syntynyt Staran hoitamalla Haltialan kotieläintilalla. Karitsoinnin ajaksi lampola on rauhoitettu, mutta se avautuu yleisölle jälleen huhtikuun puolivälissä, jolloin keväisiä tulokkaita pääsee ihailemaan. Lampola on avoinna myös pääsiäisenä.

Haltialassa viihtyvät myös monet muut kotieläimet. Ylämaankarja käyskentelee omassa aitauksessaan säällä kuin säällä, kesät talvet. Kanat, kalkkunat ja vuohet viihtyvät  toukokuulle saakka sisätiloissa. 

Eläimiä pääsee ihailemaan 14. huhtikuuta alkaen arkisin klo 18-20 ja viikonloppuisin klo 11-18. 

Haltialan tilalle pääsee Rautatientorilta bussilla 67. Torpparinmäen päätepysäkiltä on reilun kilometrin kävelymatka tilalle. Omalla autolla löytää perille Laamannintietä pitkin.

Osoite: Kuninkaantammentie/Laamannintie

Lisätietoja:

Lue lisää Haltialan tilasta rakennusviraston verkkosivuilta02.04.14 Aikainen kevät on saanut vipinää Korkesaaren eläimiin

Aikainen kevät on pistänyt vipinää Korkeasaaren eläimiin. Talvehtijat ovat jo ulkosalla ja monella lajilla on kevättä rinnassa. Kuukauden ikäinen takinikili liikkuu jo reippaasti laumansa mukana. Maran kolmiviikkoinen poikanen on vasta rohkaistunut vanhempiensa seurassa ulos tallista.

Kylmänarat pesukarhut, kengurut, emut, kaniinit ja kanat puuhastelevat jo pihalla vietettyään talven sisätiloissa. Borealia-talon kotimaiset matelijat ja sammakot ovat heräilleet horroksestaan. Aurinkoisten säiden myötä myös berberiapinat ja aasianleijonat viihtyvät useammin ulkotarhoissaan. Riikinkukot päästetään talvitarhastaan ulos yöpakkasten loputtua.

Kissalaaksossa eletään kevätkiiman aikaa. Manuli- ja lumileoparditarhoissa tavallisesti erillään elävät pariskunnat on saatettu yhteen. Manulitarhassa onkin ollut lämpiminä kevätpäivinä poikkeuksellisen vilkasta, kun uros ja naaras kiertävät kiinnostuneina toisiaan. Uusi tiikeriuros on nuuskinut jo molemmat tarhansa ja suhtautuu nuoruuden uteliaisuudella ympäristön tapahtumiin.

Huhtikuussa Korkeasaari on avoinna päivittäin klo 18:aan. Vaikka jäät ovat jo lähteneet, vesibussien liikennöinti alkaa vasta kuukauden kuluttua, vapunpäivänä. Siihen saakka eläintarhaan pääsee vain maitse Mustikkamaan kautta.

Lisää aiheesta:

Korkeasaari
 02.04.14 Maauimaloiden kausikortit voi ostaa ennakkoon

Uimastadionin kesäkausi alkaa toukokuun 12. ja päättyy syyskuun 21. Vastaavasti Kumpulan maauimala avataan toukokuun 24. ja sen kausi päättyy elokuun 24.

Välttääksesi kausikorttien aiempien vuosien myyntiruuhkaa maauimaloiden avauspäivinä, voit ostaa kausikortin, kuukausikortin tai 10 kerran kortin ennakkoon. Ennakkomyynti alkaa maanantaina 7. huhtikuuta Itäkeskuksen, Jakomäen, Pirkkolan ja Yrjönkadun uimahalleissa sekä Latokartanon liikuntahallissa, Töölön kisahallilla ja Myllypuron Liikuntamyllyssä.

Korttien hinnat

Uinnin kausikortti
Ajalle 12.5. - 21.9.(Uimastadion)
100 euroa, muut 50 euroa

Ajalle 24.5. - 24.8.(Kumpula)
100 euroa, muut 50 euroa

Uinnin kuukausi- tai 10 kerran kortti
33,60 euroa, muut 16,80 euroa

Kuntosalin kausikortti
Ajalle 12.5. - 21.9.(Uimastadion, hintaan sisältyy uinti)
145,00 euroa, muut 72,50 euroa

Kuntosalin kuukausi tai 10 kerran kortti
48,00 euroa, muut 24,00 euroa

Lisää aiheesta:

Liikuntavirasto
Uimastadion
Kumpulan maauimala


 02.04.14 Suomen suurimman jätevoimalan koekäyttö alkoi

Suomen suurimman jätevoimalan koekäyttö alkoi Vantaalla, jolloin ensimmäiset jäte-erät paloivat voimalan kattilassa. Voimalan käyttöönotto jatkuu kevään ja kesän. Polttoaineena jätevoimalassa käytetään Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n pääkaupunkiseudulta keräämää sekajätettä sekä Uudeltamaalta toimitettua jätettä, jota voimala käsittelee vuodessa 320 000 tonnia. 

Muiden jätteiden kierrätys jatkuu edelleen. Jätevoimalan koekäyttö on alkanut. Siellä sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Jätevoimalan käynnistymisen ansiosta pääkaupunkiseudulla saavutetaan valtakunnallinen energiahyödyntämistavoite kotitalousjätteen osalta, kun vähintään 30 prosenttia kotitalouksien jätteestä hyödynnetään energiantuotannossa. Uudessa jätevoimalassa käsitellään ne kodeissa kertyvät jätteet, joita ei pystytä kierrättämään materiaalina.

Jätteiden lajittelu on yhä tärkeää, jotta materiaalit saadaan ensisijaisesti uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Biojätteen, paperin ja kartongin keräys jatkuu edelleen. HSY tarjoaa kartongin keräyspalvelua pääkaupunkiseudulla vähintään 10 huoneiston taloyhtiöissä vuonna 2015. Lasin ja metallin keräyksen HSY aloitti kaikissa vähintään 20 asunnon kiinteistöissä marraskuussa. Jätteiden lajittelu on entistäkin helpompaa, kun keräysastiat eri jätteille ovat taloyhtiön omassa jätetilassa.

Ämmässuosta ekoteollisuuspuisto

Kun jätevoimala on otettu täydellä tehollaan käyttöön alkusyksystä, päättyy asukkaiden sekajätteiden kuljettaminen Ämmässuon kaatopaikalle. HSY selvittää parhaillaan mahdollisuuksia luoda jätteenkäsittelykeskuksesta uusi seudullinen materiaalitehokkuutta edistävä ekoteollisuuspuisto, jossa HSY:n omien toimintojen välittömään läheisyyteen pyritään synnyttämään kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien jalostusta.

Lisää aiheesta:

HSY

Vantaan Energia


 02.04.14 Franzeniasta päiväkoti keväällä 2015

Kuva: Franzenia/ Varhaiskasvatusvirasto.

Torkkelinmäellä sijaitsevaan Franzeniaan valmistuu keväällä 2015 lasten päiväkoti. Se tarjoaa hoitopaikan noin kahdelle sadalle 1–6-vuotiaalle lapselle. Rakennuksen peruskorjaus on jo alkanut.

Franzenia on historiallinen rakennus, jossa on poikkeukselliset puitteet päiväkodin toiminnalle. 

Lapset valtaavat Franzenian

Ensimmäiseen kerrokseen on suunnitteilla lasten tilojen lisäksi keittiö- ja vaatehuoltotilat sekä sosiaalitilat. Toiseen kerrokseen tulee juhlasali, monitoimitila sekä henkilöstön työ- ja toimistotilat. Kolmanteen kerrokseen rakennetaan ryhmätiloja ja pieni liikuntasali. Päiväkoti on suunniteltu esteettömäksi.

Rakennuksen peruskorjaus on alkanut purkutöillä maaliskuussa. Peruskorjaus näkyy ja kuuluu lähiympäristössä. Häiriötä aiheuttavista työvaiheista ilmoitetaan ympäristökeskukseen ja lähiympäristöön.

Kaupungin ja yliopiston yhteishanke

Franzenian muutos päiväkodiksi on aloitettu yliopiston ja kiinteistöviraston tilakeskuksen yhteishankkeena. Hanke toteutetaan yhteistoimintaurakkana. Yliopisto vuokraa tilat kaupungille pitkällä vuokrasopimuksella.

Arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema Franzenia valmistui vuonna 1930 Yhteiskunnallisen korkeakoulun käyttöön. Sittemmin rakennus oli Helsingin yliopiston käytössä 1960-luvulta vuoteen 2009 asti. Tämän jälkeen yliopiston omistama rakennus on ollut tyhjillään.

Lisää aiheesta:

Franzenia
Franzeninkatu 13/Aadolfinkatu 10
www.hel.fi/vaka/franzenia02.04.14 Puun kaatamiseen kaupungissa tarvitaan yleensä lupa

Puita kaupungissa ei noin vain voi mennä kaatamaan. Kuva: Comma Image.Puiden kaataminen kaupungissa vaati yleensä luvan. Puita ei suositella kaadettavaksi ilman aitoa tarvetta. 

Ilman lupaa saa kaataa puun, jos kaikki alla olevat ehdot täyttyvät:

• Asemakaavassa ei ole kaadettavia puita koskevia suojelumääräyksiä, eikä määräyksiä puiden lukumäärästä tai ympäristön säilyttämisestä.
• Asemakaavan mahdollisesti vaatimaa puiden lukumäärää ei aliteta.
• Kaadettavat puut eivät ole maisemakuvallisesti merkittäviä.
• Puita kaadetaan enintään viisi, ja tontille jää kaadon jälkeen puita.
• Puut ovat omalla tontilla.

Mikäli edellä mainitut ehdot eivät täyty, tarvitaan lupa puun kaatamiseen. Lupaa haetaan Helsingin rakennusvalvonnasta. Jos naapuritontilta omalle pihalle ulottuvat juuret tai oksat haittaavat, asiasta kannattaa keskustella naapurin kanssa. Rakennusvalvonta ei voi antaa lupaa naapurin puun kaatamiseen.

Rakennusvalvonnan palvelupiste Tellingissä (Siltasaarenkatu 13) neuvotaan rakennuslupaan ja muuhun luvanvaraisuuteen liittyvissä kysymyksissä arkisin kello 10–14. Info-puhelinpalvelu vastaa kello 10–13 numerossa (09) 3102 6363. 

Tontin asemakaavamääräykset voi selvittää Helsingin karttapalvelusta  tai Info- ja näyttelytila Laiturista.

Lisää aiheesta: 

Rakennusvalvontavirasto

Staran puutarhapalvelu

Helsingin karttapalvelu01.04.14 Keskustakirjastoon odotetaan 10 000 kävijää päivässä

Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Keskustakirjaston odotetaan saavuttavan 2,5 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa ja parhaimmillaan 10 000 käyntiä päivässä. Arvio perustuu sekä Helsingin kaupunginkirjaston teettämään simulaatiotutkimukseen että asukasennusteisiin.

Tutkimuksen mukaan tavoite toteutuu, jos uusi kirjasto lisää asukkaiden kirjastoasioinnin määrää. Lisäksi tulos olettaa, että suurin syy käydä kirjastossa on edelleen tarve lainata tai palauttaa teoksia, ja että keskusta-alueen asukasmäärä kasvaa tehtyjen ennusteiden mukaisesti.

Jos asukasmäärä säilyisi nykyisellään ja pääasialliset syyt asiointiin olisivat edelleen teosten lainaus ja palautus, keskustakirjaston vuosittainen käyntimäärä olisi noin 1,25 miljoonaa.  

Keskustakirjaston vaikutusta muuhun kirjastoverkkoon ja asukkaiden asiointikäyttäytymiseen tutki Gispositio Oy.

Uuden kirjaston avajaiset joulukuussa 2018. Rakennussuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Lisää aiheesta:

Hel.fi/kirjasto
Keskustakirjasto.fi

facebook.com/keskustakirjasto
twitter.com/keskustakirj01.04.14 Helsingin talvi jatkuu kaupunginmuseossa

Lunta lapioidaan Snellmaninkadulla 1943. Kuva: Pekka Kyytinen/ Helsingin kaupunginmuseo.

Leudon talven jälkeen Helsinkiin on jälleen yllättäen luvassa pakkasta ja tuiskua. Lumen ennustetaan pysyvän koko kesän, pilkille pääsee vielä heinäkuussakin ja kesäturistit voivat poseerata lumiukon ja poron kupeessa. Tämä onnistuu onneksi vain Helsingin kaupunginmuseon Menneen talven lumia -valokuvanäyttelyssä, joka avautuu Lyhtysalissa (Sofiankatu 4) aprillipäivänä 1. huhtikuuta. 

Useimmat ulkomaiset matkailijat vierailevat Helsingissä kesällä näkemättä, miten rajusti vaihtelevat vuodenajat vaikuttavat helsinkiläisten elämään. Kaupunginmuseon kesänäyttely Menneen talven lumia näyttää matkailijoille palasen talvisesta Helsingistä, lumen täyttämistä kaduista ja räntäsateessa rämpivistä ihmisistä. Kuvat kertovat myös talven riemuista, lumileikeistä, hiihtoretkistä ja avantouinnista. Jääkalastusta voi kokeilla museon pilkkisimulaattorissa.

Menneen talven lumia
Lyhtysali, Sofiankatu 4
Auki 1.4.–14.9.2014 ma–pe klo 9–17, to klo 9–19, la–su klo 11–17. Vapaa pääsy.

Kuva: Lunta lapioidaan Snellmaninkadulla 1943. Pekka Kyytinen/ Helsingin kaupunginmuseo.

Helsingin kaupunginmuseo01.04.14 Ilmakuvia kuudelta vuosikymmeneltä on katseltavissa verkossa

Pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelussa on julkaistu ilmakuvat vuosilta 1932 ja 1950. Kuvat kattavat koko Helsingin ja osan Pohjois-Espoota. Aineistot ovat ladattavissa veloituksetta osoitteessa www.hri.fi. Viime vuonna julkaistiin ilmakuvat vuosilta 1943, 1964, 1976 ja 1988. Myöhemmin on tarkoitus julkaista lisää ilmakuvia 1950-luvulta sekä vuosilta 1969 ja 1997.

Ilmakuvia vertailemalla näkee Helsingin kehittymisen ja kaupungin laajenemisen uusille alueille. Kuvat ovat erityisen hyödyllistä, kun halutaan tietoa maankäytöstä eri aikoina. Ilmakuviin on taltioitunut myös historiallisesti merkittävien tapahtumien vaikutuksia kaupunkikuvaan. Vuoden 1950 aineistossa näkyvät päättyneen sodan jäljet sekä valmistautuminen vuoden 1952 olympialaisiin.

Kaupunki tilaa tarkat ja koko Helsingin kattavat ilmakuvaukset nykyisin joka toinen vuosi. Tuoreimmat kuvat ovat nähtävissä Helsingin karttapalvelussa. Lisäksi Helsinki Region Infoshare (HRI) -verkkopalvelussa on tarjolla ilmakuvien lisäksi yli tuhat muuta aineistoa. Pääkaupunkiseudun avoimia tietoaineistoja kokoava HRI tarjoaa julkisen sektorin tuottamaa tietoa maksutta kansalaisten, yritysten, tutkijoiden, median ja kuntien käyttöön.

Lisätietoa:
 

Tietokeskuksen uutinen
http://www.hri.fi/fi/

Suorat linkit ilmakuviin:

http://www.hri.fi/fi/data/helsingin-ortokuva-1932/
http://www.hri.fi/fi/data/helsingin-ortokuva-1950/

Aiemmin julkaistuja ilmakuvia:

http://www.hri.fi/fi/data-haku/#search_text=ortokuva01.04.14 Helsingin uima-altaissa hyvälaatuista vettä

Helsingin allasveden hygieeninen laatu oli vuonna 2013 pääosin erittäin hyvä. Kaikista otetuista näytteistä keskimäärin 99 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Helsingissä oli viime vuonna yhteensä 52 valvottavaa kohdetta, joista 12 oli uimahallia, kaksi maauimalaa ja 38 muita yleisiä allastiloja kuten hotellien, kuntoutuslaitosten, liikuntakeskusten ja koulujen uima-altaita. Allasveden laatua seurataan säännöllisillä näytteenotoilla ja näytteiden määrä riippuu allastilan vuosittaisesta kävijämäärästä.

Allasvesinäytteitä otettiin vuonna 2013 yhteensä 937 kappaletta. Pseudomonas aeruginosa -bakteeria todettiin yhdessä yksittäisessä näytteessä. Uusintanäytteessä veden laatu todettiin jälleen hyväksi. Pseudomonas aeruginosa -bakteeria ei tulisi esiintyä allasvedessä lainkaan. Bakteeri kestää hyvin klooria ja sen on todettu aiheuttavan eniten sairastumisia allasveden välityksellä, muun muassa silmä-, korva- tai hengityselininfektioita ja ihottumaa.

Allasveden fysikaalinen ja kemiallinen laatu oli yleisesti ottaen hyvä ja poikkeamien määrät olivat pienentyneet hieman edellisvuoteen nähden. Poikkeamat olivat useimmiten pieniä ja yksittäisiä. Eniten poikkeamat koskivat veden sameutta ja vapaan kloorin liian alhaisia pitoisuuksia.

Ympäristökeskus Virastojen uutisiin

 Hallintokeskus
 HKL
 Helsingin Energia
 Helsingin Satama
 Helsingin Tukkutori
 Henkilöstökeskus
 Kaupunginkirjasto
 Kaupunginmuseo
 Kaupunkisuunnitteluvirasto
 Kiinteistövirasto
 Korkeasaari
 Kulttuurikeskus
 Liikuntavirasto
 Nuorisoasiainkeskus
 Oiva Akatemia
 Opetusvirasto
 Palmia
 Rakennusvalvontavirasto
 Rakennusvirasto
 Sosiaali- ja terveysvirasto
 Stara
 Taloushallintopalvelu
 Talous- ja suunnittelukeskus
 Tietokeskus
 Työväenopisto
 Ympäristökeskus

Helsingin RSS-uutiset RSS-uutiset:
 Helsinki

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: verkkotoimitus / hallintokeskus | Palaute sivusta | | Alkuun |
| © Helsingin kaupunki, p. (09) 310 1691, www.hel.fi | | www.helsinginseutu.fi | www.helsinki.fi |

Helsingin kaupunki